24 Април, 2022 15:14 6 169 16

Дядо Боже - затворникът, който никога няма да напусне затвора

  • дядо боже-
  • затвор-
  • затворник-
  • георги белчинов

Той е осъден за убийството на втората си съпруга

Една история от затвора – тази на Дядо Боже - затворникът с най-дълъг престой в Софийския затвор. След престъплението, по време на наказанието, малцина затворници откриват Бог зад решетките. Георги Белчинов е един от тях, разказва NOVA.

Наричат го Дядо Боже, защото все се моли на Бога. Той е в затвора от 1989 година и така се превръща в абсолютен рекордьор. Осъден е за убийствата на двете си жени. Първоначално на смърт, но впоследствие присъдата му е изменена на доживотен затвор.

Дядо Боже е на 76 години. Попаднал в затвора с падането на комунизма. И така - цял Преход време зад решетките. Докато навън откривахме демокрацията, Георги Белчинов откривал Бога. Дядо Боже е със затворниците вече 33 години. Преди промените чува най-тежката присъда за убийството на жена му, която остава неизпълнена.

Падането на комунизма отменя смъртното наказание у нас. Така, вместо разстрел, Дядо Боже ще лежи до живот без право на замяна.

Как кроткият работник в завод от Ихтиман се превръща в двоен убиец, е сложен въпрос за Дядо Боже. Той е осъден за убийството на втората си съпруга.

Преди това лежи 12 години и за смъртта на първата си жена. От своите 76 години е прекарал общо 45 години зад решетките.

„Как така влезнах? И аз се чудя. Аз не посягам на жена. Аз мразя да посягам. И аз не знам какво е ставало, но умишлено битово убийство. Не съм посегнал на никого, нито на женичка, нито на никого”, казва затворникът. Не помни как е убил втората жена, даже отрича да го е сторил, но признава, че ревнувал от други мъже.

Дядо Боже не търси вина у себе си, защото смята, че Бог му е дал нов живот зад решетките. За престъпленията търси вината у другите. Казва, че последната му жена е искала да го отрови на един Гергьовден, когато му сложила нещо във виното.

Не си спомня и кога е чул смъртната присъда, но малко след това е получил знак от Бог с вестта, че няма да бъде разстрелян.

Разказва, че първите му години зад решетките били най-трудни и няколко пъти повтаря, че вече е друг човек. За последно е молил за милост през 2017 година, когато е изпратил документите си до Върховния касационен съд и вицепрезидента. Получава отказ.

Дядо Боже е неграмотен и глух. Почти няма зъби. Има двама сина и една дъщеря. Казва, че децата му не вярват той да е убил майка им. И въпреки че не може да чете и пише, гледа новини. Знае и кой управлява България, но не знае името му.

Зад решетките се среща и с много млади затворници – убийци, крадци, измамници, и им дава съвет да не се връщат за втори път там като него.

Навън светът посреща Възкресение Христово, докато Дядо Боже зад решетките ще пали свещ и ще се моли, макар и да не чувства вина.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мамул

    54 0 Отговор
    Примат! Какво обяснение и логика търсите от примат?
  • 2 Всеки

    30 0 Отговор
    си носи кръста !
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 1 Отговор
    ОТ тюрмаджия ЧОВЕК не става
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ☝

    26 0 Отговор
    ТОЗИ(.....) ИМА ПОВЕЧЕ„ СТАЖ”” ОТ ДИРЕКТОР НА ЗАТВОР🤔
  • 6 Жан Клод ( с двата ножа)

    12 0 Отговор
    Не помня да съм я убил!
  • 7 сила

    26 3 Отговор
    по соца почти нямаше неграмотни.....къде е израснал и живял тоя субект,Ихтиман е до София

    Коментиран от #10, #12

  • 8 Механик

    23 0 Отговор
    ".....докато ние откривахме демокрацията....."
    Дядо Боже, лош късмет си извадил, пич. Демокрацията я открихме и вече такива като тебе не ги съдят на повече от 5-6 годиники и то само ако нямат връзки. Инак делата се точат с години
    Конкретно в твоя случай, за първата жена щеше да получиш условна и подписка, а за втората жена, не повече 5 години и след 3 щеше да си излязал.
    Да живее демокрацията и нейните 23524 пола.
  • 9 Защо?

    12 0 Отговор
    Наистина ли на този ден трябва да ни занимавате с история на убиец?Тук някаква симпатия ли се търси ?Да се свържат с книгата на Гинес……
  • 10 Зззз

    5 4 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Така е по интересно! Да се покаже ,че по времето на соца е имало неграмотни,ама как са го взели работник в завод ?
  • 11 Ханс Ал-Парух

    3 1 Отговор
    За такива дребни работа да ъсъждат хора. Това не е правосъдие.

    Коментиран от #13

  • 12 Jacques Yves Moineau

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Имаше и неграмотни, имаше и наркомани, но имаше и информационно затъмнение.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Jacques Yves Moineau":

    Имаше неграмотни тогава, да. Имаше и наркомани. Но бяха малцина. А ако си чел романите на на Богомил Райнов, или поне да бе гладал филмите му, показани на кино и то съвсем официално далеко преди "промените", щеше да знаеш, че нищо не е било скривано.
    По тоя повод, препоръчвам на всички млади дихатели да прочетат романа или изгледат филма "Реквием за една мpъcница" на Райнов.
  • 15 Зззз

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Jacques Yves Moineau":

    Това не е вярно,но заработвай ,заработвай. Достатъчно възрастен съм, за да те опровергае, но не ми се занимава със заблудени.

    Коментиран от #16

  • 16 Jacques Yves Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Зззз":

    Явно си и достатъчно заблуден от "червената идея""