Last news in Fakti

10 Септември, 2019 17:14 4 408 3

Вулкан причинил цъфтежа на водорасли в Тихия океан (СНИМКИ)

  • водорасли-
  • тихи океан-
  • вулкан-
  • килауеа-
  • хавай-
  • изследване-
  • цъфтеж

През лятото на 2018 г. над 1 млрд. тона лава от Килауеа се изляха в Тихия океан

Вулкан причинил цъфтежа на водорасли в Тихия океан (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Хавайският вулкан Килауеа се оказа отговорен за цъфтежа на водораслите в Тихия океан. Това удивително откритие са направили група морски биолози, които забелязали връзка между миналогодишното мощно изригване на вулкана и бума в растежа на популациите от фитопланктон, пише сайтът IFLScience.

През лятото на миналата година над 1 милиард тона лава от хавайския вулкан Килауеа се изляха в крайбрежните води на Тихия океан.

Вулкан причинил цъфтежа на водорасли в Тихия океан (СНИМКИ)
Снимка: University of Hawaii

От юни до август 2018 г., вулканът изливаше в океана между 50 и 100 кубични метра лава в секунда. Събитието само по себе си не излезе извън нормите, но само три дни след като лавата от Килауеа за пръв път докоснала водите на океана, биолозите забелязали нещо много любопитно.

Вулкан причинил цъфтежа на водорасли в Тихия океан (СНИМКИ)
Снимки: EPA/БГНЕС

Когато изследвали спътниковите снимки на вулканичното изригване, учените с изненада открили, че фитопланктонът - миниатюрни морски организми, обитаващи повърхността на океана - цъфтят толкова интензивно и скоростно край хавайския бряг, че се виждат от Космоса.

Спътникът MODIS Aqua пръв открил характерната дължина на вълната на хлорофила - зеления пигмент, излъчван от фотосинтезиращите растения и водорасли, който покривал водите в крайбрежните зони.

Вулкан причинил цъфтежа на водорасли в Тихия океан (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

В продължение на две седмици дълга тънка зона, изобилстваща на фитопланктон, се простирала на 150 километра от брега на Хаваите.

Тестовете, които биолозите направили в последствие показали, че цъфтежът на тези миниатюрни водорасли, които се хранят със слънчева светлина е свързан именно с изригването на вулкана.

По време на изследването специалисти от университета на Хавай и университета на Южна Калифорния открили идеалните съставки, нужни за растежа на тези дребни водорасли - повишено ниво на нитратите, желязо, фосфати.

Вулкан причинил цъфтежа на водорасли в Тихия океан (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

Но водите, завихряни от субтропичните морски течения в Северния Тихи океан са много бедни на хранителни вещества и следователно поддържат много малко живот.

Въпреки това, фитопланктонът в района процъфтявал и то в такива мащаби, каквито рядко са наблюдавани до сега.

Известно е, че вулканичната лава е богата на основни минерали, което прави вулканичните почви отлична земеделска земя. Ето защо Самюел Уилсън от Университета на Хаваите и колегите му предположили, че изригването на Килауеа е причината за невероятния цъфтеж на микроорганизмите.

"Открихме, че топлината, която лавата отделя в океана е толкова важна, колкото и минералите, които съдържа", обяснява Карин Бьоркман от университета на Хавай.

Вулкан причинил цъфтежа на водорасли в Тихия океан (СНИМКИ)
Снимки: EPA/БГНЕС

След като анализирали последователността на събитията, учените стигнали до заключението, че внезапното изливане на лава в океана е предизвикало издигане на огромни количества вода от океанските дълбини към повърхността. Парчета горещи разтопени скали са потънали на морското дъно и са загрели студените водни маси, предизвиквайки издигането им нагоре. С тях са се издигнали и хранителни вещества, които всъщност са стимулирали растежа на водораслите.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 1 Отговор
    И сигурно пак е виновно Глобалното затопляне? Ако трябва да сме сериозни, точно такива свръх цъфтежи на водораслите преработват огромни количества СО2 превръщайки го в О2.
  • 2 Госあ

    5 3 Отговор
    Всъщност има обратен ефект и нарушава газообмена. Това е като температурните аномалии с необичайно ниските температури на някои точки от света, въпреки експоненциалното покачване на температурата на Земята. Само да припомня, количествата въглероден диоксид изхвърляни от човека на година са 100 пъти повече от тези от всички вулкани на планетата. Включително и подводните разбира се.

    Коментиран от #3

  • 3 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    И ти как ги сметна особено тези на подводните?!:) Ако, пръдна трябва ли да се чувствам виновен?!:) Аз, съм извън земен!:) Ако, ти помогна да ликвидираме човешката цивилизация по-добре ли ще се почустваш?!:) Теб ще те оставим. За да да се любуваш на планетата докато си жив!:) Амин!