Last news in Fakti

13 Декември, 2022 06:00, обновена 13 Декември, 2023 07:04 13 739 11

Кой има имен ден днес, 13 декември

  • имен ден-
  • 13 декември-
  • почит-
  • християнство

На днешния 13 декември имен ден празнуват много имена, които били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра

На днешния 13 декември имен ден празнуват много имена, които били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра.

След като императорите Диоклетиан и Максимиан получили информация от своите шпиони, че броят на християните бързо се увеличава в Армения и в Кападокия, те незабавно изпратили двама от своите най-предани сановници Агриколай и Лисий да въдворят ред като осъдят християните.

Разследването на Агриколай и Лисий установило, че освен Св. презвитер Авксентий, християни има и сред военачалниците. Такъв бил Евстратий, който сам признал, че е заменил невежата вяра в идолите с истинската вяра в Христа. Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да свали своите военни отличия и знаци. Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий въпреки нечовешките рани, които му причинили.

Друг мъж на име Мардарий също гласно заявил, че е християнин. И той бил заловен и хвърлен в тъмница.

Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений, това обаче се случило на 23 май 1996 г. Той е бил младеж, роден през 1977 г. Неговите мощи са чудотворни, затова Руската православна църква го канонизира като новомъченик.

На 13 декември почитаме паметта и на Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска. Починал блажено през 1837 г.


Имен ден празнуват: Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 9 Отговор
    ЧИД на ХОРАТА имащи ПРАЗНИК
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 8 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ХОРА които имате ПРАЗНИК
  • 3 коментар

    5 5 Отговор
    Евгени е на 24 декември
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 8 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ХОРА ИМАЩИ ПОВОД И ПРАЗНИК

    Коментиран от #6

  • 5 кочо

    4 12 Отговор
    ДНЕС Е АНДРЕЕВ ДЕН.ДЕНЯТ ЗАПОЧВА ДА НАРАСТВА СЪС ЕДНА БОБОВО ЗЪРНО.ИДЕ ПРОЛЕТ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мъдрият

    6 3 Отговор
    Честит имен ден и честит празник на всички православни християни!

    Този път статията е добра - браво авторе, поздравления!

    Всички светите мъченици, паметта на които се отбелязва днес са: светите: Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест, преподобния Арсений Латрийски, Същия ден се чества паметта на Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила Бога в сицилийския град Сиракуза.

    В същия ден се почита паметта на новоканонизирания равноапостол преподобни Герман, роден в православна Русия, а се потрудил на Алеутските острови и Аляска, като проповядвал православието със слово и добродетелен пример. Починал блажено през 1837 година.

    Запомнил съм случая със Свети Мардарий: той стигнал до мъченически венец по следния удивителен начин:
    Свети Евстратий заедно с Евгений били затворени в тъмница и на следващия ден ги отвели в родния им град като минали покрай дома на Мардарий.
    показал голяма ревност към вярата. Той бил небогат човек. Строял си нова къща и сам я покривал. Когато видял затворниците и между тях Евстратий, той бързо слязъл от покрива и казал на жена си:

    - Виждаш ли тоя знатен мъж? Той не е пожалил ни сан, ни своето богатство, а оставил всичко и станал жертва Богу. Блажен си ти, Евстратие! И в тоя живот бе ти славен, и в бъдещия ще се удостиш с неизказана радост.

    - Що ти пречи и на тебе да тръгнеш по същия път? - възразила жената на Мардарий, християнка.

    Същата мисъл била на ума и на Мардарий. Като се облякъл набързо, той застана
  • 8 Мъдрият

    6 3 Отговор
    Същата мисъл била на ума и на Мардарий. Като се облякъл набързо, той застанал на колене извикал:

    - Владико, Боже Отче Вседържителю, Господи Иисусе Христе и Светий Душе, едно Божество и една Сила, помилуй мене грешния и опази моята вдовица и моите сираци! А аз, Владико, с голяма радост и усърдие идвам при Тебе!
    След това целунал децата и жената, помолил съпругата си да не скърби за него, простил се още с приятелите си и се присъединил към затворниците християни, като викал: "И аз съм християнин!"
    И след това приел мъченическа смърт заедно с останалите християни.

    Нека и ние по техния свят пример, и по техните свети молитви: да бъдем винаги твърди във вярата, и смело да изповядваме и пазим православното християнство!

    Коментиран от #9

  • 9 Механик

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мъдрият":

    То, хубаво ги пишеш тия работи, ама аз като гледам как пред очите ми се правят опити да бъде променена историята и дори най-близкото минало, не мога да си представя, че всичко написано в "мъдрите книги" е истина.
    п.п.
    На именяците, честито! Живи и здрави!

    Коментиран от #10

  • 10 Мъдрият

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Всичко написано в Библията, Житията на Светиите и другите канонични православни книги е истина, и е написано под действието на Светия Дух. И Сам Бог се е погрижил да достигне до нас Истинското Негово слово!

    Иначе за другите исторически неща и книги си прав! Аз също като млад много се интересувах от история, но после разбрах, че това изобщо не е наука! А всеки псевдо историк си наглася и намества "фактите" според собствените теорийки!
  • 11 баба ти от Пловдив

    1 1 Отговор
    да в пъви век, цяла Тракия, ла страдата- пътят през Тримонциум- Пловдив до уж сърбия- всичко с разпънати хора на кръстове!!!Учете хора!!!