Last news in Fakti

21 Януари, 2013 08:38 2 149 0

Сливен готов за грипна епидемия

  • сливен-
  • грип-
  • епидемия
Сливен готов за грипна епидемия - 1
Д-р Митко Баев

МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен има готовност да посрещне грипната епидемия, заяви началникът на отделението по инфекциозни болести д-р Митко Баев. На хоспитализация подлежат само тежките случаи и усложненията при рискови контингенти – деца и възрастни с хронични заболявания.

„Пациентите се настаняват в пулмологично отделение. Ние в инфекциозно отделение също имаме възможност да приемаме болни, тъй като общата инфекциозна заболеваемост е малка. От няколко години имаме специфично лечение на грипа и неговите усложнения с противовирусни препарати, които са много ефективни. Преди лекувахме със симптоматични средства, или антибиотици при усложнения, но вече като разполагаме с Реленца и Тамифлу, прогнозата е много по добра и виждаме, че това е правилното поведение”, каза д-р Баев.

Миналата седмица национални консултанти по епидемиология обявиха, че началото на сезонната грипна епидемия се очаква до две седмици. Срокът според д-р Баев е твърде условен, тъй като съвременните комуникации позволяват пренасянето на вируса и по-рано. „Така или иначе очакваме грипната епидемия и тя няма да ни се размине.

Най-важната причина е в

исоката изменчивост на грипния вирус и човечеството се явява неподготвено за новия антигенен вариант. Втора причина са развитите комуникации и третата – че българинът не се имунизира.

Най-сигурното средство за профилактика е специфичната имунизация, която е достатъчно ефективна”, каза д-р Баев. Той цитира данни на Министерството на здравеопазването, според които едва 10 процента от гражданите са имунизирани, а в други държави процентът е около 60-70.

„Това означава, че много хора отново ще се разболеят. Вече е изпуснат момента за имунизация, защото за да се постигне имунитет, са необходими две-три седмици. Ние сме „оголени” спрямо поредната грипна епидемия” допълни специалистът. Д-р Баев изрази безпокойство от факта, че малка част от хората са имунизирани и има негативна нагласа спрямо ваксините изобщо. „Като лекар и инфекционист съм категорично „за” провеждането на имунизациите.

Много хора обсъждат въпроса защо трябва да имаме задължителен имунизационен календар. Благодарение на него обаче човечеството вече не познава много тежки заболявания, които са отнемали живота на милиони хора – вариола, полиомиелит, дифтерия и т.н. Без тези имунизации нямаме никакъв шанс да се преборим с инфекциозните заболявания като цяло. Моята препоръка е да се провеждат задължителните имунизации, има и други – незадължителни. Това е борбата с инфекциозните заболявания – специфична профилактика и неспецифичните мерки, сред които са личната и обществена хигиена, закаляване, пълноценно хранене, подобряване на социално битовите условия на живот. Убеден съм, че здравия разум ще надделее и тези имунизации ще се прилагат. Помните епидемията от морбили наскоро. Доказано е на сто процента, че тя възникна в резултат на грубо нарушение на имунизациите в България. Някои колеги дори бяха санкционирани. Ако имаше имунизации, нямаше да стане така. Аз не бях виждал морбили повече от 20 години, а тук беше като на война”.

Имунизациите трябва да се прилагат при здрави хора, да се обхване максимален брой от тях за достатъчно високо ниво на колективния имунитет. Ваксината не може да ни предпази от грип на сто процента, но при всички случаи заболеваемостта рязко намалява – до 70 процента, взависимост от ваксината. Според д-р Баев много от българите не се обръщат към лекар след като се разболеят и считат, че грипът е леко заболяване. По-младите и здрави пациенти могат да се справят, но при останалите е нужна консултация с лекар, за да се постави точна диагноза и да се насочат към специфичното противогрипно лечение. „В противен случай приложението на антибиотици и други медикаменти удължава срока на лечението и нерядко води до доста тежки усложнения – бронхопневмония, увреждания на сърцето, под формата на миокардити, заболявания на ЦНС – менингити и менингоенцефалити. Необходима е лекарска помощ, лечение и преценка на лекаря къде ще се провежда лечението. За да се обяви грипна епидемия, трябва да се докажат случаите и да има достатъчно висока заболеваемост – 200 на 10 000. Когато се обяви грипната епидемия, се въвеждат и други неспецифични профилактични мерки – забраняване на свижданията в болниците, ограничаване на достъпа до обществени места и затваряне на обществени заведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА