Last news in Fakti

25 Декември, 2020 10:05, обновена 17 Юли, 2022 10:14 5 556 10

Рецепта на деня: Коледен щолен

  • щолен-
  • коледен-
  • сладкиш-
  • немска кухня-
  • какво да сготвя

Традиционен немски сладкиш

Рецепта на деня: Коледен щолен - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

• 50 г мая

• 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко

• 500 г брашно

• 3/4 ч.ч. (150 г) захар

• 2 праха ванилия

• кората от 1 лимон

• щипка сол

• 1 ч.л. смлян кориандър

• 5-6 бр. карамфилчета

• 1 ч.л. (5 г) индийско орехче

• 350 г масло

• 2-3 бр. зелени смокини от сладко

• 50-60 г желирани или коктейлни череши

• 300 г стафиди

• ром

• 1 с.л. нишесте или брашно

• сладко от портокалови или лимонови корички

• 150 г бадеми

• пудра захар

Начин на приготвяне:

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче.

250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час.

Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Смесват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки.

Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средно големи форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час.

Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни.

Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мецана

    5 0 Отговор
    мечо, кажи на жена ти да ти направи този немски сладкиш, че да си го хапваш и помниш, кога в Германия си работил, и лаптоп и парици си загубил! Честит празник!🤣😝🤣😝🤣😝🤣😝🤣😝

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РАДИО ЕЛТО

    3 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за рецептата но всеки според възможностите си👍👍👍👍❤❤ това яде а има и много гладуващи ХОРА
  • 4 БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мецана":

    МЕЧО да не е АТИЛАТА

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Атила кьде изчезна Да не го

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЛГАРИЯ":

    Арестуваха и него?
  • 6 Не не е

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЛГАРИЯ":

    Пазарджишки ром е!
  • 7 Боби

    5 0 Отговор
    След насаждането на чуждоземските празници Св. Валентин и Хелоуин дойде ред и на трапезата да се опитват да ни я променят...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Щом има, мая

    2 0 Отговор
    Трудна, рецепта е за мен и самото име не мога да изговоря, оти имам,, логопедичен,, дефект, фърчат,, плюнки,,.!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.