Last news in Fakti

23 Май, 2021 18:32 2 099 2

Как да разберете от какво е алергично детето ви

  • алергии-
  • деца-
  • храна-
  • хранителни алергии

През последните две десетилетия алергиите при децата са се увеличили драстично

Как да разберете от какво е алергично детето ви - 1
Снимка: shutterstock

На пръв поглед отгатването за бъдещото здраве на новороденото въз основа на съдържанието на памперсите му е полезна задача. Но това е само на пръв поглед, пише в своя статия сайтът на BBC News.

Изследователи от Медицинския факултет на Университета на Британска Колумбия в Канада в своята работа, публикувана в Cell Reports Medicine, ясно демонстрират как съставът на плътно, тъмнозелено вещество, наречено мекониум (известен още като първите изпражнения на новороденото), може точно да определи дали дете в първата година от живота си има различни алергии.

Мекониумът, от който детето обикновено се отървава на рождения си ден, се състои от много елементи - епителни клетки, околоплодни води и различни метаболити - крайните продукти на метаболизма.

„Нашият анализ показа, че при новородените, които проявяват алергична чувствителност до едногодишна възраст, са имали много по-лош меконий при раждането, отколкото деца, които не са станали алергични“, обяснява един от авторите на изследването, д-р Брет Финли.

"Мекониумът е като капсула на времето, която показва с какво е трябвало да се справи бебето преди раждането. Той съдържа разнообразни молекули, които детето е срещнало или придобило от майката в утробата, а също така служи като първата храна за микробите, които започват да се установяват в червата ", допълва ръководителят на проекта д-р Кариса Петерсен.

След анализ на мекония на стотици бебета, авторите на изследването стигат до заключението, че колкото по-малко различни видове молекули се съдържат в мекония на новородено, толкова по-висок е рискът от развитие на алергии през първата година от живота.

Те също така откриват, че намаляването на броя на някои молекули е свързано с промени в ключовите групи бактерии. Тези групи играят решаваща роля в развитието и формирането на микробиома – обширната екосистема на червата, от която от своя страна човешкото здраве зависи силно.

Учените вече могат да прогнозират с точност от 76% (далеч над всички предишни методи за анализ) да предскажат дали детето ще развие алергия.

Разбира се, да знаете, че детето ви има някаква алергия е полезно, но има ли нещо, което можете да направите, за да го предотвратите?

Най-добрата превантивна мярка, която се използва сега, е запознаване на новородените с полезни микроорганизми.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пухче

    1 1 Отговор
    Алергиите не са се увеличили, а познанието на хората за тях са нараснали. Заведете детето си на алерголог с направление от личния лекар, но да сте готови да платите за пробите. В Александровска са най-добрите, но материална база много зле.
  • 2 Пухче

    0 1 Отговор
    Алергиите не са се увеличили, а познанието на хората за тях са нараснали. Заведете детето си на алерголог с направление от личния лекар, но да сте готови да платите за пробите. В Александровска са най-добрите, но материална база много зле.