Необходими продукти:
- 1 по-голямо и дълго свинско бонфиле, около 700-800 г
- 1 пакет замразени вишни 300-400 г
- 1 буркан или консерва белени праскови
- 250 г пушен бекон (ако няма пушен може суров)
- 3-4 ябълки
- 1-2 филии сух хляб, стрит на трохи
- 2-3 скилидки чесън
- прясна мащерка
- пресен риган
- пресен розмарин
- сол
- черен пипер
- зехтин
- горчица
Начин на приготвяне:
Препоръчително е свинското бонфиле да се изчисти от ципите, след което се опакова с найлоново фолио и нежно се разтегля с помощта на чук, за да се отвори месото. След това се маха фолиото и месото се овкусява със сол и черен пипер. Оставя се настрани и започваме подготовката за плънката.
Плънката за рулото: Вишните се слагат в тенджера заедно с малко горчица, черен пипер и се варят за няколко минути. Добавя се малко зехтин и пресни подправки – мащерка и розмарин. След като се сварят, се отделя малка част от сместа, която ще се използва за сос. Към по-голямата част от сместа се добавят щипка сол и няколко нарязани и обелени парчета ябълка и праскови. При нужда се слага съвсем малко вода, докато се задушат всички продукти в тенджерата.
След като омекнат продуктите, се пасират и към тях се добавят няколко филии сух хляб, стрити на трохи. По желание към сместа се добавят и няколко скилидки чесън, за да стане плънката по-ароматна. Приготвената смес се нанася върху разстланото бонфиле. Месото се навива на руло внимателно и отново се овкусява със сол и пипер.
Поставя се хартия за печене на дъното на тавата и се слага рулото. Поръсват се няколко капки зехтин, а може да се сложи и стрък розмарин, както и няколко тънки парчета бекон, за да се затвори хубаво рулото и да е още по-ароматно. След това се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Пече се за около 20-30 минути.
Когато извадите рулото, изчаквате го да изстине и го нарязвате на средно дебели парчета. Сервирате рулото, полято с вишнев сос*.
Сос: Отделената част от сместа с подправките и горчицата се пасира и се прецежда, за да няма парчета в соса.
Ястието може да се предложи на гости както за официална вечеря, така и за нещо вкусно и лесно за правене, когато нямаме много време за готвене, тъй като се приготвя бързо, пише az-jenata.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пич
Коментиран от #3
10:09 22.07.2022
2 Хасаъ
10:21 22.07.2022
3 Кочо
До коментар #1 от "Пич":
В стомаха и без това всичко се смесва! Така, че няма значение дали коктейла ще бъде заложен от теп още в тигана! Буна петит!10:25 22.07.2022
4 ШесПет
10:29 22.07.2022
5 един
11:00 22.07.2022