Last news in Fakti

23 Юни, 2020 18:31 10 880 12

Най-добрите комбинации от храни за ускоряване на метаболизма

  • закуска-
  • храни-
  • метаболизъм-
  • ускорен метаболизъм-
  • хранене-
  • диетолози-
  • съвети

Диетолозите препоръчват сутрешната закуска да се яде не по-късно от час след събуждането

Най-добрите комбинации от храни за ускоряване на метаболизма - 1
Снимка: shutterstock

Богатата закуска е един от начините за постигане на хармония - с нея експертите свързват ускоряването на метаболизма. За закуска те препоръчват да се ядат определени комбинации от храни.

За да имате добър метаболизъм, не можете да пропуснете закуската: за да активирате метаболитните процеси, интензивното изгаряне на мазнини, яденето сутрин трябва да започне не по-късно от час след събуждането. 

Благодарение на него организмът по-добре регулира колебанията на инсулина, повишава се чувствителността на рецепторите към този хормон в клетките - по този начин закуската предпазва от развитието на инсулинова резистентност и други метаболитни нарушения, свързани с наддаване на тегло, диабет.

В статия, поместена в списание "Домашно огнище", експерти в областта на отслабването разкриват кои са най-добрите продукти и комбинации за закуска, ускоряващи метаболизма. 

Например диетолозите препоръчват да се яде овесена каша с горски плодове и ядки. Това ястие дава бавни въглехидрати, които поддържат дълготрайно усещане за ситост, и протеини, асимилацията на които изисква големи енергийни разходи.

Най-добрите комбинации от храни за ускоряване на метаболизма
Снимка: shutterstock

Друг пример за една от най-добрите комбинации от храни за закуска са бъркани яйца с домати и лук. Яйцата съдържат много хранителни вещества, които увеличават мускулната маса и удължават усещането за ситост, което предпазва от преяждане, помага за отслабване, поддържане на тегло. Комбинирайки ги с домати и лук, получаваме допълнителен бонус за подобряване на функционирането на кръвоносните съдове, което също влияе благоприятно на метаболизма, в допълнение намалява риска от сърдечни и мозъчни заболявания.

Най-добрите комбинации от храни за ускоряване на метаболизма
Снимка: shutterstock

Кисело мляко с плодове. Тази комбинация снабдява организма с мононенаситени мазнини, необходими за активните му функции, и голямо количество протеини, което ви позволява да ускорите метаболизма, а с него и процесите на изгаряне на мазнини. Резанчетата ягода съдържат антиоксидантни вещества, които също влияят положително на метаболизма и мазнините.

Най-добрите комбинации от храни за ускоряване на метаболизма
Снимка: shutterstock

Пълнозърнеста филийка с авокадо е чудесна алтернатива на хляба и маслото. Авокадо комбинира най-полезните омега-3 мастни киселини и фибри, което подобрява функцията на червата и играе ключова роля в отслабването. Заедно с хляб за закуска, това ще даде ефект на много дълго засищане, а също така ще покаже ускоряващ метаболизма ефект.

Най-добрите комбинации от храни за ускоряване на метаболизма
Снимка: shutterstock

Зеленият чай или водата с лимон също се препоръчват за консумация сутрин - те помагат на организма да възстанови загубената влага, без която активният метаболизъм е просто физически невъзможен. Малък трик: ако пиете зелен чай в края на храненето, неговите антиоксиданти ще помогнат на тялото да изгаря мазнините по-бързо.

Най-добрите комбинации от храни за ускоряване на метаболизма
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За старческа деменция

    10 6 Отговор
    Стават ли...?!
  • 2 Стават за изкукали

    9 4 Отговор
    Досади !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 64$8

    21 2 Отговор
    Кисело мляко с плодове ускорява метаболизма със сигурност :) Но прясно мляко с плодове направо изстрелва
  • 6 Прясно мляко с плодове, яде

    13 5 Отговор
    Който яде сланини и баници една торба...! (Умният човек знае какво да яде, само да има пари...!)

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 свидетел

    19 3 Отговор
    сутрин за закуска - кафе с мляко, пържени яйца с бекон , конфитюр с малко масълце - гарантиран бърз метаболизъм ! за ускорение - две-три лъжици кисело мляко. ха-ха-ха ! рецепта за меки дупета, които отиват на работа след 10 часа.
  • 9 памперс

    1 2 Отговор
    1.С горски плодове, ама да сте ходили в гората по платнени гуменки
    2.С много лук и вкиснали домати
    3.Кис. мляко и плодовете да са стояли на топло- да са ''тръгнали''
    4. Лятно време забравена туршия от зимата.
    5. 1кг сладолед за отрицателно време.
  • 10 антрашпиц

    4 2 Отговор
    Аз пък сутрин започвам с бира,хем е хранителна,хем е течност и бързо се преработва...и съм си слаб ....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.