Last news in Fakti

27 Март, 2013 12:16 1 246 0

С helicobacter pylori срещу инсулта

  • язва-
  • стомах

Бактерията Helicobacter pylori, която от години е обвинявана от лекарите за виновник за гастрита и язвата, може да намери ново приложение. Изследване на американски учени установило, че тя може да се използва в борбата срещу затлъстяването и инсулта.

Последните изследвания обаче показали, че тя се намира между 35% и 80% от хората, в зависимост от изследвания регион. Освен това бактерията не предизвика дори и гастрит в голяма част от случаите. Бактерията и човешкия организъм живеят в своеобразна симбиоза от 60 000 години, показало изследване на австралийски учени.

Учени от университета в Ню Йорк публикуваха резултати от 12 годишно изследване, обхванало 10 000 американци. Носителите на Helicobacter pylori умират два пъти по-рядко от инсулт, отчели учените.

Изследователите от Университета по биоинформатика във Вирджиния изследвали две контролни групи от мишки. Едната от тях била заразена с Helicobacter pilori и имала по-малко тегло. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА