Last news in Fakti

18 Април, 2024 12:15 1 295 3

Три храни, които е по-добре да се консумират сурови

  • храни-
  • сурови-
  • броколи-
  • лук-
  • червени чушки-
  • здраве-
  • ползи за здравето

Те са пълни с ползи за здравето, които бихте загубили, ако ги сготвите

Три храни, които е по-добре да се консумират сурови - 1

През последните години популярността на суровите храни нарасна. Това не означава, че в балансираната диета няма място за готвени храни (всъщност е точно обратното), но консумирането на някои храни в техния натурален вид понякога е по-полезно и наистина по-вкусно.

И сготвените, и суровите храни са полезни за здравето. Това наистина зависи от вида на храната. Готвенето на храната може да унищожи някои ензими и да повлияе на някои хранителни вещества. Консумирането на някои храни в суров вид ще гарантира, че те ще запазят хранителните си вещества, пише dariknews.bg. От друга страна, готвенето може да увеличи смилаемостта, достъпността на някои хранителни вещества и да унищожи вредните съединения и бактерии.

В заключение може да се каже, че не е задължително едното да е по-добро от другото. Въпреки че не е лоша идея да включите сурови храни в менюто си. Те са пълни с ползи за здравето, които бихте загубили, ако ги сготвите.

Лук

Лукът е пълен с антиоксиданти. Излагането на лука на топлина намалява ползите от фитохимикалите, които предпазват от рак.
Серните съединения в суровия лук също могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола, като насърчават производството на инсулин и помагат за разграждането на кръвните съсиреци.

Червени чушки

Те са нискокалорични и богати на витамин В6, витамин Е, магнезий и особено на витамин С.
Червените чушки трябва да се консумират сурови, тъй като готвенето значително намалява хранителните им вещества, по-специално витамините В и С.

Броколи

Броколите са една от онези храни, които разделят мненията за това как трябва да се консумират. Готвенето може да увеличи нивата на противораковите съединения, известни като глюкозинолати, както и да улесни храносмилането.

Но със сигурност можете да се възползвате и от консумацията им в суров вид. Всъщност суровите броколи могат да съдържат до 10 пъти повече сулфорафан (силен антиканцероген), отколкото сготвените броколи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    4 1 Отговор
    Украйна модернизира българските БТР-и. Скоро отиват на фронта. Седалките за десантчиците, които в оригиналната версия са били разположени една до друга, сега са монтирани една срещу друга.
  • 2 Капитан Кук

    2 0 Отговор
    Много повече са тези храни...предимно плодове и зеленчуци.
    За броколите специално (както и моркови), на много места пишат, че е добре да се задушат леко, не повече от 4-5 минути.
    В България броколите ги готвят като телешко, по 1 час и стават на трътка.
  • 3 Броколите

    3 0 Отговор
    Са хубаво ястие но образува газове и се пръди яко!