Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 14:38 3 956 2

Ужасяващата тайна на Китай за трансплантациите на органи

  • китай-
  • трансплантации-
  • органи-
  • трансплантация на органи-
  • религиозни малцинства-
  • затворници-
  • християни

Варварската практика за насилствено вадене на човешки органи все още е факт в Китай

Ужасяващата тайна на Китай за трансплантациите на органи - 1
Снимка Архив АП/БТА

Насилствено отнемане на човешки органи продължава да е широко разпространена практика в Китай, която най-често се прилага върху християни и други религиозни малцинства в страната. Това сочат резултатите от последните разследвания на тази жестокост, събрани в доклад.

Между 60 000 и 100 000 трансплантации на органи са били извършени в Китай от 2000 г. насам, като повечето от тях са били извадени от телата на хора, принадлежащи към религиозни малцинствени групи.

Авторите на доклада са двама канадци, които от години търсят реални доказателства за тези ужасяващи престъпления и се опитват да помогнат на жертвите.

Адвокатът по човешките права Дейвид Матис и бившият прокурор Дейвид Килгор твърдят, че тази кървава практика, която потъпква човешките права, е най-големият източник на приходи за китайските болници, правителството, Комунистическата партия и здравните институции в страната, като всички те са замесени в схемата.

По-рано този месец Матас и Килгор представиха своя последен доклад на конференция в Отава. Двамата описват насилственото вземане на органи като "ядрото, около което гравитират редица нарушения на човешките права в Китай".

Сред най-честите жертви на тази касапска практика са практикуващите Фалун Гонг, както и други религиозни малцинства като мюсюлманите уйгури, тибетските будисти и християните.

"Отнемането на органи в Китай е престъпление, в което са замесени Комунистическата партия, редица държавни институции, структурите в системата на здравеопазването, болниците, лекарите", заявява Килгор, цитиран от изданието "Евангелски фокус".

Твърденията, за насилствено отнемане на органи, са се появявали неведнъж през годините, но намирането на конкретни доказателства е много трудно, благодарение на непрозрачната правната система в Китай.

Боб Фу, основател и президент на християнската организация за защита на човешките права „China Aid“, настоява за независимо разследване на твърденията, защото "тези варварски практики все още продължават да се случват." Той заяви, че аплодира огромните усилия на двама канадски правозащитници, които са направили всичко възможно да извадят на показ този въпрос.

"Въпреки че не разполагам с преки доказателства, че вземането на органи от християнски затворници е масова практика в Китай, фактът, че органите на важен политически затворник на съвестта са били безцеремонно извадени, докато той все още е бил жив, минути преди да бъде екзекутиран несправедливо, със сигурност трябва да привлече вниманието на международната общност. Нито от адвоката му, нито семейството му е било поискано разрешение органите му да бъдат извадени и използвани за трансплантации", заявява Фу пред изданието "Чайна пост".

Китай екзекутира хиляди хора всяка година и използва органите им за трансплантации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ChineFOR

    4 4 Отговор
    Кога ще ги стигнем китайците :)
  • 2 Кремена

    0 0 Отговор
    Китай убива Фалун Гонг за органи - Международен трибунал https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/1009-press-release-mezhdunaroden-tribunal-london-kitai-falun-gong-ubiistva-organi.html