Last news in Fakti

12 Юли, 2022 15:42 1 011 7

Около 400 културни ценности изчезват всяка година

  • културни ценности-
  • нинкн-
  • петър петров

Липсва държавна стратегия за опазването на културното наследство, подчерта директорът на НИНКН

Около 400 културни ценности изчезват всяка година - 1
Снимка: БГНЕС

„Държавата не осъществява ефективна дейност по повод националното културно наследство, в следствие то изчезват”, заяви на пресконференция директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ Петър Петров.

Около 400 културни ценности изчезват на година. 13 000 обекта са вече обезобразени и ги няма. Първата причина е липсата на държавна стратегия, свързана с опазването на културното наследство и произтичащият от това труден за прилагане Закон за културното наследство. Втората причина е, че НИНКН е системно обезкървяван, отнети са изследователските длъжности на института. Изводите са, че държавата отказва към настоящия момент, вече няколко десетилетия, да създаде условия за опазване на недвижимото културно наследство, заяви Петров.

Директорът на института отбеляза, че под риск са 39 120 недвижими културни ценности, а защитените са само 480. Искаме спешна актуализация на националните културни ценности, настоя Петров.

Според него заради правилника за дейността на института и Закона за културното наследство правомощия на НИНКН са ограничени, а това по думите му, е голямо затруднение.

„Последната седмица установихме разговори с Министерството на културата, обсъждахме три варианта, но за момента нямаме предприети решения. Държавата загуби една година, непредприемайки никакви действия, а те трябва да се случат веднага. Имаме нужда от съдействие и натиск, за това направихме и пресконференцията”, завърши Петър Петров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ритона

    7 0 Отговор
    Гешев къде е ритона
  • 2 Чудомир

    9 0 Отговор
    Ако се направи независима ревизия на музеите,съм сигурен ,че обществото ще изпадне в стрес.Всичко ценно е подменено с дубликати и откровенни фалшификати.
  • 3 Култур трегер

    4 0 Отговор
    Този от НИНКН не е честен и не е почтен човек!
    В НИНКН са само мошенници и рекетьори!
    Там мислят само как да изнудват и как да рекетрират някой които работи или мисли да прави нещо!
  • 4 Къде са уникатите на Божков ?

    4 1 Отговор
    И тях ли мафията ги продаде ?! Престъпленията към нашето историческо наследство са национално предателство. Траките , това са нашите предци.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Колко злато и културни ценности са обрали анадолците за пет века? Имало ли е тракийска гробница, която да не са разкопали и отарашили?
  • 6 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Къде са уникатите на Божков ?":

    Кажи ми едно изречение на езика на твоите тракийски предци.

    Коментиран от #7

  • 7 И сам воинът е сам

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Вземи едно изречение от средновековния старобългарски и си го представи още толкова по-различно от настоящия ни език. 😉