Last news in Fakti

22 Август, 2022 14:57 1 900 3

Най-масивната звезда във Вселената е по-малка, отколкото се смяташе

  • звезда-
  • маса-
  • тежест-
  • изчисления-
  • космос-
  • големина

По-точни изчисления показват, че масата на звездата е по-малка, отколкото се предполагаше досега

Най-масивната звезда във Вселената е по-малка, отколкото се смяташе - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Най-масивната известна звезда във Вселената не е толкова голяма, колкото твърдяха предишните изчисления, показват нови наблюдения, предаде БТА. Прогнозира се подобен сценарий и за други масивни звезди.

Звездата R136a1 е открита през 1985 г. насред мъглявината Тарантула, в звездния куп Магеланов облак, близо до нашата галактика. През 2010 г. екип от астрономи я обяви за най-масивната, наблюдавана някога, с маса 320 пъти по-голяма от тази на Слънцето. По-новите наблюдения намалиха тази стойност до 250 слънчеви маси.

Този път екип, използващ телескопите Северен и Южен Джемини, разположени съответно на Хаваите и в Чили, определи масата на звездата между 170 и 230 слънчеви маси. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани "Астрофизикал джърнъл".

"Резултатите ни показват, че най-масивната звезда, която познаваме днес, не е толкова масивна, колкото си мислехме", казва Вену Калари, водещ автор на изследването и астроном в американската лаборатория NOIRLab, която управлява телескопите Джемини.
"Това подсказва, че горната граница на звездната маса също може да е по-малка, отколкото си мислехме", добавя той в изявление на NOIRLab.

Звезди като R136a1, които са най-масивните и най-светлите във Вселената, се наблюдават трудно. Първо, защото животът им е много кратък - няколко милиона години, в сравнение със Слънцето - много по-често срещан вид звезда, чиято продължителност на живот е десет милиарда години.

Второ, защото те обикновено се намират в компактни звездни купове, обвити в звезден прах, което затруднява точното измерване на светимостта им. Именно тази светимост дава възможност да бъде определена масата на звездата.

Екипът на NOIRLab получи най-точното изображение на звездите в клъстера, а оттам и на R136a1, с помощта на техника, известна като спекъл интерферометрия. Използваната техника за наблюдение не е била прилагана досега за този тип обекти. Според Вену Калари това кара авторите на изследването да гледат на резултатите си с "повишено внимание", докато още по-мощни инструменти, като бъдещия Изключително голям телескоп (ELT), който се очаква през 2027 г., не прецизират измерването.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    7 1 Отговор
    Това не е толкова важно. По-интересното е, че това, което наблюдават учените е звездата R136a1, така както е изглеждала преди 163 000 години. Сега няма как да знаят как изглежда, защото светлината, която тръгва в момента от тази звезда, ще пристигне на Земята след 163 000 години! Не се знае, дали в момента все още съществува. Скоростта на светлината е непреодолима бариера за бъдещите планове на човечеството!

    Коментиран от #3

  • 2 Соваж бейби

    3 2 Отговор
    На дядо си цървулите измерили и разбрали,със шивашки метър и линиал !С едни пожари не могат да се справят ,сума и хектари изгоряха ,лекарство против спин няма още за звезди и галактика пишат и лъжат наивните хора.
  • 3 00014

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Затова трябва да станем червеи. Ако разбира се научната фантастика е осъществима.