Last news in Fakti

24 Март, 2021 19:35 5 366 7

Как да се справим с разширените вени

  • варикозни вени-
  • разширени вени-
  • съвети-
  • здраве

Не чакайте проблемът с вените ви да се усложни

Как да се справим с разширените вени - 1
Снимка: shutterstock

Разширените вени са не само козметичен дефект, загрозяващ краката ви, но и здравословен проблем, който може да бъде болезнен и опасен. Хроничната венозна недостатъчност започва с отоци, крампи, болки и може да приключи с тромбоза и риск за живота. Значително можете да подобрите състоянието си, да забавите развитието ѝ и да намалите болезнените усещания и дискомфорта с няколко простички и лесни за изпълнение съвети.

1. Движете се всеки ден

Движението, спортът, плуването подобряват кръвообращението и намаляват неприятните симптоми, свързани с разширените вени. Избягвайте обаче вдигането на тежести, бягането и тренировките във фитнеса, както и прекомерното натоварване, тъй като те ще утежнят проблема. Плуването масажира краката, тялото ви е по-леко във вода, поради което е изключително полезен спорт за разширените вени. Друг подходящ спорт е колоезденето. Въртенето на педали на истинско колело или на уреда вкъщи увеличава циркулацията на кръвта.

2. Повдигайте краката си високо винаги, когато можете

Ако прекарвате цял ден зад бюро с крака, стъпили на пода, не е чудно защо в края на работния ден те са подути, обувките ви стягат, прасците ви изглеждат ужасно, а тежестта, която чувствате, ви кара да мислите, че не може да направите и крачка. Поставете табуретка под бюрото си и повдигайте краката винаги, когато е възможно. Ако офисът е само за вас, сваляйте и обувките, за да раздвижите ходилата. Откажете се да стоите с кръстосани крака. Това също влошава кръвообращението. Те трябва да са един до друг върху табуретката.

3. Свалете излишните килограми

Колкото повече тежите, толкова повече килограми ще носят краката ви и ще се натоварват повече вените ви. Всеки свален килограм ще облечи натоварването и ще подобри състоянието ви. По-слабите хора имат по-малко проблеми, свързани с подуването и тежестта в краката. Внимавайте и със солта, тя предизвиква задържане на течности и подуване. Хапвайте повече фибри, здравословна храна, богата на витамини и минерали, пийте много вода.

4. Носете удобни обувки, откажете се от тесните модели, острите върхове, прекалено високите токчета

Обувката не трябва да притиска и пристяга крака. Средният ток, удобните ходило и стелка са нещо, което е задължително.

5. Редувайте седене с кратки разходки

Ако работите седнали, всеки час ставайте от стола и правете поне 2-3 минути разходка. Това ще облекчи състоянието ви.

6. Насладете се на облекчението от хидротерапия вкъщи – от редуването на топла със студена вода

Това може да стане под душа или с потапянето на краката в два легена с различна температура на водата – гореща и ледена.

Всички тези съвети и носенето на специални стягащи чорапогащници са полезни и работещи в началото на заболяването. На по-късни етапи лазерните процедури, медикаментозната терапия и хирургическата намеса ще решат проблема. Склеротерапията също може да ви помогне, ако се притеснявате от оперативна намеса. При нея във варикозната вена се инжектира склеротизиращо вещество, тя колабира и се абсорбира от организма. Процедурата е с до 30% по-малко ефективна от оперативната, но не носи свързаните с нея възстановяване, болки и рискове.

Не чакайте проблемът с вените ви да се усложни. Колкото по-рано предприемете мерки за лечение, толкова по-вероятно е да не стигнете до крайните степени на заболяването.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеню

    4 0 Отговор
    Повдигайте краката си високо винаги, когато можете - ан тъй, всяка вечер.
  • 2 Ханш и цвят

    3 0 Отговор
    Най вече типична,, картинка,, за, стари жени...... и съсан чорапогащник, не може да ги прикрие, но едно мазило ги облекчава болките..... имам само на единия крак....!
  • 3 Брендица

    2 0 Отговор
    Благодаря маТрачева, но аз отдавна ги зная тези нещица и ей на вече съм на 42 без разширени вени. Превантивните ми мерки (предимно много ходене без никакви фитнес, спорт и прочее) действат😉

    Коментиран от #4

  • 4 hmm

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Брендица":

    мдаа, цял живот с вдигнати крака

    Коментиран от #5

  • 5 Брендица

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "hmm":

    Още не ми се е случвало с такава продължителност😂 Цял живот як физически труд плюс много ходене и така се заформих прекрасна..
  • 6 123

    2 0 Отговор
    Стоенето прав на едно място води ди разшитени вени.

    Коментиран от #7

  • 7 Брендица

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    И през това с 12-часови смени преминах успешно. Тук си говори генът..