19 Април, 2022 11:31 4 470 10

Вижте любопитни факти за единствения в света противоядрен бункер, създаден по заповед на Сталин (ВИДЕО)

  • бункер-
  • сталин-
  • москва

В центъра на Москва, на дълбочина 65 метра под земята, е скрит „Бункер-42“

Вижте любопитни факти за единствения в света противоядрен бункер, създаден по заповед на Сталин (ВИДЕО) - 1
Снимкa: Shutterstock

„Бункер-42“ е бил предвиден за ядрена атака по време на Студената война. Така е трябвало да се даде началото на "трета световна война". В центъра на Москва, на дълбочина 65 метра под земята, е скрит противоядреният бункер на Сталин, който е на бойно дежурство цели 30 години.

Разберете какви тайни крие тази сграда и какво има в нея днес, надникнете в нейните тунели и открийте защо Сталин никога не я е посещавал.

„Бункер-42“ е единственият в света противоядрен бункер-музей. В него се слиза по вертикална шахта с диаметър 6 метра чрез асансьор и стълбище, състоящо се от 310 стъпала, условно разделен на 18 подземни етажа.

Свръхсекретният военен обект се състои от много тунели с обща площ от 7 000 квадратни метра. Коридор, във вид на лабиринт, изпълнява защитна функция от проникващата радиация. Всяка врата в бункера представлява метална кутия, запълнена с бетон и се затваря автоматично според посоката на възможната ударна вълна.

Тесните коридори имат множество завои с цел отслабване на ударната вълна.

Изграждането на съоръжението започва през 1950 година, във връзка със заплахата от ядрен удар от страна на САЩ. „Бункер-42“ е предвиден да бъде убежище за първите лидери на СССР. Той може да издържи на ядрен удар и да укрие от радиация почти 5 000 човека. По това време нито една държава в света не строи подобни обекти. Всички инженери, участвали в изграждането на бункера, подписват документ за неразгласяване на държавна тайна. Заповедта за строежа е подписана от Йосиф Сталин, а бункерът е готов за експлоатация през 1956 г.

В обекта има телеграф, радиостанция и всичко необходимо за живот, а по време на Студената война неговата работоспособност е поддържана от 3000 човека. През 80-те години е взето решение за демонтиране на оборудването и реконструкция на съоръжението. Всъщност бункерът е занемарен и разграбен. През 2000-та година той е официално разсекретен и става уникален музеен комплекс, пише pochivka.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Благо

    10 1 Отговор
    Венелинче, не ти отева да пишеш (преписваш) такива статии. За я беше поразкрасила - нещо от сорта "Тайните на секса в Бункер на 65 м. под земята" ....

    Коментиран от #7

  • 2 Путин

    9 7 Отговор
    Бункерът е само за мъже! Истински мъже! След ядрена атака, оцелелите мъже ще се възпроизведем и ще населим Света. Ще бъде един мъжки свят без жени!
  • 3 Анонимен

    2 0 Отговор
    Единствен?
  • 4 Факти,

    8 0 Отговор
    Пълни Глупости, че това е единствен в света противоядрен бункер!!!
    ХАмерика е пълна с противоядрени бункери!

    Коментиран от #5, #8, #9

  • 5 www

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факти,":

    Не помня къде четох, че Лондон е на 4 нива под земята.
  • 6 Лилипутин

    3 8 Отговор
    Скоро време почвам да го възстановявам. Да мога да се крия и в него . Плъховете живеят под земята
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Aлфа Bълкът

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факти,":

    Те не бункер, ами и дворец си бяха направили милиардерите. Да устои при ядрена война, заметресение, ураган, да може да събира и преработка дъждовна вода и куп глупости. Не помня в кой щат беше, спомням си как обикновените американците цъкаха с език, как милиардерите си живеят!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Радо Калинов

    5 6 Отговор
    Напротив, много точно е написано, че е единственият, направен по заповед на Сталин. Другите са частично правени от приемниците му, а останалите по света, в голям процент, са правени заради рашския иDи-0т.изъм, без значение кой е на шурвала на безаналоговата, която все плава, ама потъва... и плава... и потъва...