Last news in Fakti

10 Април, 2024 11:28 1 490 42

Откриха уникален съд от слонова кост на 6000 години в Израел

  • слонова кост-
  • съд-
  • израел-
  • египет-
  • археологически разкопки

Уникалният съд е доказателство за силното взаимодействие между Израел и Египет преди хилядолетия

Откриха уникален съд от слонова кост на 6000 години в Израел - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Израелски археолози откриха съд от слонова кост, датиращ от 6000 години, който е и първият по рода си, намерен в региона, съобщи Израелската служба за антики, цитирана от БТА.

Малката стомна, известна като амфориск, изработена от слонова кост, е доказателство за силното взаимодействие между Израел и Египет преди хилядолетия. Открита е на части по време на разкопки през 2020 г. от Израелската служба за антики в Хорбат Ракик, близо до Беер Шева. Съдът се реставрира в лабораториите на Службата за антики, за да бъде сглобен наново.

"Съдът е с диаметър 20 сантиметра. Той е великолепен и изключителен по своя дизайн", каза Янир Милевски, бивш ръководител на праисторическия отдел на службата. "Малките дръжки отстрани са симетрично разположени, като две дръжки са вградени в гърлото на съда, а другите две са вертикално под тях в основата му."

Според Милевски "съдовете са се поставяли умишлено по специфичен начин, с внимателно обмисляне. В научните среди е общоприето, че оставянето и заравянето на фигурки и счупени съдове е част от култови церемониални дейности. От начина, по който са подредени купичките, съдът от слонова кост, който е бил счупен още в древността, явно е бил заровен по преднамерен начин - което изглежда свидетелства за значението, което му е било приписвано", обясни той.

Съставът на съда от слонова кост повдига интригуващи въпроси за производството му, казаха учени. "Съдът е добре изработен и използва в максимална степен оригиналния бивен камък, който тогава е бил най-ценният материал. Ако е бил създаден тук, това разкрива високия стандарт на занаятчиите, които са живеели тук, които са знаели как да обработват слонова кост, а също така са познавали анатомията на слоновете", казва Милевски.

Разположението на Хорбат Ракик между Средиземно и Мъртво море го е превърнало в ключов кръстопът за търговските пътища и културния обмен в историята. При разкопките от 80-те години на миналия век са открити артефакти и структури, датиращи от халколитния период, желязната и византийската епоха.

Учените се чудят дали стомната е внесена в завършен вид или е изработена на място, което показва умението на древните занаятчии да работят със слонова кост.

По-нататъшният анализ на биомолекулярните данни на слоновата кост има за цел да определи нейния източник. Като изследват диетата на слона, изследователите се надяват да проследят произхода на съда и да разкрият повече за древните търговски пътища и културни взаимодействия.

Съдът ще бъде представен за първи път пред обществеността на годишната конференция на Израелското праисторическо общество в Йерусалим.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    4 7 Отговор
    Хахахаха къв исраел преди хилядолетия ве ! исраел е държава на скитащи кланове от 1948. А взаимодействието между Египет и клановете, го знаем ! Хахаха като това в Испания, Германия и Франция хахаха

    Коментиран от #14

  • 2 честито на древните иСраелци

    5 4 Отговор
    Исраел тая година ще отбележи 60 години от съществуването си.
  • 3 Пич

    6 4 Отговор
    Не на мен такива !!! Освен ако не наричат еврейското робство в Египет , взаимодействие ! Знаете ли , че прочутата еврейска Кабала се състои от кражбите на Египетска , и Шумеро-Вавилонска магия , още от времената в който израелците са били роби на тези държави !!! Така измислят те , хоп..... и гепеното става тяхно !!!

    Коментиран от #7

  • 4 Дядо Гъдю

    4 0 Отговор
    Тъй като го гледам, чини ми се, македонски требе да е
  • 5 Соваж бейби

    2 1 Отговор
    Разбира се че има неща от Египет, логично е римската империя прогонва евреите, после византиискоримската епохи рекордьори на заграбвания и колонизация по тези земи мъкли в Европа какво ли не ,дори жито??! После като започнат да излизат с разни монети,делви и съкровища...и да се правят на велики гърчулята имам в предвид че и в България някой се мислят за най древни и учени чак ми се завива свят да слушам и чета глупости ,за златните монети например хабер сме имали от златарство ама друг път
  • 6 Възхитен

    0 0 Отговор
    Сигурно е издялан от палестинец от Хамас !
  • 7 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Става на въпрос за битка между измънземните раси,тези египтяни с пирамидите са били от друга цивилизация нищо общо с хората там сега.И другите които са ги атакували по тях слепи времена с дъсчени зглобки/кораби/...без джипиес и карти за технология не пиша...как са намерили пътя за там ?!не вярвам да са били медиуми и да виждат зад океани и планини къде какво има за заграбване

    Коментиран от #9

  • 8 Преди 6 хил. години......

    1 1 Отговор
    ....от Египет в израел.....значи още от тогава са крали
  • 9 Пич

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Здравейте ! Това което казвате е вярно , като успях да проследя две нишки ! Става дума , за вътрешна война между представителите на една и съща извънземна цивилизация. Безспорноното , което е еднакво е , че това са оцелелите от Атлантида. Част от тях се заселват в Египет , и стават местни богове , а друга част правят същото в Шумер. И на двете места има период който се нарича " Когато боговете царуваха " ! Различното е , че част от писанията твърдят за извънземнят произход на тези същества , а други част казват , че са стара човешка свръх цивилизация. Другото е , че са с хуманоидни черти и дори много красиви от човешка гледна точка. Но са можели и да се преобразяват , а ръста им е бил много по висок от нашия. Съществата , победили Атлантида , са живели на Марс , в Сидония , където се виждат пирамидите и Сфинкса. Но са с произход ( според нашите разбирания ) , от една нация , една раса , и една държава !

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Нищо ново под слънцето

    2 1 Отговор
    Тогава са влачили делви от Египет, сега влачат перални и тоалетни чинии от Украйна
  • 11 Как пък нищо не е останало

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    От тези извънземни....сигурно с дървени космически кораби са долетели от сириус

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Пич

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Как пък нищо не е останало":

    Останало е много , но сте виждали малко ! По интересното е във вашият пост! Ако ще провокирате , не трябваше да споменавате Сириус !!!
  • 13 Гост

    3 0 Отговор
    Да се яви оная лелка, която всяка древна дума на който и да е език, приравнява на измисленият трак0български, да обяви вазата за цукал0 на Спарат0к.
  • 14 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Не знам, каква е тази фобия към евреите в днешно време? И при тях има такива и онакива, както и във всяка друга нация. То, май само си търсите виновен. Или са ви ивновни евреите, или руснаците, а преди това обвинявахте комунистите, преди тях - фашистите...... Все някой друг ви е виновен.
  • 15 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Която и хипотеза да разгледаш приятелю, все има по нещо вярно с изключение на Дарвиновата и там за първия мъж и как създелят решил да откъсне малко парче глина сатирично перефразилане моя гледна точка да речем от едната фигурка за да довърши другата ,😜много наивно типично човешка измислица на грънчар да речем . По ми напасва историята където се споменава че всичко е било един континент ,после се е накъсала земята от битката между извънземните човеците го написали земетръси,вулкани..колко им е било въображението?!и през кой век училището става задължително а едва днес вече се намираме в един малко по реален етап -правиш разлика между легенда и логично .Но все пак още не спират да ровят из пирамидите и да гадаят ??най елементарното не е строено от човеци...Със сигурност извънземните са ни дали знания та и до днес,човешкият мозък е по...как да кажа продължават да ни ъпдейтват като смартфон добавка с повече екстри сам не може само работи с програмата която е заложена

    Коментиран от #17, #34

  • 16 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Как пък нищо не е останало":

    Как да не е останало ?има потомци на техните извънземни различните раси сме от различни видове проекти да го наречем.Свидететелства много петроглифи,скални рисунки, татуировки....вземи дори пиърсинга това на ухото с голяма халка която къса ухото не знам ако речеш да махнеш,плитките ражу...различната ни кожа и визуално различни очи...какво е ?

    Коментиран от #19, #35

  • 17 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Не съм сигурен в това което ще кажа , но един ден ми хрумна мисълта , че може и двете хипотези да са верни. Тоест , да сме създадени от извънземни , но след това да сме еволюирали. Няма доказателства за това , но когато си го помислих , усетих нещо като хармония между двете теории , и не намерих противоречие. Тази година научих и нещо друго! Намерих писания , в които се твърди , че ние сме наистина замислени и създадени като продължители и приемници на божествената раса. Накратко , вселената се състои от съвкупност от много раси , като най висшите от тях ръководят нещо като федерация , която определя всичко , което да се случва. А най висшите от най висшите са някои , наречени амени , и равни на богове дори сред висшите същества. Или , това което тук наричаме духовни същества. Могат да творят само със думи , да отварят портал между вселените само с мисъл , да господстват над времето , и все такива неща , които тук възприемаме като магии и божествени сили ! Но за това било необходимо да носят специално и единствено само тези гени - на амените , защото всички останали били подчинени като нас , на научно техническият прогрес ! Но това не са гени в нашият смисъл на разбирането. Та , когато свръхсъществата поискат да създадат още себеподобни , засяват някоя планета със собствени подобия , и ги оставят да се развиват. А някои алчни за власт извънземни , отвличат хора , за да търсят този божествен ген. Но безуспешно , защото не знаят какво да търсят ! Незнам дал

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    Незнам дали е вярно , но би отговорило на доста въпроси!
  • 19 Имах в предвид археологически артефакти

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Щом могат да изровят делва на 6 хил.години защо не изровят някакъв двигател на космически кораб? Или останки от самият кораб. Не може цивилизация способна да преодолява разстояния от светлинни години да не е открила метала и да ползва дървени ракети, нали? За сега единствените извънземни артефакти са намерените метеорити

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    Радвам се да ви засека, мисля че някой се възполва от ника ви и пише само да знаете просто пише глупости различни от вашият маниер на писане .И аз така мисля като вас и Ерих фон Деникен една от най известните му книги Енох завръщането на боговете,
    един друг не знам дали е известен в България и книгите му
    David H Childress,Джорджио Цукалос,Michio Kaku Мичио или Мишо Каку не знам също как би се написал на Български още няколко учени си задават и отговарят до някъде на тези въпроси.В Alien Theory предаване не пропускам нито един епизод и книгите им доста съм чела от тях.

    Коментиран от #22

  • 21 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Имах в предвид археологически артефакти":

    Има отговори не си чел достатъчно!Това е по развита цивилизация не идва с автомобилни гуми ,джипове и яхти

    Коментиран от #25

  • 22 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    На хората като нас , тези имена са известни! Други никога не са ги чували. Мисля , че правилното произношение е Мичио , защото идва от японски. Ще ви разкажа , как направих едно лично откритие , подобно на Нютон , и ябълката , която го е ударила по главата. Навремето , когато знаех малко , си мислех , че знам много. Изучавах древните езици , и ми направи впечатление , как Шумер е различен от Египет ! Развитите същества са оставили на човечеството езици. Но просто казано , Шумерските клинописи са фонетични , подобни на нашите езици , а египетските йероглифи са вид образно писмо. По онова време бях твърдо убеден , че фонетичното писмо превъзхожда много образното. Но , един ден си купих чаши за вино , разгледах кашончето , и вниманието ми привлече знака с чашата , и обърнатите стрелки. Тогава осъзнах , че това е един вид образно писмо , което успешно замества цяло листче с инструкции. Сега вече мисля , че фонетичното писмо е началото , а образното се ползва от по развитите същества. Или , ако китайците да речем изпратят космически апарат на Марс , германци , примерно кацнали там , биха могли да го поправят по лесно , ако разчетат всеизвестните технически знаци , отколкото ако е написано с китайски йероглифи!

    Коментиран от #27

  • 23 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Имах в предвид археологически артефакти":

    Всъщност , има купища артефакти! Разбира се , че може да видите чертежи на вимана , зъбът на Буда , огромни , или малки скелети , извънземни летателни апарати , и още куп други неща , които при интерес може да намерите ! Уверявам ви , че ако не си гледате в краката или витрините , а вдигате по често очи към небето , през деня и през нощта , още тази година лично ще видите НЛО !

    Коментиран от #24

  • 24 Съгласен съм

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пич":

    Не отричам, че има НЛО. В смисъл неидентифицирани летящи обекти. Интересно ми е как, като са неидентифицирани непременно някой решава, че са извънземни. Това са само недоказани хипотези.

    Коментиран от #26

  • 25 Викаш за по-развитите цивилизации

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Соваж бейби":

    Не важат всемирните физични закони. Ясно.

    Коментиран от #28, #33

  • 26 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Съгласен съм":

    Вие просто допускате грешката която всички допускат - да приравняват НЛО с извънземни ! Всъщност това обхваща всичко непознато - от секретни земни технологии , до метеорити и кълбовидни мълнии ! И разбира се , истинско НЛО ! Някои успяваме да идентифицираме , и престават да са НЛО ! Други продължават да са загадка !
  • 27 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пич":

    писмеността идва после,предполагам и езиците?Както става на въпрос за византииската/ римската империя когато се настаняват в Египет например Как са се разбирали по между си ?!Не вярвам да е както в Шугун видиш ли все има някой преводач испанец, франсе...и ще преведе на азиатски а може и да излъже първата серия гледах по дисни да си припомня от едно време..Та историците го доказват хората са рисували по скали..папируси..разни знаци и следи от лет.кораби...другото ние сме си измислили земляните така да ни е гадно да има езикова бариера, да учиш друг език,нямало е и училища шепа хора уж много учени и интелигенти поне са всявали на хората че са умни повечето иначе баня и тоалетна не са имали ...представете си колко по лесно би било с един език за всички.Много доказателства има за всичко само малка конценрация при четене и какво виждаш когато наредиш пъзела

    Коментиран от #29

  • 28 Извинете

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Викаш за по-развитите цивилизации":

    Че се намесвам , но госпожа Соваж има предвид , че ние въобще не познаваме всемирните физични закони ! Развитите цивилизации използват познания , които ние нямаме !
  • 29 Пич

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Соваж бейби":

    Напълно сте права ! За наша радост , църквата не е била достатъчно грамотна да изхвърли всички истини от Библията ! Там се казва , че в началото хората са говорели еднакви езици , и са развили цивилизация , която е можела да строи " до небето " ! Това разгневило Бог , и той говорейки в множествено число , казал - Елате да отидем , да разрушим направеното , да разпръснем народите , и да им объркаме езиците , за да не се разбират. А живота им да намалим до 120 години. Не цитирам дословно , а смислово! Тоест , виждаме някой , който прави мизерии ! Странно.....

    Коментиран от #30, #36

  • 30 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пич":

    Църквата работи заедно с политиката в модерни времена,преди е служила на царе и императори да залъгва хората на кратко мое мнение не го налагам. Има и писания за апокалипсис това е интернета и иинтелект за хубавото моментален превод на нещо което не разбираш друг език,дори и с говор веднага се превежда на желания език от друг език ако не разбираш испански да речем а говориш в чат с испанка новия ъпдейт на самсунг надмина повече и от очакванията ми гении.Бича за църквата интернет,камери ... за щастие сме друга ера и не може да се забрани като къпането преди векове.Ластика вече е опънат до крайност и се къса ,дано доживея истината да разбера историята ни на земляните и тази планета.

    Коментиран от #31, #37

  • 31 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    Налага се да извиня че напускам приятният разговор , но дъщеричката ми дойде на гости , и искам да и обърна внимание ! Ще се радвам да се срещнем отново ! Желая ви здраве и щастие , и на цялото ви семейство !

    Коментиран от #32

  • 32 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Пич":

    Приятно прекарване най хубавите моменти са с децата.До скоро,живи ,здрави и щастливи най милите ви същества които ви заобикалят и вие!
  • 33 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Викаш за по-развитите цивилизации":

    Как да няма артефакти??ще ме извиниш за късния отговор сега сядам спокойно в салона си релаксирам нямах време през деня правя ремонт в къщи.Та намерих и в тубата напиши
    Alien Theory / Les Messages extraterrestres

    Веднага излиза на първа позиция,има и на английски превод по RMC BFM PLAY не ми се пише изморена съм.Не само писациници интересното е че следите и посланията са на няколко места не само в една държава...Вече ти си прави изводи дълга тема за писане с още много открития и не отговори .Нали не мислиш че пирамидите са строени от земляните?!или пък е имало толкова умни хора архитекти ?!яз съм скептична топлата вода и банята късно е открита
  • 34 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Да мислиш, че континенталният дрейф е в резултат на война между извънземни е все едно да вярваш, че Атлас крепи Земята на раменете си.
  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Нарича се генетично разнообразие и го има при почти всички видове живи същества. Или според вас и различните породи кучета и птици са в резултат на извънземно генно инженерство?
  • 36 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пич":

    Тълкувате нещата по свой начин и си правите грешни изводи. Истрията за Вавилонската кула само демонстрира, че стремежът на хората към величие винаги завършва пагубно за тях. При колективните големи постижения има единомислие в процесът на съграждане, но после, когато целта бива постигната или малко преди това, започват въпросите за това, кой има най-големи заслуги и кой трябва да получи най-голям дял права. Това поражда раздори, при които построеното най-често бива разрушено. Хората започват да мислят различно, а с това, започват да се разцепват на отделни групи, сформирани по признак на отделните видове единомислие. Казано накратко: видът и психологията ни са такива, че сме като пясъчна купчинка - трупа се нависоко, но накрая се срива под тежестта си.
  • 37 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Соваж бейби":

    Колкото до разделянето на езиците: когато имаш малко, сплотено общество, то говори на един общ език. Но, когато обществото се разрастне в пъти, започват разномислията, разногласията, разделянето на подобщества, миграциите и съответно - диалектното различно развитие на речта, при всяка от мигриралите общности. Така става и в наши дни със славяните. Някога говорили на един общ език, а днес говорим на различни славянски диалекти, които все още си приличат помежду си, за да свидетелстват за някогашният си общ корен. Вавилонската кула е била след потопа, когато обществото е започнало отново да расте и да се развива. Просто е следвало този неизменен модел на развитие.

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Соваж бейби

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Не можем да спорим на 100% с примери и ист.доказателства защото ме изтрават често съм директна нямам талант като журналист да подхващам от далеко и да ме разбереш. След като си мислиш че си прав кажи ми на какъв език сме говорили през и преди 681г ,Тангра?!После идва някъв си пич Константин и ришава че има право всичко да ни промени дори и празниците и традиции!Църквата за много неща е излъгала едно от малкото което не лъже че идват гости които не са земляни,дори и ангел да речем това е нещо което идва от друго измерение, как се нарича -извънземно !Доказателствата са много на нашата планета, неща които човешка ръка ,нямало как да построи кран,лазери,технология.... или измисли за епохата,обичам да си правя майтап за тоалетната и банята кога са открити а какви неща има по земята преди тях.Ще ти дам друг пример няма как да ходили царете с еко кожа палта за епохата носили са истинска кожа от животно,ако ми схвана мисълта ,анализирай за времето колко е бил умен и способен човек, кога училището става задължително?цанаятчия или чобан,домакиня с 10 деца без интернет и не прочели и една книга колко може да е умственният багаж и новата епоха човеци?

    Коментиран от #40

  • 40 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Соваж бейби":

    Това, дежурното "доказателствата са много", но така и не се показват, не минава пред никой, който е над ниво шести клас. За да ти кажа на какъв език сте говорили преди 681 г, най-напред трябва да поясниш от кои сте вие. Защото, едните сме говорили на славянски, а другите са говорили на тюркски. Едните са били море, а другите - лодчица, люшкана в него. Едните са имали общност, без държава, а другите са направили държавно устройство, но не са могли да си запазят езикът и голяма част от културата, защото са били малцинство, хармонично вписващо се в мнозинството на славяните. Затова, когато Борис приема Християнската вяра за единна на народа български, приема и славянският език за единен. Няма как да наложи прабългарският (тюркски) език, защото прабългарите са били по-малкото. Колкото до човешките възможности в миналото: днешните хора не са в състояние да издържат на физическите натоварвания, на които са били подложени предците ни. Или ще спорите и за това? Ако засегнем въпросът с интелекта, ще цитирам онзи виц: В наръчникът на старите коли е имало инструкции, как да си регулираш клапаните, а в днешните пише, да не пиеш електролитът от акумулатора.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.