Last news in Fakti

15 Юни, 2022 11:29 115 036 52

Избраха най-красивата тв водеща по българската телевизия

  • филипа огнянова-
  • бнт-
  • тв водеща

Филипа Огнянова е „Мис тв чар“

Водещата на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1 Филипа Огнянова е една от най-стилните дами в телевизионния ефир, която се откроява с класа и изискано излъчване. Преди дни тя бе отличена със специалната награда „Мис тв чар“ за своя професионализъм и екранно присъствие. Това се случи на церемонията „Мъж на годината“, организирана от Дарик радио. През март Филипа Огнянова се завърна като водеща в екипа на „По света и у нас“ заедно с Даниел Михайлов, след като в края на 2020 г. излезе в майчинство. Тя започва своя професионален път като репортер в БНТ, а след това е сценарист, редактор и водещ на предаването „Денят отблизо“. През 2013 г. става редактор, впоследствие и продуцент на новините на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на „По света и у нас“, пише вестник Ретро.

- Г-жо Огнянова, получихте наградата „Мис телевизионен чар“. Как се чувствате с короната за най-красива тв водеща?

- Наградата ми бе връчена от Дарик радио. Много съм признателна и благодарна и за мен е удоволствие, че са избрали мен, въпреки че отсъствах от ефира повече от една година заради раждането на сина ми Филип. Както казах и на церемонията, приемам това отличие не само като оценка за външния вид, защото невинаги зависи от нас как изглеждаме. Оценявам по-скоро професионалната и интелектуалната стойност на тази награда като признание за журналистическата професия и работата в новините.

- Всяка вечер пред зрителите се появявате с усмивка и в перфектна визия. Какво ще кажете обаче на онези, които мислят, че излизате просто да съобщите новините? Каква е динамиката на деня ви до финалния момент пред камерата?

- Чувала съм доста хора да коментират как винаги са си представяли, че водещите се появяват в офиса си един час преди да излязат в ефир, и само изчитат новините, които са се случили през деня. Това не е така ни най-малко. Когато съм на работа, а и не само, постоянно се старая да съм информирана за случващото се у нас и по света. Това става с постоянно гледане на телевизия и следене на онлайн източниците на информация, които вече хората използват приоритетно. Разбира се, като водещ в обществената медия се старая да концентрирам вниманието си върху достоверни източници и проверени агенции, сайтове, медии, за да може информацията, която получаваме в нюзрума, да е максимално достоверна, обективна и всеобхватна. А иначе на пръв поглед професията на водещ изглежда много привлекателна, така е, излизаме гримирани, във форма, усмихнати, но трудът е през целия ден. Специфичното за централните новини е това, че в тях се дава картината на деня. Всичко, което се е случило до този час, трябва да бъде подредено по такъв начин и така представено на зрителите, че да задържи техния интерес, да провокира вниманието им. Това е основното предизвикателство в нашата работа – да не пропуснеш новина, въпреки че има ограничено ефирно време, и тя да е от обществено значение за аудиторията.

- Как минава един Ваш работен ден?

- Ставам много рано, дори да не съм на работа – обикновено в 6 ч. Не само защото така денят е по-дълъг и можеш да свършиш повече неща, а и защото е необходимо да си информиран какво се случва, какво предстои, как ще бъдат доразвити новините, фактите, събитията, които текат всеки час. Сега обстановката е особено динамична и заради войната в Украйна и там новините също се получават дори ежеминутно. При пристигането си в телевизията отварям сайтове и информационни агенции, преговаряме с екранния ми партньор Даниел Михайлов, с редакторите и продуцентите на какви събития са репортерите и започваме дискусията за подредбата на новините в емисията. Разбира се, преди да застанем пред камерата, на жените водещи ни правят грим, прическа.

- Как избирате тоалетите си за ефир?

- Всички тоалети за седмицата са ни приготвени от стилистите на телевизията. За визията не предявяваме претенции, защото екипът тук се справя много добре. Но основното, на което аз държа, е да се чувствам удобно в тоалетите, които ми предлагат да облека, и да не изглеждам неподобаващо.

- Има обаче доста примери за недобре облечени тв водещи.

- Това е странно, защото има основни правила – например не са подходящи бялото, райетата, големите бижута... Но тенденциите сякаш се променят или просто възгледите на някои стилисти стават по-модернистични.

- Бихте ли разказали за някоя по-инфарктна ситуация в нюзрума?

- Има доста такива, но веднага се сещам за една. Може би най-инфарктната ми се случи през 2018 г., когато Тръмп бомбардира Сирия. Телефонът ми звънна в 4:20 сутринта и директорът на новините ми каза, че ще правим извънредно студио. Директно от леглото се качих в едно такси, пристигнах в телевизията и направихме няколкочасово студио за тази международна ситуация.

- „По света и у нас“ е запазената марка на БНТ и най-авторитетната вечерна емисия в ефира, как се поддържа това ниво?

- Както казах, БНТ е обществена медия и смятам, че освен да информираме, образоваме и забавляваме, основната ни функция е да предоставяме на хората обективна и вярна информация. Затова мисля, че „По света и у нас“ се приема от аудиторията като най-надеждния източник на информация в ерата на фалшивите новини и водовъртежа от всевъзможни канали, които имаме днес. И смятам, че това се дължи не само на лицата на телевизията (дори може би най-малко на тях), а на целия екип в нюзрума – продуценти, редактори, репортери. И това е традиция и устойчивост, която спазваме ежедневно. Все пак новините на БНТ „По света и у нас“ са на над 60 години.

- Някои водещи вметват коментари, усмивки и въобще се „заиграват“ със зрителите, допустимо ли е това?

- Не бих си позволила да коментирам колеги и смятам, че не е етично. Считам, че всеки един от нас, водещите, трябва да има свое екранно присъствие и почерк в поведението. Но ние сме там, за да съобщим фактите, а не да ги квалифицираме или коментираме. Разбира се, трябва да се показва емоция, но тя е много минимална и премерена. Все пак новините са различни, има тъжни, весели, сериозни, културни, политически. Но е забранено да се коментират. Нашата роля е да съобщаваме фактите на аудиторията такива, каквито са и както са се случили.

- Визията все пак е едно от най-важните неща за тв водещата – суетна ли сте и как поддържате формата си?

- Суетна съм дотам, че да изглеждам спретнато, приемливо, стилно. Както казах, за ефирната ни визия се грижат стилистите, но предпочитаният от мен стил за ежедневието също е елегантният. Просто така се чувствам по-добре, дава ми увереност, спокойствие. Иначе се старая да тренирам, въпреки че с малко дете е трудно. 3-4 пъти в седмицата правя система от упражнения за цялостен тонус. Не ходя на фитнес.

- Почитателка ли сте на марковите дрехи и бижута?

- Всяка дама държи да изглежда добре, въпреки че не смятам, че за да изглеждаш добре, е задължително да носиш скъпи и маркови дрехи. Това е въпрос на вътрешно усещане за стил.

- Конкуренцията в тв ефира е жестока, особено при дамите – усещате ли стрелите на завистта и как се справяте с това?

- Не съм усетила завист до момента, тъй като смятам, че успешната реализация в професията се дължи приоритетно на това, което можеш, а не на това как изглеждаш. На това какви умения имаш и как се позиционираш в телевизионната среда. Но дори не смятам, че по принцип би трябвало да има такова чувство между колеги в телевизионния ефир. Всеки от нас се развива индивидуално и би следвало да продължи в тази посока, а не да изпитва подобни чувства към останалите. Това пречи и вреди, бих казала.

- Какво правите след емисия, как релаксирате?

- В пълна тишина. Когато се кача в колата, спирам радиото, не вдигам телефона. Необходими са ми няколко минути тишина до момента, в който се прибера вкъщи, където като всеки човек вечерям, ако детето все още е будно, се радвам да го видя и лягам, защото на другия ден се повтаря същото.

- На колко стана синът ви Филип?

- На година и три месеца.

- Как балансирате между майчинството и натоварения журналистически график?

- Не бих се справила без подкрепата на семейството ми. Изключително безусловно и отдадено ми помагат и разбират невъзможността да има плаващо присъствие от моя страна вкъщи, защото графикът на новините си е график и той се променя само в доста извънредни обстоятелства. Нямаше да успея да се върна след една година майчинство без помощта на близките ми.

- Малкият Филип има ли гледачка?

- Не, с роднините ми се справяме.

- Как прекарвате времето със съпруга си и сина си?

- Обичаме да пътуваме. Тъй като Филип е още мъничък, сега пътуваме на кратки разстояния, основно в България. Освен разнообразие за детето е разтоварване и за самите нас. Обичаме да посещаваме манастири и църкви около София, да се разхождаме в планината и в малки български градчета с традиционна кухня.

- Кой е най-ценният подарък, който ви е правил съпругът ви?

- В живота ми в момента най-големият подарък е моят син.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грешка

    37 5 Отговор
    Има една със зелена рокля,тя е още по!
  • 2 зрителя

    73 12 Отговор
    Тази е ок. Но като видя Цецка Оризова - 60 годишната бабетка да води сериозно политическо предаване по потник, веднагически сменям канала.
  • 3 Обичам MILF-ки

    23 72 Отговор
    Глупости! По-красива от прекрасната Аделина Радева няма!
  • 4 Соваж бейби

    45 18 Отговор
    Много и е жълта косата 🥴или от светлината не я познавам,да запише час на фризьор и си направи хубав цвят платина.С такова жълто изглежда че е изляла цяла каса перхидрол на главата си

    Коментиран от #11, #13, #52

  • 5 гост

    20 28 Отговор
    Поли Златарева!
  • 6 Не и не

    58 26 Отговор
    Баш пък тоя питбул с обратната захапка! Най-красивата водеща в ефира е Полина Гергушева от bTV - изключително фина, интелигентна, обрана и красива жена!
  • 7 хаберих

    10 32 Отговор
    За мен най-красивата жена в телевизията е Ивомира Пехливанова.

    Коментиран от #31

  • 8 Ми,да

    30 6 Отговор
    Одобрявам!
  • 9 муцунка

    44 31 Отговор
    Синоптичката руса на битиви със заголените баджачки също е готина мома.
  • 10 майстор

    32 17 Отговор
    Филипа Огнянова леко плосковата,плоскичка ми се чини.
  • 11 Станко георгиев

    40 12 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Горе е жълта, а долу не е

    Коментиран от #14

  • 12 Анонимен

    55 7 Отговор
    Ива Николова от ПИГ е моя фаворит.

    Коментиран от #23

  • 13 Анонимен

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Снимката е със засилени цветове.Обработвана е.
  • 14 Соваж бейби

    24 11 Отговор

    До коментар #11 от "Станко георгиев":

    Кошмарно жълта е да си купи продуктите на LOréal -Préférence - Le Platine Absolu,личен опит ефекта е прекрасен няма лъжа .Ако няма салони на марката в България в Амазон има продуктите и на фризьор да и оправя цвета
  • 15 АРНОЛД

    26 6 Отговор
    Филипа е чудесна и по-това спор няма. Но тук е мястото да се каже нещо много важно и характерно за нейния партньор Данаил Михайлов ! Става въпрос за неговата много характерна, аз я наричам "приглушена дикция". Веднага да кажа, че нямам нищо лично ! Когато го слушам да говори обаче, нещо ми е неспокойно, напрегнато и някак си слушам ГОВОРЕЩ С МЪКА " човек ! Струва ми се, че той също е притеснен. Говора му рязко констрактира с този на Филипа.
  • 16 препис

    22 0 Отговор
    Говорът му рязко контрастира с този на Филипа.
  • 17 Бай Х.

    36 4 Отговор
    Много кекс за госпожата, друго здраве му кажи
  • 18 Лично мнение

    28 14 Отговор
    Не ме радва, има нещо неестествено в усмивката, трудна, насила.
  • 19 Кадир

    20 13 Отговор
    Супер е мацаката. Взимам я в харема на секундата.
  • 20 Ценител

    13 24 Отговор
    Най красивата мисирка.
  • 21 Ани 16

    30 14 Отговор
    Лили Боянова от БТВ

    Коментиран от #33

  • 22 оная на плевела

    20 8 Отговор
    е най - красивата красавица ! както и той !
  • 23 Нали

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Нормално за турчин.
  • 24 МАЛКА пенсИЯ

    24 2 Отговор
    Да възобновят,,голите новини.Доста,са красавиците,ще имат,рейтинг.
  • 25 Да да ама не

    23 38 Отговор
    Най красивата е Натали Трифонова. Когото и да питаш това ще ти каже. Дори това което е очевидно неможем да го признаем.

    Коментиран от #26, #28, #35, #36

  • 26 Мгобози

    34 7 Отговор

    До коментар #25 от "Да да ама не":

    Защото въобще не е очевидно! Това, че е висока, с дълги краци не я прави по-малко грубоват зъбат кон в главата! Но....всеки си има мнение и вкус, но ти обобщаваш много брутално!
  • 27 незнайко

    15 21 Отговор
    Аделина Радева е по красива !!!

    Коментиран от #30

  • 28 незнайко

    12 5 Отговор

    До коментар #25 от "Да да ама не":

    Съгласен съм с Вас . Много са хубавелките в ефир.
  • 29 НАФАРФОРИЙ

    16 1 Отговор
    ПростотиятаВбг от 33г.почивен ден няма...
  • 30 Клъцни сРежи

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "незнайко":

    Боре, тва Ти лиси?
  • 31 Фен

    22 8 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    А за мен най красивата е НиколакисЦикаридис...
    Точка!
  • 32 Фен359

    30 9 Отговор
    Не се карайте! Най-красива е синоптичката от БНТ Ева Кикерезова. Всичко най-добро й желая!

    Коментиран от #42

  • 33 Ненчо

    4 7 Отговор

    До коментар #21 от "Ани 16":

    Тя нещо си загуби сексапила
  • 34 Aлфа Bълкът

    11 3 Отговор
    От БНТ толкова, за пенсионерите всичко между 35-55 е ОК вижда се по коментарите.
  • 35 Мариан

    22 8 Отговор

    До коментар #25 от "Да да ама не":

    Айде НЕМА нужда. Наталка трав е ст Ира с крак 42 номер и зъби на кон. Колкото и да ги избелва тия фасети все кон ше си остане. И с тая изкуствена коса е супер смях. Да бега при Дедо Б Б ама вече се чува че и той я не ще
  • 36 Айде бе

    22 10 Отговор

    До коментар #25 от "Да да ама не":

    Точно пък Натали Трифонова въобще не може да мине за красавица. Даже напротив, с тази конска усмивка.
  • 37 Борис

    15 5 Отговор
    Аз харесвам повече водещата на "Говори сега" Мая Костадинова и наистина е по-красива.

    Коментиран от #43

  • 38 Борис

    5 4 Отговор
    Даже е най красивата тв водеща в България.

    Коментиран от #45

  • 39 Борис

    10 4 Отговор
    Даже Мая Костадинова е най красивата тв водеща в България.
  • 40 Летописец

    2 6 Отговор
    " Но е забранено да се коментират. Нашата роля е да съобщаваме фактите на аудиторията такива, каквито са и както са се случили." 😟 Нямат право да говорят нищо извън нареденото от господарите - турците и американците .
  • 41 И ся к'о?

    5 1 Отговор
    Другите всички грозни така ли?
  • 42 Пророк

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Фен359":

    Прекалено лигава е и преиграва..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Определено не е най-красивата

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "Борис":

    Най-кухата е Наталка
  • 46 Газовик

    4 3 Отговор
    Браво Филипа! Поздравления! Хубав си! Няма спор!
    Моля, всички да си признаят, че това е истината! Наистина има и други красиви водещи, като Мая Костадинова и други. Но най важното е, че са българки и още по важното е че българките са едни от най красивите и стилни жени на Света! Браво! Целувам Ви ръка красавици! Нека ни завиждат!
  • 47 Газовик

    3 2 Отговор
    ХУБАВА СИ!
  • 48 Натали Трифонова

    4 4 Отговор
    Всички мъже прекъсват каквото и да правят, за да проследят прогнозата за времето.
    Наталито е световна класа.

    Коментиран от #49, #50

  • 49 Здрасти Наталке

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Натали Трифонова":

    Личи си че си комплексарка. Под статия за друга водеща сама си вкарваш името. Марш в зайчарника да заработиш някой лев. И целувай ръка на баце ти ББ че без него ефир няма да помиришеш
  • 50 Ако искам

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Натали Трифонова":

    Ж ри ца на любовта ще си поръчам. Те изглеждат с повече стил и класа от това недоразумение
  • 51 Флорина Иванова

    4 3 Отговор
    Мен мъжете като ме видят и им избива пот на челото и мокро петно на слипа...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.