Last news in Fakti

20 Февруари, 2016 21:55 2 265 1

6400 бременни жени са заразени със Зика в Колумбия

  • зика-
  • зика вирус-
  • колумбия-
  • вирус-
  • заразяване-
  • южна африка

Около 1,5 милиона души в Бразилия са били заразени с вируса през последните 8 месеца

В Колумбия са потвърдени над 37 000 случая на заразени с вируса Зика. От тях  повече от 6300 са бременни жени, съобщи Националния здравен институт на Колумбия.

Според здравните власти вирусът е установен в 235 града в страната.

Южноамериканската страна е на второ място в света по този показател след съседна Бразилия, в която има регистрирани над 1,5 млн. случая, съобщава Скай нюз.

37 011 случаи на заразени хора са били регистрирани в Колумбия към 13 февруари, сочат данни на НЗИ. Сред тях са 6356 бременни жени. Само през последната седмица, която е обхваната от статистиката, са били регистрирани близо 5500 нови случая на заразата.

В Колумбия властите очакват тази година над 600 000 случаи на заразени хора и около 500 случая на микроцефалия.

Днес Южна Африка потвърди първия случай на вируса Зика в страната. Пациентът е колумбиец, пристигнал в Йоханесбург.

Вирусът произхожда от Африка, но до 2007 г. е имало само около 20 известни случаи на заразяване при хора.

На 1 февруари Световната здравна организация обяви, че епидемията от вируса представлява опасна ситуация за общественото здраве в световен мащаб, припомня Ройтерс.

В четвъртък Световната банка заяви, че ще отпусне 150 милиона долара, за да помогне на страните от Латинска Америка и Карибския басейн, да се справят със заразата. Средствата ще бъдат използвани за извършване на медицински и профилактични дейности в региона. Ако се наложи допълнително финансиране, Световната банка ще бъде готова да засили подкрепата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Поредното химическо изобретение на САЩ- вирусът ЗИКА. Сега ще се продава ваксината за него. ТАКА СЕ ПРАВЯТ ПАРИ. Нас постоянно ни ръсят с химикали, приличащи на следи от реактивни самолети.