Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 12:23 5 192 10

Балканските страни се оттеглят от Евровизия 2023. Ще участва ли България?

  • евровизия-
  • участие-
  • участници-
  • балкани-
  • балкански страни

Появи се скрийншот на съобщение, според което България се отказва от участие в Евровизия

Балканските страни се оттеглят от Евровизия 2023. Ще участва ли България? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Голяма част от балканските страни се отказват от участието си на "Евровизия" догодина. Черна гора няма да участва в конкурса за песен, който ще се проведе в Ливърпул през 2023-а, съобщи черногорската обществена телевизия РТЦГ. Това решение е взето "след преглед на наличните ресурси, разходите за целия проект и задълженията, които РТЦГ очаква през следващия период." Освен значителните разходи за регистрационната такса, както и разходите за престой във Великобритания, се сблъскахме и с липса на интерес от страна на спонсори, посочват още от РТЦГ, цитирани от в. Сега.

По-рано решение да се откаже от участие в конкурса обяви и Република Северна Македония. Като причина за това директорът на МРТ Марян Цветковски изтъкна енергийната криза и повишените разходи за електричество, които поглъщали голяма част от бюджета на държавните радио и телевизия. "Не сме заплатили регистрационната такса, която също е увеличена в сравнение с миналата година, проблем са и високите разходи за пътуването и престоя във Великобритания", цитират македонските медии отговора на Цветковски.

Северна Македония няма да се включи в конкурса по собствена преценка за пръв път от 1991 г. насам.

БНТ още не е съобщила творческите си планове по темата, но спекулации, че България също няма да се включи в състезанието в Ливърпул, се появиха днес в Туитър. Източникът е потребител с име Eurovision Insider. Според него БНТ е уведомила (неясно защо) официалния клуб за "Евровизия" на Гърция. Съмнителен е произходът на съобщението, а от БНТ не са съобщили нищо официално. Съобщението също така твърди, че БНТ се отказва от формата Евровизия и за в бъдеще.

Междувременно българският фенклуб на "Евровизия" проведе допитване на сайта си eurovision-bulgaria.com(link is external) (несвързан с организатора БНТ по никакъв начин) кого публиката смята за достоен да ни представи на финалите в Ливърпул. Също днес бе обявено, че до финала в импровизираната онлайн анкета са достигнали Поли Генова, Дара, Михаела Маринова, Азис, Галена и някой си Molec.

В официалната Фейсбук страницата на БНТ единствената публикация от 26 септември насам е съобщениe отпреди 5 дни, че през 2023 година финалът на конкурса ще се проведе в Ливърпул.

През 2022 г. в Торино страната ни бе представена от Intelligent Music Project на Милен Врабевски без успех. Конкурсът бе спечелен от украинския оркестър "Калуш", но заради войната Европейският съюз за радио и телевизия прецени, че домакин за следващата година не може да бъде Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пари на вятъра

    65 4 Отговор
    Няма смисъл от участието. Щом не си тpaвecтит, гeй или сбъркан, нямаш шанс. Само политика и сбъркаризъм.

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 2 Бай ти Ганьо

    55 3 Отговор
    Евровизия е политическо предаване и последния победител е геополитически! Няма никакъв смисъл да се състезават музикално след като всичко е геополитически предрешено! Там няма правила, сащ решават кой ще спечели като манипулират вода както на тях и ме изгодно!
  • 3 Изпята

    33 2 Отговор
    песен ! Кой го гледа ?

    Коментиран от #5

  • 4 Анонимен

    34 3 Отговор
    Закрива тоя ке...ф Евровизия.
  • 5 Смешник

    29 3 Отговор

    До коментар #3 от "Изпята":

    Намират се,доста джендъри има на запад .Но балканците все още се намират мъже и за това не е интересно това отвра....но нещо наречено Евровизия .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Точно

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пари на вятъра":

    казано.
  • 8 Боко спонсор

    24 2 Отговор
    Кирчо, Асен и Ристьо с бек вокалистки Роско и Пасито да участват в певческия конкурс за еврогейзери, въпреки, че Уcpайна пак, ще спечели дори без да пее!
  • 9 И евровизия и европейски съюз

    24 1 Отговор
    На всички е ясно че са едно и също политически бардак
  • 10 Рошко

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пари на вятъра":

    Мен ми е по интересно измисления израел как участва в подобни състезания а и в спорта също