6 Май, 2025 10:05 7 485 25

Рецепта на деня: Агнешко по гергьовски

  • агнешко-
  • гергьовден-
  • месо-
  • ориз-
  • какво да сготвя

Подгответе се за празника

Рецепта на деня: Агнешко по гергьовски - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 6-8 кг агнешко месо + дреболиите;
  • 300 мл бяло вино;
  • 3 - 4 зърна бахар;
  • 3-4 дафинови листа;
  • 200 мл олио;
  • 1 кг ориз;
  • 2 моркова;
  • джоджен;
  • черен пипер;
  • червен пипер;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Порционирайте агнешкото и посолете парчетата. Смесете 100 мл олио и 100 мл бяло вино с всички останали подправки без бахара и дафиновия лист и намажете обилно месото с тази марината. Оставете да се маринова за 2 часа.

Дреболиите от агнето сварете в леко подсолена вода до полуготовност, след което ги нарежете на дребно.

Загрейте мазнина в голяма тенджера и запържете настърганите моркови, а след като омекнат добавете измития и отцеден ориз. Бъркайте, докато се запържи и прибавете дреболиите.

Долейте останалото вино, а след минута и 1 ч.ч. гореща вода. Посолете на вкус, прибавете дафиновите листа и бахара и бъркайте, докато течността се попие.

Рецепта на деня: Агнешко по гергьовски
Снимка: Shutterstock

Прехвърлете ориза в голяма тава и разпределете отгоре парчетата агнешко. Долейте още към 2, 5 л гореща вода и покрийте със стръкчета пресен джоджен. Сложете фолио на тавата и пъхнете да се пече за около 2, 30 часа в умерено загрята фурна, пише Gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ооо дааа

    20 6 Отговор
    АГНЕШКО С ОЛИО НЕ СЕ МАЖЕ ВЕНЕЛИНКЕ....
  • 4 пенсионера

    13 3 Отговор
    ооох на дядуууу........
  • 5 Повръща ми се... от пелтека

    7 7 Отговор
    И от всичко...!
  • 6 боцмана

    16 2 Отговор
    И биричка или вино , колкото поеме душата. Ако ще мре коня , назобен да е.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А така де

    11 4 Отговор
    А такаааа-а си дойдем на думата--агнешко,дроб сърма,зелена салата и....добро пиене-да ви е сладко и на кръв да ви стане...Айде Гошовци и утре да черпите...
  • 9 анка

    19 7 Отговор
    И оризецът става на туткал за 2,5часа.Да ви е сладко.

    Коментиран от #18

  • 10 Да,да

    3 8 Отговор
    Яде се агнешко, ама кога не е сряда или петък! Тази година ще се яде риба.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 фен

    12 6 Отговор
    Вие тоя ориз за нищо го нямате, бетер сте китайците. Агнешкото печем натюр, после го слагам на танурчето и с остър нож режа порции, за дамите и децата филето, за дядо останалото. Кокала за Фокси. Гарнитура печурки в масло, задушен грах, пържени картофи и аспержи.
  • 17 Пич

    18 2 Отговор
    Имам приятелка която празнува , и рано скочих и и купих най голямата саксия която видях , пълна с незнайни за мен треволяци , но много красиви , свежи и цъвтящи. Преди малко като и звъннах на вратата , тя се размаза от кеф защото разбира от треволяци ! Така започва от рано хубав деня - да зарадваш приятел !

    Коментиран от #20

  • 18 Идън

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "анка":

    Капвай 4-5 капки лимонов сок или оцет след като поеме водата или бульона.
  • 19 и пенсионерите обичаме агнешко

    7 3 Отговор
    Не ни унищожавайте с минималните пенсии чрез реформа.Ние знаем как да си го приготвим.
  • 20 Радост и красота

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    Браво за кавалерството Ви !
  • 21 Анонимен

    18 2 Отговор
    Рецепта на гръцки : Взимас много спанак и го миес, миес ...! После мяткас агънцето да се опеце! Като се опеце агънцето си наливас винце и си хапвас и пийвас яко?
    - А спанака!?
    - А спанака на кокоцките!

    Коментиран от #22

  • 22 Бих

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Ви дал няколко плюса.
  • 23 Селтак калтак

    14 0 Отговор
    6-8 кг агнешко
    Брейййй богат ганяк ве
    По 30 лв кг плюс зеленчуци салати и ток
    400 лв
  • 24 НЕМА ВРЕМЕ - ДЕЙСТВАИТЕ .....

    7 3 Отговор
    ПРИ ТАЗИ РАДЕВА ИНФЛАЦИЯ И АГНЕШКА ГЛАВИЧКА НЕ МОЖЕМ ДА СИ КУПИМ ......МИЗЕРИЯ И ГЛАД .........
  • 25 Иван

    2 0 Отговор
    Венито можела и да готви, не само да се плющи.