Last news in Fakti

26 Юни, 2014 19:03 8 469 0

Показаха над 3600 културни ценности, спасени от ДАНС

  • данс-
  • културни ценности-
  • петър стоянович-
  • владимир писанчев-
  • италианските карабинери

Министър Петър Стоянович и председателят на ДАНС Владимир Писанчев представиха културни ценности от национални и световно значение спасени при операция

Показаха над 3600 културни ценности, спасени от ДАНС - 1
Снимки: БТА/ДАНС

Над 3600 ценности от национално и световно значение, спасени при съвместна операция на ДАНС и италианските карабинери бяха представени днес с галерия „Средец“ от министъра на културата Петър Стоянович и председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

В церемонията участваха и заместник-министърът на културата Велислава Кръстева, зам.-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Задържаните предмети и монети се показват за първи път пред след връщането им в България в края на април т.г.

„В слънчев ден като днешния имаме честта да покажем поредното спасено съкровище в резултат от доброто ни сътрудничество с ДАНС, Прокуратурата и МВР, то добива все нови и нови висоти. Спасяването му стана възможно благодарение най-вече на усилията на органите на ДАНС и с експертната помощ на Министерството култура, затова ще предложа на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров да се направи една зала в НИМ, която да носи името ДАНС и там да са изложени всички културни ценности, спасени от незаконен трафик и върнати на българската държава през последните месеци”, съобщи днес министърът на културата д-р Петър Стоянович при представянето пред журналисти на артефактите, спасени от незаконен трафик и иззети от иманяри.

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев изтъкна на церемонията, че спасяването на културните ценности от национално и световно значение, които вече са предадени на българската държава, е резултат от една сложна съвместна операция на ДАНС и на звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия, с което нашите органи работят все по-успешно и резултатно. Задържаните предмети и монети, които са над 3600, са с изключителна стойност и голямо значение за българската култура. Той благодари на всички служители на ДАНС, участвали в тази сложна и продължителна операция, и посочи, че „всичко, което спасяваме за българската култура и история, е част от нас, следователно е и част от националната сигурност”.

Трябва да сме горди, че сме българи, самочувствието ни като българи е и част от националната ни сигурност, а по тази причина всички сме длъжни да полагаме максимални усилия за опазване на безценното ни културно наследство, заяви председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Владимир Писанчев.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров отбеляза със задоволство на церемонията, че като резултат от успешното партньорство и добра координация на органите на МВР и ДАНС с чуждите служби в борбата с международния трафик на културни ценности през последните месеци в НИМ постъпват все по-големи пратки с културни ценности, спасени от незаконен трафик. „Съвсем наскоро на Дунав мост заловиха и пратка от 70 кг с културни ценности, а като чух новината, дори първоначално и не повярвах! Дано да откажем с тези успешни акции иманярите!”, каза проф. Божидар Димитров. Директорът на Националния исторически музей разказа подробно и за спасените ценности, сред които са и много монети от Античността. Спасени са също и различни ценни статуетки и апликации от Римската епоха. „Най-много обаче се зарадвах на спасените предмети от Средновековието, защото в нашите земи има сравнително малко запазени находки от тази епоха. Сред експонатите, чийто дом вече ще е НИМ, има и комплект от много добре запазени хирургически инструменти от ранното Средновековие - очевидно покойникът хирург е бил погребан от своите близки заедно с инструментите си, с които е работил”, допълни проф. Божидар Димитров.

Над 3600 броя движими културни ценности са спасени от незаконна продажба и върнати на българската държава в резултат на едногодишна съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия.

На 26 юни 2014 г. в Министерството на културата за първи път пред българска публика бяха изложени част от над 3600 броя движими културни ценности, върнати от италианските власти на българската държава. Античните предмети и монети са спасени от незаконна продажба в чужбина в резултат на едногодишна съвместна работа на служители на ДАНС и звеното за борба с трафика на културни ценности към Корпуса на карабинерите на Италия.

Антиките са били подготвени за продажба на търг във Верона. До съвместната операция се стига след като няколко месеца по-рано в България се работи усилено върху установяване позициите на организирана престъпна група, занимаваща се с незаконен трафик на антики към Западна Европа. В рамките на провежданите действия става известно, че група български граждани разполагат от години с позиции на един от най-големите пазари за търговия с антики в Европа - в град Верона, Италия.

Българските служби установяват контакт със специализираното звено за борба с трафика на антики към корпуса на карабинерите в Италия и осъществяват координация за съвместни мерки. В резултат на общите действия на територията на Италия са задържани петима български граждани при опит да изнесат въпросните антики на специализирани търгове. При последвали претърсвания на ползвани от тях адреси в Италия са иззети и други археологически артефакти. Същевременно претърсвания са извършени и на българска територия на адресите на лицата и свързани с тях дилъри. Открити са незаконно съхранявани антики и множество документи, свързани с продажбата на културни ценности на различни аукциони в Западна Европа. Сред задържаните и претърсени лица има дилъри на високо ниво не само за България, но и за международните пазари.

В резултат на проведените от българските и италианските служби оперативно-издирвателни действия е неутрализирана организирана престъпна група, занимаваща се с трафик и продажба на незаконно придобити културни ценности. Задържани са петима български граждани, на които са повдигнати обвинения. Образувани са досъдебни производства под наблюдението на компетентните прокуратури в България и в Италия. Постигнатите положителни резултати са най-успешният пример за ефективността от тясното взаимодействие между специализираните служби на България и Италия в борбата с трафика на антики.

При последвалите действия на италианската прокуратура категорично се потвърждава, че задържаните в Италия антики са част от българския културен ареал и са обект на незаконен трафик. Постановено е връщането им на българската държава.

Сред върнатите на България антики има множество бронзови фигури с човешки и животински изображения, пръстени с геми, различни по номинал монети от Античността и Средновековието (денари, сестерции, драхми, тетрадрахми, оболи, солиди и статери).

Сред монетите има и такива на римския град Никополис ад Иструм, построен от император Траян в чест на победата му над племената на Даките през 106 г. от н. е. и намиращ се до днешното село Никюп (на 20 км от град Велико Търново). Това е един от най-добре запазените в България градски центрове от римската епоха. За съжаление - обект на спорадични иманярски набези в охраняваната зона.

Сред иззетите предмети има и много добре запазени комплекти хирургически инструменти, фибули с различна декорация, апликации с човешки и животински изображения, керамични и бронзови лампи с релефни сцени.

Задържаните предмети и монети за пръв път се показват пред българска публика след пристигането им у нас в края на месец април т.г. със съдействието на Министерството на външните работи на България. Съвместната работа по случая продължава. Предстои назначаване на експертизи за произход и оценка на върнатите културни ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА