1 89212

Рецепта на деня: Идеалният сос за скариди и калмари

  • сос-
  • скариди-
  • калмари-
  • гръцка кухня-
  • какво да сготвя

По гръцка рецепта

Рецепта на деня: Идеалният сос за скариди и калмари - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • кисело мляко - 200 г
  • майонеза - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • къри - 1 с.л.
  • сол
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. пресен

Начин на приготвяне:

Най-напред се смесват киселото мляко и чесънът и се бъркат много старателно, така че да не се получават никакви бучки. Чесънът се почиства, пресова и след това се добавя в купата при киселото мляко. Към тях се добавя и сокът от лимон и лютият пипер.

Следващата стъпка е добавянето на къри. Вместо тази подправка може да се използва и шафран. Ако решите да ползвате шафран, количеството не бива да надвишава една щипка и е желателно предварително да се накисне в малко водичка. Когато престои известно време, се изцежда и водата се добавя към соса.

Всички съставки се разбъркват и сосът се оставя за кратко в хладилник, за да може вкусовете да се смесят още по-добре, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българка

    15 2 Отговор
    В България много ядем кралски скариди по 40 лв кг и калмари по 20 лв защото сме богата държава.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Чистия Фикри

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Скаридите са 18-22 лева! Чесън не се слага-убива морския аромат-това не ви е шкембе чорба.

    Коментиран от #4, #7

  • 4 пoмaк

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Чистия Фикри":

    за тебе и авторката на тия префърцунени прескъпи буламачи само калмари пo рoдопски

  • 5 Смешно ми стана

    9 0 Отговор
    Кърито е индийско какво ти гръцко??? Плюс дразни стомаха. Трябва да се сложи едно друго нещо в комбинация да не се получат колики...
  • 6 Ел Греко

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Ми не знам как ги ядете тия кралски скариди...с пържен боб или селска лютеница. Ние ги ядем със спагети и сос , подобен на болонезе. т.нар -гаридомакаронада. Единствено по-вкусен е лобстер -спагети или астакомакаронада. И да ..цената им е от 7 до към 12-13 евро /кг

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    Я ТАКОВА ДЕТО НЕ РАСТЕ У ДУНАВА НЕ ЯМ.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Киро Камико

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    АЗ пък снощи бех на Дунава при Гиген,,вървят едни дунавски калмари ..по пет кила парчето. И с едни големи Очи..като бухали бе..верно ти казвам
  • 12 Идеално

    1 0 Отговор
    за всичко от морето е зехтин и лимон. Толкова.