Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 09:13 1 377 1

Откраднатият бас Höfner на Пол Маккартни се завърна след повече от 50 години ВИДЕО

  • пол маккартни-
  • китара-
  • бийтълс

Китарата от зората на "Бийтълс" била задигната от камион на групата "Уингс" в началото на 70-те

Пол Маккартни се събра отново с оригиналната бас китара Höfner, която купи в началото на 60-те години на миналия век, която беше открадната през 70-те години, потвърди бившият член на Бийтълс в сряда, предаде CBS.

„След стартирането на миналогодишния проект Lost Bass, бас китарата Höfner 500/1 на Пол от 1961 г., която беше открадната през 1972 г., беше върната", се посочва в кратко изявление на уебсайта на Маккартни. "Автентичността на китарата е удостоверена от Höfner и Пол е невероятно благодарен на всички"

Макартни купува китарата, Höfner 500/1 Violin Bass за лява ръка, в Хамбург, Германия, през 1961 г. Това е основният му инструмент през ранните години на The Beatles, когато работят в Top Ten Club на Хамбург и Cavern Club на Ливърпул и в ранните записи на групата, докато не стана негов резервен вариант, когато получи нов Höfner през 1963 г.

Но басът изчезва години по-късно и през 2023 г. трима фенове на Бийтълс се заеха да го върнат там, където някога е принадлежал.

Ник Вас, бивш маркетинг мениджър и разработчик на електрическа китара за Höfner, и съпрузите Скот и Наоми Джоунс, и двамата журналисти, създадоха проекта Lost Bass, за да търсят потенциални клиенти и евентуална локация изчезналия инструмент.

Екипът откри през октомври, че басът е бил откраднат от камион в лондонския квартал Нотинг Хил през 1972 г.

Иън Хорн, един от бившите звукови инженери на Маккартни, се свърза с Lost Bass Project и им каза за кражбата от 1972 г. Според Хорн басът е взет от задната част на заключен с катинар камион, който е бил нает, за да помогне за преместването на част от оборудването, докато Маккартни и групата му Wings се подготвят за предстоящо турне и записват албума „Red Rose Speedway“.

„Знаех, че това е оригиналният бас Höfner на Пол, който беше откраднат, и знаех какво означава това за него", пише Хорн в имейл до проекта Lost Bass. "Тревър[Джоунс, другият звуков инженер на Маккартни по това време, и аз направихме всичко възможно, за да го намерим, но го нямаше. В крайна сметка трябваше да отидем до къщата на Пол на Кавендиш Авеню и да му кажем, че оборудването е откраднато от задната част на камиона. Влязохме в стаята и казахме на Пол. Той ни каза да не се притесняваме и ние запазихме работата си. Той е добър човек Пол. Работих за него шест години, след като басът изчезна. Но аз нося вината през целия си живот.“

Проектът Lost Bass успява да разбере кой точно го е откраднал и научава, че е бил продаден на собственика на кръчма в района. Ентусиастите успяват да проследят движението на баса през годините.

„В резултат на цялата публичност, мъж, живеещ в къща на южното крайбрежие на Англия, си спомни стара бас китара, която била на тавана му. Оказва се същата и след дни се връща при Пол Маккартни!"

Докато Höfner от 1961 г. липсваше в продължение на десетилетия, Маккартни продължи да използва баса, който получи през 1963 г., в останалата част от кариерата на Beatles. Той спря да използва този модел през 1970 г., но се върна към него през 1987 г., пише Guitar World.

„Бях го изоставил. Мислех, че съм го надраснал. Чудесно е, че Елвис Костело ме насърчи да го извадя отново", спомня си Макартни, който все още свири на Höfner-а от 1963 г. на живо и в студийни записи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идън

    0 1 Отговор
    Това означава,че и,, Oh, Darling,, е записана с тази китара. Пол никога не я изпълнява след записа на живо по концерти - защото не може да се получи по- добре от записа в албума. Но мой любимец е Джордж Харисън. Той подарява и китарата си и жена си на ЕрикКлептън и даже свири на сватбата им. Ерик я т.нарича.. The Fool,,- Глупакът. На 25 февруари Джордж Харисън щеше да навърши 81 години.