Last news in Fakti

13 Май, 2019 12:57 7 293 12

Калашите - племето на забравените от Александър Македонски воини (СНИМКИ)

  • калаш-
  • калаши-
  • пакистан-
  • война-
  • воини-
  • войни-
  • александър македонски-
  • забравени-
  • племе-
  • народ

Калашите са един от най-загадъчните народи в Пакистан

Калашите - племето на забравените от Александър Македонски воини (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Един от най-мистериозните народи на Пакистан е този на Калашите. Той наброява около шест хиляди души. Това, с което се отличават те е, че в самия център на ислямския свят те успяват да запазят своите езически традиции. А външният вид на модерния Калаш е много подобен на европейците - сини или зелени очи и светла кожа. Но трябва да се отбележи, че външните черти не са специфични за всички, а само за част от представителите на загадъчния народ, но често това не пречи да се спомене близостта им до европейците.

Калашите - племето на забравените от Александър Македонски воини (СНИМКИ)

За предците на Калашите се е спорило много. Смята се, че Калашите са местни аборигени, които някога са населявали обширната територия на южната долина на река Читрал. Има и друга гледна точка: Калашите не са местни аборигени, но са дошли в северен Пакистан преди много векове. Това биха могли да бъдат например племената на северните индийци, живеещи приблизително през XIII век пр. Хр. в южната част на Урал и на север от казахските степи.

Калашите - племето на забравените от Александър Македонски воини (СНИМКИ)

Самите Калаши се придържат към друга версия за своя произход, наричайки себе си потомци на воините, дошли в планините на Пакистан след Александър Велики. Както е типично за легендата, тя има няколко възможности. Според една версия, Александър е наредил на Калашите да останат да чакат неговото завръщане, но по някаква причина не се е върнал за тях. Верните войници нямали друг избор, освен да се установят в новите земи.

Според друга версия, няколко войници заради раните си не са могли да продължат да се движат заедно с армията на Александър и са били принудени да останат в планините. Верните им жени, естествено, не напуснали съпрузите си. Тези легенди са много популярни сред туристите, които искат да посетят Калашите.

Калашите - племето на забравените от Александър Македонски воини (СНИМКИ)

Всеки, който дойде в тази невероятна земя, е длъжен да подпише предварително документи, забраняващи всякакви опити да се повлияе на самоличността на уникалния народ. На първо място, става въпрос за религията. Сред Калашите мнозина са тези, които продължават да се придържат към старата езическа вяра, въпреки многобройните опити да ги накарат да приемат исляма. Понякога го правят, но това е само когато местно момиче реши да се омъжи за мюсюлманин, иначе това не се случва често.

Не по-малко спорове и въпроси причиняват произхода на политеизма на Калашите. Те, както и в гръцката митология, имат върховен бог - Десау и много други богове и демонични духове. Калашите нямат свещеници и всеки се моли отделно. Не се препоръчва обаче да се обръщате директно към боговете, за това има дехар - специален човек, който принася жертва пред хвойна или дъбов олтар, украсен с два чифта конски черепи.

Калашите - племето на забравените от Александър Македонски воини (СНИМКИ)

Гръцката култура има голямо влияние върху Калашите: домовете си те строят според македонския обичай с камъни и трупи, фасадите на сградите са украсени с розетки, звезди и сложни гръцки мотиви. Днес Гърция активно подкрепя националността, сравнително наскоро бяха построени училища и болници за Калашите. Преди няколко години с подкрепата на Япония местните села бяха снабдени с електричество.

Ежедневната дейност на Калашите е земеделието и животновъдството. Калашкият начин на живот наскоро предизвика голям интерес сред многобройните туристи, а местните хора признават, че вече са доста уморени от постоянните фотографии. Най-удобно за тях е през зимата, когато планинските пътища са засипани със сняг и любопитни нежелани гости престават да се промъкват към селата им.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мето от факултето

    5 2 Отговор
    На едната снимка е братовчедка ми.
  • 4 Няма име

    6 3 Отговор
    Това е племето на бияча на гявурите ей мангал заминавай в индия да плющя леля ти и щерка ти в дисплея и панела
  • 5 Ърни лайка, 🐸🦌😭

    2 1 Отговор
    Произходът на човек е много важно нещо...! Дори и да си калашин, звучи ми като етническа група от нашата махала, човек има ли лошо минало пък и неговите деди, аз ако съм такъв се скривам в някоя пещера на хляб и сол и не се показвам..! С една дума чисто минало-добро име, независимо от етнос...!!
  • 6 Цеко сифоня

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "в задната ти част":

    Биач означава главен ибрикчия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Селянин без колело

    6 2 Отговор
    Според мен тия са забравени симпатизанти на герб когато бойко беше в китай. За доказателство на последната снимка ще видите сестрата на цацка цечева
  • 9 джими

    3 2 Отговор
    тос сиган ней като другото сиган
  • 10 Голям прос

    2 0 Отговор
    При 6000 човека кръвосмешението как е? Помня статия за Исландия, около 250000 човека и имаха проблем, ама това беше преди 25 г. Сега не сън гледал колко са и как се оправят
  • 11 БАРС

    1 0 Отговор
    Като ги гледам на снимките та те така са се белнали и очите им синеят че директно ми приличат от тия от кв.столипиново .Явно А.Македонски същто е забравил да си забере калашите от България
  • 12 Метгонтан

    0 0 Отговор
    Айдеее отиде . Сега и Калашника е македонски . Опс грешка , северномакедонски