Last news in Fakti

11 Септември, 2022 22:30 6 334 26

140 българи притежават частна авиация

  • самолет-
  • хеликоптер-
  • частен самолет-
  • българия

Повечето частни летателни средства у нас са малки самолети и хеликоптери, но се отличават и луксозни самолети, собственост на мастити бизнесмени

140 българи притежават частна авиация  - 1
Снимка: Shutterstock

140 българи притежават личен самолет или хеликоптер, показа проверка на ,,Телеграф“ в регистъра на гражданските въздухоплавателни средства. Общият брой аероплани хеликоптери на частни лица у нас надхвърля 250, като по-голямата част от тях не са регистрирани в България, а в други европейски държави или САЩ. В тази бройка не влизат машините, които се водят на големи частни фирми, банки и застрахователни дружества, регистрирани у нас.

Частни лица притежават 12 реактивни джетове, които са и най-скъпите летателни средства, притежавани от българи.

Подарък

Другите са малки самолети и хеликоптери, голяма част от които се използват от хора, регистрирани като земеделски производители. Повечето от собствениците не поддържат сами летателните си апарати, а ги пращат на хора, които да се грижат за изправността им. Te ca длъжни да си осигурят и техническите прегледи, преди да ги използват за летене. Голяма част от собствениците им ги отдават под наем. Хеликоптери и малки самолети се ползват за сватби, както и като подарък - полет за рождения ден и т.н. Често биват наемани от наши и чужди артисти за снимане на клипове или например кацане на стадиона или близо до сцената при концерт и др.

Цени

Известните хора у нас са и сред притежателите на луксозни реактивни самолети, чиято цена надхвърля 10 млн. евро, установи проверка на „Телеграф“.

Притежател на най-скъпия самолет е бизнесменът Васил Божков. Това е "Чалънджър CL 601", с който Божков стигна до Дубай преди 2 години. Машината е с 16 места, купена през 2004 г. Божков притежава и още 7-местна „Чесна Ситейшън", купена през 2005 г., и реактивен „Лиърджет 60 XR“. Вторият известен бизнесмен, който притежава много скъп самолет, e Валентин Златев. Той купи ултра луксозния поръчков „Лиърджет 60 XR“ през март 2015 г., който преди това беше собственост на подсъдимия банкер Цветан Василев.

Известни

Сред собствениците на самолети е и бизнесменът Митко Събев. Той разполага с „Бийчкрафт" за 6-7 пътници и 14-местен „Чалънджър". Изпълнителният директор на курортния комплекс Албена Красимир Станев е другият известен притежател на самолет от този клас. 9-местен „Джъмбо" пък притежава бизнесменът Валентин Захариев. Горди собственици на по-малки aeроплани ca братя Диневи. От политиците притежатели на такива летателни апарати са общинарят от Бургас Бенчо Бенчев и бившият депутат Красимир Велчев. Близо 300 души в България пък разполагат с лиценз за пилоти на малки самолети, показва справката. Обучението се преминава за 6 месеца и не е толкова трудно придобиването на лиценз, доверяват инструктори. Цените на курсовете варират много сега заради високите цени на горивата. Но пък този тип малки самолети, които обикновено са с две места, са и на достъпни пари до 100 хил. евро вървят новите, а втора или трета ръка могат да се намерят далеч по-евтино.

Първият частен самолет в България се появява преди точно 30 години. През 1992 г. е купен с кредит от авиационното дружество „Ист-уест". Съдружниците вземат от американската компания „Арканзас еркрафтинк“ на старо седемместния „Бийч крафт Супер Кинг Ер-200". Машината е доста стара, произведена е през далечната 1975 г. Купена е от Далас за 900 хил. долара. В София се ползва за чартърни полети. По-късно става собственост на компанията Юкос“, която го ползва за чартъри. Един от постоянните клиенти по това време е бил Илия Павлов. Малко известен факт е, че настоящите клиенти на прокуратурата - бизнесмените Ветко Арабаджиев и Николай Банев, преди да се скарат, също имат самолет и заедно основават първата в страната авиокомпания за ВИП превози. Идеята им е да предлагат чартъри в района на Балканите. Точно и покрай този проект двамата се скарват и разделят бизнесите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    61 2 Отговор
    Хайде сега кажете и колко от тях са получили пари по 60 на 40 или друга схема за подпомагане на закъсали бизнесмени?
  • 2 питанка

    64 3 Отговор
    колко от тия 140 бугарчета са спечелили честно парите си?
  • 3 Питащия

    32 1 Отговор
    ЗНАЧИ СУМИТЕ ЗА "ПОДПОМАГАНЕ" НА БИЗНЕСА ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ СА БИЛИ ДОБРИ?! ТРЯБВА РЕДОВНО ДА СЕ
    ПОДПОМАГА ТАКА" НАРЕЧЕНИЯ
    БИЗНЕС" . И САМОЛЕТИТЕ СТАРЕЯТ ТРЯБВАТ НОВИ?
  • 4 Баце

    43 3 Отговор
    "Едрият бизнес" в БГ е една имитация, ако не е на хранилката на държавните обществени поръчки е изчезнал почти на мига, създаден е за други цели, но основно да отговаря за "икономическите роби" в мирно време. Цялата ни "демокрация" е толкова бутафорна, че ако не са европейските фондове то една държава с 1340 годишна история изчезва пак на мига, но сега за нея е отредена друга роля и затова я държат на командно дишане, та така за едрия бизнес, демокрацията и капитализЪма у нас.
    Убавото е, че има банани по всяко време и на всеки ъгъл и от време на време на промоция.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 2 Отговор
    Първият малък частен самолет в България се появява през 1975г. като подарък от щерката на шведски милионер за наше момче-спасител на "Съни бийч", но ДС го "приватизира" самолетчето...
  • 6 Сух

    24 1 Отговор
    140 българина честно забогатели..
  • 7 Сух

    42 4 Отговор
    Българи, харесва ли ви живота на мижетурки работещи за поставените лица на господаря.. Не ви ли е срам в какви роби сте се превърнали.. Наследници на велики и храбри войни..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Марсианец

    13 0 Отговор
    Летящите чинии броят ли се?
  • 10 Е, то има самолетчета и за по 20000

    13 2 Отговор
    колкото една кола. Витлови, едно и двумоторни, 4-местни. Айде сега да не смятаме и тях. Кажете колко са джетове, лукс.

    Коментиран от #26

  • 11 Маркс

    13 3 Отговор
    На тези собственици работниците, и те не са производителни и няма как да се вдигнат заплатите.
  • 12 Иван парашута

    6 5 Отговор
    Ха дано да се приземите без катапулти и парашути!!!
  • 13 Няма такава държава !

    16 0 Отговор
    И после се чуди прокуратурата,как някой айдук духнал от България.
  • 14 Госあ

    21 0 Отговор
    ветко арабаджийски, разносвача на кремвирши от Родопа Пловдив имал самолет. О времена, о нрави !
  • 15 Соваж бейби

    15 0 Отговор
    Мъртви души !Винаги съм го мислила ,колкото е по богат човек ,толкова по луд,сноб ,забравя човешкото и радоста от живота ,малките неща !
  • 16 Дааа

    21 3 Отговор
    Всички са доказани евроатлантици, служители на цру и вашингтон! Добри , хубави, крадливи олигарси допринесли много за унищожавато на България ! Естествено бивши комунисти!
  • 17 ГРР

    18 2 Отговор
    Всички до един от изброените са бивши комунисти и агенти на ДС и от приватизацията им се "паднаха" заводи и комбинати които трябваше да фалират по заповед от Кремъл, за да убият и разсипят Българската икономика!

    Коментиран от #25

  • 18 Име

    10 0 Отговор
    Лустрация, и проверка на минимум тези 140 хубостника. Тогава евентуално може и да се получат нещата в България.
  • 19 Какво толкова?

    9 0 Отговор
    Простотии всякакви преди и сега, в днешно време. Не е много комфортно впрочем да се казваш Ветко примерно или да имаш аграрните физиономии на Васил Божков или Цветан Василев.
  • 20 Всичките в затвора за корупция

    6 2 Отговор
    Имуществото им да се конфискува.
  • 21 Еми, гадовете са забогатели от

    5 0 Отговор
    вътрешна информация. Процесът беше изпуснат преди тридесет години. Да се радват на несправедливите си печалби. Не ме интересуват.
  • 22 Еко

    1 1 Отговор
    Някой от номенклатурчици на БКП, които имаха възможността да получат от прословутите Луканови куфарчета с пари, успяха да забогатеят до толкова, че да могат да си позволят притежаването на самолет. Напоследък, притежателите на частни самолети в САЩ са обект на обществено неодобрение и критика за това, че причиняват неоправдано замърсяване на околната среда. В това отношение дори има изготвени класация за най големите замърсители!
  • 23 майстор

    4 0 Отговор
    Авиацията не е частна,частни са летателните машини.
  • 24 цербер

    3 0 Отговор
    Правилно. Авиацията е общо понятие.
  • 25 почти позна

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГРР":

    заповедтта не е от кремъл а от козяк !!! но нали трябва да се лее пропаганда
  • 26 Леголенд

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Е, то има самолетчета и за по 20000":

    Има комплекти като от ИКЕА, да си сглобиш в къщи.