26 Октомври, 2024 04:11 376 1

Наградиха най-добрите филми на "Синелибри"

  • фестивал-
  • синелибри-
  • мария бакалова

Мария Бакалова бе председател на журито

Наградиха най-добрите филми на "Синелибри" - 1
Снимка: БНТ

Снощи бяха раздадени наградите на кинолитературния фестивал "Синелибри", предаде БНТ.

Единственото по-очаквано от заглавията беше председателят на журито - актрисата Мария Бакалова.

Бяха връчени две големи награди и две специални отличия в категориите за игрално и документално кино. Един от наградените филми бе посветен на руския поет Едуард Лимонов. По думите на Мария Бакалова лентата разказва как трябва да поставяш на фокус съвременните проблеми на обществото. Специално отличие получи и "Майстора и Маргарита" - нов филмов прочит на класическата творба.

Бакалова застана пред камерата на БНТ, за да разкаже какво я е впечатлило, както и за новия филм, в който тя има главна роля - "Стажантът".

"Мария Бакалова, председател на журито на Синелибри": Красотата във филмите беше много. Имаше много филми, които са просто буквално като картини. Хубаво е, когато се отразяват проекти от различни държави с различни бюджети с различни течения - има романтични, има драматични, има магически реализъм, има много неща и точно това беше най-трудното да изберем кой от тези всички филми да поставим на първо място.

БНТ: Със сигурност филмът, който също е очакван в България, е "Стажантът", в който Вие сте в ролята на бившата съпруга на Доналд Тръмп. Колко смел трябва да бъде човек, за да участва в подобен филм в този момент.

Мария Бакалова: Аз смело вярвам, че хората трябва да бъдат смели. Наше задължение и наш дълг е да бъдем смели, бидейки тук имайки възможността да творим неща, за които наистина ни пука. Ти трябва да бъдеш смел. Филмът създава провокация за разговори, което според мен е висш пилотаж в изкуството. Ако използваш платформата си да отвориш дискусия за нещо, което е по-голямо от теб, значи си постигнал целта си и ние мисля, че го направихме. Таймингът на филма съвпадна много органично и се възползвахме от него.

БНТ: Какво е да си в ролята на Ивана Тръмп?

Мария Бакалова: Дръзко и отговорно.

В категорията за документални филми беше наградена лентата а американския писател Уилям Фокнър, както и "Монументът на любовта" - филм за евреите от България и тяхната съдба по времето на Холокоста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среднощен

    1 0 Отговор
    Браво