22 Юни, 2021 17:32 4 021 6

Отказът от сладко е вреден за организма

  • сладко-
  • шоколад-
  • диети-
  • диетоложка-
  • полезно-
  • вредно-
  • стрес-
  • захар

Пълният отказ от сладки неща предизвиква стрес в организма

Отказът от сладко е вреден за организма - 1
Снимка: Shutterstock

Диетологът Бриджит Цейтлин призовава да не се отказваме напълно от любимите си продукти, сред които са и сладките неща.

Ако искате да живеете здравословно, достатъчно е просто да внесете някои промени в своите хранителни навици, предава zdrave.to.

Според нея заради пълния отказ от сладкиши човек може да се сблъска със стреса. Освен това, позволявайки си да хапне шоколадче, човекът често започва да изпитва чувство за вина.

За да бъде човек здрав, той трябва да е и в добро психично състояние. Диетоложката обяснява, че ако се откажете от употребата на висококалорична храна, желанието да хапнете нещо подобно, само нараства. В крайна сметка, такава ситуация заплашва с консумацията на още по-големи обеми вредни продукти.

Експертът не препоръчва да правим от храната “враг”, изчислявайки калоричността на всичко изядено. Най-добре яжте това, което обичате и което ви се иска да похапнете, но следете за размерите на порциите и не злоупотребявайте.

Друг специалист-диетолог, Елена Толоконникова, твърди, че пълният отказ от захар в менюто води до проблеми с черния дроб и далака, освен това провокира артрит и тромбоза. Според нея освен всичко друго, възниква и склонност към депресия.

Освен това, липсата на захар може да се превърне в причина за нарушения в паметта, защото се смущава мозъчната функция. Диетоложката е уверена, че парченце шоколад след обяда ще е само от полза. На тези, които се притесняват за фигурата си, тя препоръчва сушени и захаросани плодове.

Тя признава, че необходимото количество захар за нормалното функциониране на организма можете да получите от българския пипер, цвеклото, лука и царевицата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 1 Отговор
    Тоя корумпиран сорисоид Огнян Минчев да мълчи.
  • 2 Гост

    4 6 Отговор
    Вреден е и за зъботехниците, както и за производителите на паста за зъби, четки и вода за уста.
  • 3 Диетант

    3 0 Отговор
    Аз съм се отказал от солено кисело и горчиво А също така и от люто ям само сладки неща дали е вредно?
  • 4 Мръсния Фикри

    3 0 Отговор
    Отвикна ми организма.. съжалявам, но не съвсем....!
  • 5 Алооо

    0 1 Отговор
    Българския пипер-буквален превод от руски болгарский перец-демек ЧУШКА. Уволнете ги тия тъпи мисирки, бе!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Мозъкът се храни само от Глюкоза-сладко,за малки деца трябва да се дава повече,но да не се прекалява!При възрастни мозъкът сам правижеланието огромно,но трябва да се въздържаме!Липсата на кръвна захар е смърт-хипо гликемия това за деца е много опасно!С диабета не е същото,и двета зависят от задстомашната жлеза ,която произвежда инсулин.В единия случай прекалено в другия недостатъчно!Много сериозно ендокринно заболяване.Мисля ,че може да се лекува с народна медицина,но повечето лекуват оперативно жлезата,като трябва да се внимава да не се отиде на диабет...Всеки случай запомнете,това,което минава ферментация,както и маслиненото масло и продуктите на пчелите са ЛЕЧЕБНИ ЗА Всякакви болести!