Last news in Fakti

15 Януари, 2022 12:47 7 275 13

Традиционна българска подправка е №1 в света

  • подправка-
  • шарена сол-
  • класация

Ключовите съставки в нея са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия

Традиционна българска подправка е №1 в света - 1
Снимкa: Shutterstock

Българската шарена сол застава начело на класация за микс от подправки от цял свят на кулинарния пътеводител Taste Atlas, предава БНР.

Подправката е описана като най-популярната и предпочитана в България, която се използва от столетия – тя е с мек и ароматен вкус и подходяща за много ястия.

Ключовите съставки в нея са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Tя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене", отбелязват от изданието.

Следват я ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 3 Отговор
    Такава няма никъде.
  • 2 Каква е тази шарена сол

    33 4 Отговор
    Нямам спомен баба ми да е слагала босилек, кимион, мащерка и салвия!
    Истинската шарена сол има : сол, чер. пипер, червен пипер, ронена чубрица, сминдух, (може и царевица). Тази шарена сол е ЕВРОПЕЙСКА, НО НЕ И БЪЛГАРСКА!

    Коментиран от #8

  • 3 Да бе, да

    18 5 Отговор
    Значи според вас традиционните български съставки сминдух, чубрица, смлени тиквени семки, царевично брашно отсъстват от шарената сол. Не става ясно и че червения пипер може да е в пропорция 1:1 лют:сладък. За сметка на това в описанието присъстват по-скоро вносни, чуждоземски и нехарактерни за българската кухня съставки като босилек, мащерка, градински чай. Защо всичко българско и родно трябва да допада на вкуса на нагло-саксонските ни властелини?

    Коментиран от #4, #9

  • 4 ади бе

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе, да":

    мащерка има и в гората ама от къде да знаеш.
  • 5 Грульо

    6 0 Отговор
    Не мога да намеря едновремешната панагюрска чубрица по магаините. Да не са загубили рецептата? :D
  • 6 оня с магарето

    14 0 Отговор
    аз си мисля, че повечето си правят шарена сол, както им харесва. не е задължително да има всички изброени съставки.а и не се знае кой ги е изброил...
  • 7 кулинар

    14 0 Отговор
    Аман бе братя, какви са тези писания, вие баби и дядовци нямате ли, ами питайте тях, каква салвия, какви измислици, шарена сол обикновено има сол, чубрица, червен пипери смлени ядки, а баба, Бог да я прости, слагаше смлени пуканки и печен, белен слънчоглед, понякога и малко джоджен, ама това черен пипер, попската билка - босилек, сминдух, мащерка - никога, явно шарената сол се шари по различен начин в зависимост от подправките в района.
  • 8 Порно

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Каква е тази шарена сол":

    То мащерка се слага , може и градински чай. Но допреди 30 години босилека беще само за погребения. Но да дадеш рецепта за шарена сол без чубрица ?
  • 9 Niknay

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе, да":

    Колега, ясно е че си балканско мушката израснало в панелка . Ако някога тръгнеш по нашите поля и планини ще се очудиш като видиш по тях да растат мащерка, босилек и градински чай (ако ги разпознаеш де) . Аман от разбирачи седнали зад компютъра и червени информация от бг.мама ....
  • 10 Баба Ya-ya-ga

    16 0 Отговор
    Нещо не виждам смляна киноа, кардамон, куркума и антислепващ агент. По вашия край не слагате ли?

    Коментиран от #11

  • 11 оня с магарето

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Баба Ya-ya-ga":

    такава е само за тези модерните, които викат АЗ СЪМ ВЕГАН
  • 12 бравос

    6 0 Отговор
    Тия експерти явно са яли препечена порязаница със свинска мас и шарена сол...
  • 13 kirasirav

    0 0 Отговор
    Да, основните са сол, червен пипер, чубрица и сминдух (макар че самостоятелно няма вкус но в смеси е чудо ) + смляна царевица, евент. някои ядки. може и част от ч.пипер да е лют.