Last news in Fakti

24 Януари, 2024 16:15 3 186 3

Диетолози: Това е най-полезният плод в сезона на настинките и грипа

  • помело-
  • ползи за здравето-
  • цитрусов плод-
  • настинки-
  • грип-
  • витамин ц

Помелото може да бъде особено ефективен помощник в битката със сезонния грип

Диетолози: Това е най-полезният плод в сезона на настинките и грипа - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години зарзаватчийниците предлагат все по-голям избор от екзотични плодове. Сред тях разбира се са и цитрусовите плодове, които привличат не само с аромат и вкус, но и с висока хранителна стойност, полезни свойства и изобилие от витамини.

Един от тези продукти е помелото, което се оказва, че може да бъде особено ефективен помощник в битката със сезонния грип, а както вече знаем у нас 7 области обявиха грипна епидемия тази седмица, припомня "Дарик".

Какво е помело?

То е близък роднина на грейпфрута, нещо като негов първи братовчед. Помелото е и най-големият плод сред цитрусите. Той е много сочен и има ниско киселинно съдържание. Има няколко разновидности на помело, като особено предпочитани са "меденото помело" и "розовото помело", който съчетава вкуса на грейпфрут с нотки на лайм и жасмин. И двете разновидности се предлагат в магазините у нас.

Помелото узрява от декември до март. Активно се отглежда в Китай, Япония, Индия, Индонезия, Израел, американския щат Калифорния и Карибите.



Какви са ползите от помелото?

Плодът има високо съдържание на витамин С. Човешкото тяло не е в състояние да го синтезира самостоятелно, така че този витамин трябва да се набавя от храни. Аскорбиновата киселина играе ключова роля във функционирането на имунната система и синтеза на колаген, градивният материал на всички съединителни тъкани.

В допълнение, витамин С участва в окислително-възстановителните реакции и е необходим за синтеза на протеини, включително в стените на кръвоносните съдове. Отлични източници включват цитрусови плодове, включително помело, тъмни листни зеленчуци, броколи, карфиол, зелени и червени чушки, ягоди, домати и картофи.

Помелото осигурява растеж на мускулна маса. Хората, които консумират адекватни количества витамин С, съдържащ се в цитрусовите плодове, плодовете и зеленчуците, имат по-добра скелетна мускулна маса.

Като антиоксидант витамин С помага за защитата на мускулната тъкан от разрушителната сила на свободните радикали (вредни вещества). Това е особено важно за по-възрастните хора, тъй като те са склонни да губят издръжливост и сила, което допринася за слабост и понижено качество на живот.

Освен това този вкусен плод намалява риска от затлъстяване. Адекватната консумация на плодове и зеленчуци може да предпази от генетична предразположеност към затлъстяване. Храните, които потискат гените, които увеличават риска от наднормено тегло, включват цитрусови плодове, горски плодове и зелени листни зеленчуци.

Помелото съдържа и биофлавоноиди. Биоактивните вещества действат като антиоксиданти и помагат за предотвратяване на хронични заболявания като сърдечни заболявания, неврологични разстройства и заболявания на храносмилателната система. Те се намират в цитрусови плодове, горски плодове, грозде и зелен чай.

Помелото трябва да бъде изключено от диетата на хора, страдащи от алергии към цитрусови плодове, сериозни бъбречни и чернодробни заболявания. Също така, този плод не трябва да се консумира, ако имате проблеми със стомаха като гастрит или язва на дванадесетопръстника.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калмук

    3 0 Отговор
    За здрав имунитет яжте редовно кисело мляко, печена тиква и кисело зеле и забравете за всякакви екзотики и супер добавки в красиви опаковки.
  • 2 Варненски Моряк

    2 0 Отговор
    Червено Вино също става г-це Найденова:)

    Коментиран от #3

  • 3 Ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Варненски Моряк":

    Морски пробвай глинвайн
    1.5л червено вино 200г ликьор праскова щипка канела 2-3 карамфилчета
    1 лимон на шайби с кората виното сгряваш преди завиране в емайлиран съд,
    сипваш ликьора и добавяш лимона сгрява по добре от английски грог
    чума е