Last news in Fakti

25 Април, 2018 15:04 4 255 4

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед (СНИМКИ)

  • арктика-
  • мистериозни-
  • необясними-
  • странни-
  • дупки-
  • арктически лед-
  • дупки в леда-
  • леден мост-
  • ice bridge-
  • северен полюс

Изследователите, които се натъкнали на тях, не могат да обяснят произхода им

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед (СНИМКИ) - 1
Снимка: GRID-Arendal

Мистериозни дупки в арктическите ледове, чиито произход остава загадка, бяха открити от учени на НАСА.

Странните и необясними формирования са били заснети по време на „Операция Леден мост" (Operation Ice Bridge) — най-продължителната въздушна мисия на американската космическа агенция, която ежегодно проследява състоянието на ледовете. С помощта на самолети, които прелитат над двата полюса, учените снимат и картографират морския лед, сравнявайки настоящите данни за региона с тези от 2013 г.

На 14 април 2018 г. обаче, ученият от мисията на Джон Зонтаг забелязал странни дупки, подобни на следи от куршум, които пробивали леда. До този момент той не бил виждал подобно нещо, съобщават от НАСА.

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед (СНИМКИ)
Снимки: NASA

Зонтаг прави тази снимка от прозореца на изследователския самолет P-3, докато лети над източната част на морето Бофорт. Координатите му в този момент са 69.71° N 138.22° W, като самолетът се намира на около 50 мили северозападно от делтата на река Макензи в Канада.

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед (СНИМКИ)

"Видяхме тези заоблени образувания в леда само за няколко минути. Не си спомням да съм виждал другаде нещо подобно", заяви Зонтаг.

Макар, въз основа само на снимка или сателитно изображение, учените да не са в състояние да проучат странните форми и да им направят пълен анализ, някои аспекти на заснетите кадри са лесни за обяснение. Морският лед тук очевидно е млад, т.е. се е образувал през последния сезон. Подобен млад лед нараства през зимата и покрива със сравнително тънък слой откритите води между ледовете.

"Ледът вероятно е тънък, мек и кишав, което го прави донякъде еластичен. Виждат се вълнообразни структури около подобния на амеба център", обяснява Дон Перович, геофизик, специалист по морски лед в Колежа Дартмут.

Според него по пръстеновидните наслоявания на ледове в десния край на снимката може да се предположи, че в този момент се сблъскват два слоя тънък лед. В резултат на сблъсъка ледените блокове се приплъзват един под друг в модел, който прилича на цип или на заключващи се пръсти.

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

"За крехката структура на леда говори и този релеф, който не е характерен за дебелите слоеве лед и сивият цвят, който означава, че върху леда няма много сняг", обяснява Нейтън Курц от проекта Ice Bridge. "Не съм сигурен каква динамика би могла да доведе до закръглените образувания, които заобикалят дупките. Никога не съм виждал нещо подобно".

Въпреки тези частични обяснения на учените, появата на дупките е трудна за обяснение.

Според една от хипотезите те може да са пробити от тюлени, за да се създаде открит участък в леда, през който да могат да излизат на повърхността, за да дишат.

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

Друга теория предполага, че е възможно мистериозните дупки да са се образували в резултат на конвекция — бреговете в тази част на море Бофорт са близо и топлата вода от континенталната част може да разтопи тънкия лед.

Мистериозни дупки се появиха в арктическия лед (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

Няма как да пропуснем и предположението на любителите на конспиративни теории и по-специално на уфолозите, които са убедени, че странните дупки са направени от извънземни кораби. Тук обаче поддръжниците на тази идея се разделят на два лагера, защото според едните дупките са се образували при излитането на космически кораб, а според другите — под ледовете лежи древна летяща чиния и именно тя е отговорна за дупките в арктическия морски лед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пан Тотко

    6 0 Отговор
    Еми да питат военните тогава.
  • 2 5р4ев3

    13 4 Отговор
    крайно време е,да се стопи леда и да изригнат вулканите,да има земетресения и цунами,не може да има толкова жестока раса,жалко за животните

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "5р4ев3":

    Ами ти защо ползваш творенията на тази жестока раса като компютри и интернет? То гледам граматиката ти е като на животно де.
    Марш в пещерата да правиш секс с животните!
  • 4 вес

    1 0 Отговор
    Язък, че са от НАСА )))) имаше метеоритен дъжт