Last news in Fakti

22 Май, 2014 11:23 835 0

Митрополит Кирил дарил 50 000 лева за изграждане на Семинарията

  • митрополит кирил-
  • видин-
  • изложба-
  • държавен архив-
  • 100-годишнина-
  • семинарията

Документална изложба във Видин припомня живота и делото на видния духовник

Митрополит Кирил дарил 50 000 лева за изграждане на Семинарията - 1
Снимки: Държавен архив - Видин

Документална изложба в памет на Видинския митрополит Кирил, организирана от Държавен архив – Видин, и Видинската митрополия, беше открита вчера в сградата на Архивите в крайдунавския град. Събитието е част от възпоменателните чествания в памет на 100-годишнината от кончина на забележителния архиерей.

При откриването на експозицията Видинският митрополит Дометиан благослови гостите, сред които бяха ставрофорен иконом Нелуц Опря – представител на Румънската православна църква в България, патриаршеският протодякон Александър Нешев от храм-паметник „Св. Александър Невски” в София, Анна Динева – директор на Регионален държавен архив – Монтана, представители на организации, институции и медии, свещенослужители, граждани.

Митрополит Кирил присъства в църковния, обществения и културен живот на Видин и епархията в продължение на почти тридесет години – период, проектиран върху основата на църковно-националните борби на народа ни и изграждането на възродената българска църква и държава. Историографът Димитър Цухлев оценява престоя му във Видин от 1872 до 1874 г. като изключително ползотворен за просвещението там. Под негово ръководство се дава сериозен тласък на учебното дело, в града се открива трикласно, а в по-големите селища на епархията – първоначални училища, създава се и видинското ученическо дружество “Надежда”.

През 1889 г. Светият синод повторно изпраща духовника да управлява вдовстващата след смъртта на Антим І Видинска епархия, а скоро след това той е избран за Видински митрополит. Периодът на митрополитското му служение е характерен и с разгръщането на храмовото строителство.

В изложбата могат да се видят няколко записа от кондиката на Видинската църковна община, отразяващи ръкополагането на архимандрит Кирил в епископски сан и поставянето му начело на епархията като заместник на екзарх Антим І, съобщи за Факти.бг Мария Новакова от ДА – Видин. Експонирани са документи, представящи обществената и административната му дейност – преписка с екзарх Йосиф, с Видинското градско общинско управление и Светия синод.

Могат да се видят и проект и преписка по изграждането на най-внушителния храм в епархията – “Св. вмчк Димитрий”, списък на църквите, построени по времето на Кирил, и снимки на някои от тях, проект от 1904 г. на камбанарията на църквата в Ново село, снимка от 1899 г., запечатала освещаването на църквата “Св. св. Кирил и Методий” във Фердинанд (днешна Монтана) и фотография от полагането на основния камък на църквата “Св. Николай” в Лом, направено на 28 август 1905 г. лично от митрополита.

В изложбата са включени и икони, наследство от старата черква “Св. Димитър” на новопостроения катедрален храм, които са били единствената му украса при малкото освещаване през 1900 г. Специално място е отредено на дарителската дейност на архиерея, в която ясно се разчитат пристрастията му към образованието и просветата – духовни и светски.

Малко известен факт е, че митрополит Кирил, с дарените от него 50 000 лв., е един от основните спомоществуватели за построяването на Софийската духовна семинария. Завещаните от него 30 000 лв. поставят основите на дарителския фонд “Митрополит Кирил” за изплащане на стипендии на нуждаещи се семинаристи от родната епархия. Протокол на читалище “Цвят” свидетелства, че веднага след вземане на решението за изграждане на читалищна сграда, митрополит Кирил дарява 3000 лв. за нейното изграждане.

Повече от петдесет години след първото си идване във Видин митрополит Кирил напуска тленния свят. На 21 май 1914 г. епархията се разделя със своя архиерей. Сред документите, включени в изложбата, са съболезнователни телеграми и писма от екзарх Йосиф, Симеон Варненски и Преславски, Търновския и Сливенския митрополити и Димитър Цухлев, некролог на Видинския епархийски съвет и програма на погребалния обряд.

Изложбата ще продължи до 30 юни 2014 г., за да може всеки, който има желание, да я посети и да се запознае по-подробно с живота, делото на митрополит Кирил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА