Last news in Fakti

16 Април, 2022 17:29 9 362 26

Проклятие убива иманяри, търсещи съкровището на Вълчан войвода

  • съкровище-
  • скрито съкровище-
  • иманяри-
  • проклятие

Иманяри изчезвали безследно в търсене на съкровището

Над скритото съкровище на Вълчан войвода тегне опасно проклятие, което затрива иманярите. Твърди се, че през 20-те години на миналия век френска експедиция успяла да влезе в тунелите под Белинташ и повече не се появила. През 70-те години пък БКП пратила екип да рови за имането на хайдутина. Седмици наред те обикаляли с металотърсач гората около блатото Аркутино и разпитвали местните жители, предава Флагман.

Стигнали до рибаря бай Яне, който твърдял, че когато бил дете, някогашен съратник на хайдутина му разкрил къде е имането. Старецът завел търсачите до мястото. На следващата сутрин открил там само голям трап, а от търсачите нямало и следа.

Вълчан войвода умира в Браила, където отива да живее с най-близкия си съратник – поп Мартин. Наследниците му, които живеят в днешна Румъния, също неведнъж са обикаляли из Странджа с мерака да открият съкровището. Легендата мълви, че указанията за точното местонахождение на имането са написани върху карта от овча кожа, която хайдутинът завещал на роднините си. Ставало въпрос за няколко пещери из планината, намиращи се на българска и турска територия. Неизвестно как обаче безценният документ мистериозно изчезнал.

Много иманяри днес смятат, че едно от главните скривалища на съкровището на Вълчан войвода е в Снеженицата – гориста местност с голяма пещера в землището на село Карадере в Турция. Предполага се, че там са заровени владишка корона и златен кръст, принадлежали на гръцки владика от Одрин. Духовникът бил убит от Вълчан и дружината му, защото го заподозрели, че е доносник на турците.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бай Шиле

    16 7 Отговор
    Глупости, съкровището е намерено през 1983 от човек на име Георги

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Очевидци

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    13 години след експедицията която от БКП правят в местноста са намерени факти и доказателства, но финансирането спира и съответно експедицията също, човек на име Георги който участва активно се пенсионира и отново тръгва по следите на съкровището но този път е сам и никой не знае, и през 1983 го намира, това твърдят местните хора който са станали свидетели и са го видяли с очите си, след падането на социализма човека най-после може да го продаде, но уви умира 3 месеца след това, в днешна дата неговите деца и внуци се радват на парите
  • 4 Разкрит

    11 6 Отговор
    Продавам картата, само сериозни предложения и цифри, може и кюлчета и пачки в евро по 500! Който я купи със здраве да си я ползва!

    Коментиран от #5

  • 5 Рублиииии

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Разкрит":

    Еврото умира
  • 6 Той

    14 5 Отговор
    хайдутинът не е бил светец !

    Коментиран от #20

  • 7 Очевидци

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Шиле":

    Бкп прави експедицията през 1968 която продължава 6 месеца, 13 години по-късно именно вече пенсионираният Георги започва сам да търси съкровището но тогава той е на 63 години през 1981, отнема му 2 години тъй като е трябвало да копае на доста места и то напълно сам без техника или други хора, да не привлича внимание, и през 1983 намира имането, тогава няколко случайни местни успяват да го зърнат за миг, тъй като той често се въртял там и били любопитни да разберат какво става, това казват местните там
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ха ха ха ха

    11 0 Отговор
    Че то има знаци пещери о поляни но немжат да се открият това са повече от 100 и40 50 годишни всичко е обрасло от македонско до румънско нишани всякакви карти уригинални знаците не могат се открият
  • 10 Пич

    9 4 Отговор
    Ами , не е намерено , защото съкровището не е заровено само на едно място ! Друго легендарно съкровище е , това на Еминаа Балтаджи , което също е огромно !
  • 11 Знаете ли

    20 8 Отговор
    Че ,Вълчан войвода е дал голяма част от съкровището на Руския император ,за да финансира войната срещу Турция?

    Коментиран от #25

  • 12 Никълъс Кейдж

    9 7 Отговор
    Само аз мога да го намеря!

    Коментиран от #14

  • 13 Мим33

    6 9 Отговор
    В една местност има заровено злато ,превзето от турската поща ,която е минавала там, с 9 казана от Филип Тотьо,.Местността се казва Капля под връх ,,Дреновръх,,Намира се над с Бочковци.Там има и пещера в която се е крил Тотьо и е причакал турците,избиват ги и са заровили златото до изворчето на ,Капля, до едно дърво на 10 метра отстояние.Който желае може да провери .На цветница преди зазоряване там златото играе с осветяване на района...,но се гледа от високо на върха...

    Коментиран от #16

  • 14 Aлфа Bълкът

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Никълъс Кейдж":

    Ще намериш кожения обелиск!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Най- вероятно

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мим33":

    Това са CD дискове на някое лозе, вързани против косъри и светят на слънцето.

    Коментиран от #18

  • 17 Aлфа Bълкът

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Никълъс Кейдж":

    Харижи си гз, на харизан гз люспите от домати не се гледат!

    Коментиран от #22

  • 18 Мим33

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Най- вероятно":

    Там има само бивша нива,сега е гора..лозя няма..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Роза

    6 7 Отговор

    До коментар #6 от "Той":

    Разбира се,че хайдутинът не е бил светец!Това са ограбени пари,взети с насилие и кръв,затова са прокълнати и на никой не носят щастие!Пророчицата Ванга често е говорила за това.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Амадор

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Aлфа Bълкът":

    Искам твоя гз

    Коментиран от #24

  • 23 Ммм...да

    6 0 Отговор
    Според легендите,а може би истинатата,Вълчан Войвода плаща на руския цар с това злато,свободата на България ! Така,че нека търсят.Златото е в Москва !
  • 24 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Амадор":

    Тъй ща изплющя, че ще си повърнеш 💩
  • 25 На Мойсей ...................

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Знаете ли":

    Не бе , дал го е на Мойсей да направи едни големи златни камбани . Да се люлеят, и клатят тези камбани .
  • 26 Митове и легенди

    10 2 Отговор
    На практика "турският период" е беден от към ценности оставени в земята. Турски медни ахчета , които нямат никаква стойност , и се разлагат в земята . Иманярите като копнат и видят гленджосана глина от този период и спират да копаят по-нататък. Ценност има в" Наполеоните " , на тези които са ходили да продават стада на пазарите в Цариград , но кервани със злато - айде холан. Изскачат по някога няколко броя , като скрити пари за черни дни.Истински ценен период е тракийският , и много по-малко римският . Тези изящни златни фигури , ритони , съдове са с произход - Персия .