Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 12:31 1 157 8

Облекчиха износа на произведения на изкуството, които не са културни ценности

  • износ на произведения на изкуството-
  • културни ценности-
  • проф. велислав минеков

С документа се облекчават условията за износ извън Европейския съюз на произведения на изкуството, които не са културни ценности по смисъла на Закона

Облекчиха износа на произведения на изкуството, които не са културни ценности - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев подписаха Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Агенция „Митници“, съобщи БНТ.

С документа се облекчават условията за износ извън Европейския съюз на произведения на изкуството, които не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

Това ще е от полза за творците, които пътуват по света със своите произведения на изкуството.

Обект на Споразумението са:

- машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност (с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности)

- машинно произведени предмети, които не носят подпис или знак на своите автори, или са произведени в големи количества и не притежават значима културна, научна или художествена стойност, или не са свързани с историческа личност или събитие

- произведения на изкуството, които са собственост на авторите си, или не са по-стари от 50 години

- антикварни предмети, които не са произведения на изкуството и не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности

- остатъчен материал – субстанция, която няма функционално или художествено предназначение според ЗКН.

При деклариране на митнически режим „износ“ на произведения на изкуството, които са собственост на техните автори, вече ще бъде достатъчно да се представи декларация за авторство от автора-износител по Образец № 1 от Споразумението.

При износ на произведения на изкуството, не по-стари от 50 години, или предмети по чл. 7, ал. 4, т. 3 от ЗКН, износителят ще представя декларация за произход и за способ на придобиване, съгласно Образец № 2 от Споразумението.

При износ на остатъчен материал – субстанция, която няма функционално или художествено предназначение по чл. 7, ал.4, т. 5 от ЗКН – износителят ще предоставя декларация по Образец № 3 от Споразумението.

Споразумението за сътрудничество между Министерството на културата и Агенция „Митници“, както и образците, които осъществяващите износ на описаните в него предмети ще попълват, са публикувани на официалните страници в интернет на Министерството на културата и Агенция „Митници“. Могат да се изтеглят от тук:

При поискване от Министерството на културата, Агенция „Митници“ ще предоставя справки за представените декларации, като по този начин се гарантира допълнително контролът върху износа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балерина

    7 1 Отговор
    Ех, че грабеж ще падне сега. Ще изнесат всичко, което изкопаят археолозите и иманярите. Между двете разлика няма. Ще има да си пишат сами документи, да си ги подпечатват сами, че многовековните златни монети са правени от едни ора във Филиповци.
  • 2 Що не попита занаячийте ?

    4 0 Отговор
    Какво искат . Пазители на традицията. И после да облекчава нещо.
  • 3 сектант

    6 0 Отговор
    честито на Божков
  • 4 ха ха хаааа

    6 0 Отговор
    Тоя , освен ковчези , какво друго произвежда ?

    Коментиран от #6

  • 5 БатВаско

    5 1 Отговор
    Разчистват пътя пред БатВаскоу - Дубайски!
  • 6 Той е

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха хаааа":

    професор по гипс, та и кофчезите му не струват. Иначе добре обиколи Европата на държавни разноски за тия месеци, като министър
  • 7 Псевдоним

    2 0 Отговор
    Докато Минеков се караше с Божков, накрая направи услуга на такива като него.
  • 8 Ритоните от грабежите на мафията...

    0 0 Отговор
    Сега ще получат сертификати,че са фабрично производство и веднага ще отлетят за частни колекции на либерали милиардери педофили....Горко ни....откраднаха парите за магистралите ,здраве и образование,сега обират всичко което е останало и в земята ни.А иначе то тя и земята ни е продадена!!