10 Октомври, 2024 16:17 315 1

Южнокорейската авторка Хан Канг получи Нобеловата награда за литература

  • хан канг-
  • нобелова награда-
  • литература

Наградата се присъжда за Канг за нейната силна поетична проза

Южнокорейската авторка Хан Канг получи Нобеловата награда за литература - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нобеловата награда за литература за 2024 г. се присъжда на южнокорейската авторка Хан Канг, съобщи Матс Малм, постоянен секретар на Шведската академия, предава БТА.

Наградата се присъжда за Хан Канг за нейната силна поетична проза, която конфронтира исторически травми и разкрива крехкостта на човешкия живот, се казва в мотивите на академията.

Малм съобщи още, че представители на Шведската академия са се свързали с авторката, докато тя била на вечеря. Хан Канг не е очаквала отличието.

През 2023 г. престижното отличие спечели норвежецът Юн Фосе, а година по-рано Нобеловата награда за литература беше присъдена на френската авторка Ани Ерно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 преводач

    0 0 Отговор
    Божидарка,няма такова корейско име КанГ, има име КаН. Буквата G в края на думата не се чете на английски.Все още сте допуснати да пишете в раздела "култура"