1 Декември, 2022 16:28 46 873 10

Готвим редовно с 4 опасни подправки

  • подправки-
  • билки-
  • храна-
  • готвене-
  • кулинар-
  • опасно-
  • вредно-
  • люто

Хора, страдащи от някои заболявания и хранителни смущения, не бива да използват тези подправки

Готвим редовно с 4 опасни подправки - 1
Снимка: Shutterstock

Подправките придават любимия си вкус и аромат на храната, стимулират апетита, подобряват храносмилането и ускоряват кръвообращението. Не всеки обаче може да ги използва. Има зърна и плодове от растенията, които могат да причинят значителна вреда на здравето, пише zdrave.to.

Това посочват специалисти по диетология. Поначало пикантните подправки и билки влияят добре на здравето. Те подобряват храносмилането, ускоряват притока на кръв, укрепват имунната система, костите и кръвоносните съдове. Но някои от тях могат да навредят. Така че, преди да посегнете към ярката опаковка, трябва да знаете при кои от заболяванията не може да използвате една или друга подправка.

Кориандър

Една от най-старите подправки все още се използва с авторитет. Славата и честта си кориандърът дължи заслужено на състава и полезните си свойства. Китайските семена придават невероятен вкус на ястията. Антиоксидантите служат като профилактика на много заболявания, укрепват имунната система. Но, ако използвате прекалено често и в големи количества кориандър, забравяйки за чувството за мярка, може да навредите на здравето си. Със способността си да понижава нивата на кръвната захар, подправката може да бъде опасна за хората с диабет. Не е желателно да се употребява и от страдащите от алергии. Реакцията на острия им аромат е непредсказуема.

Канела

Истинската канела, припомнят диетолози, се прави от кората на растението Cinnamomum verum. Но в магазините най-често се предлага по-евтината ѝ алтернатива, която се приготвя от кората на дървета от същото семейство, но се нарича Cinnamomum cassia. Известна е още като касия или китайска канела.

Не повече от 1 чаена лъжичка касия на ден се счита за безопасна. Причината за ограниченията се крие в кумарина, който придава на подправката горчив вкус и сладък аромат. Големите дози канела, консумирани за дълъг период от време, могат да повлияят неблагоприятно на черния дроб, да причинят главоболие, гадене, проблеми с кожата и органите на стомашно-чревния тракт.

Куркума

Индусите боготворят тази подправка, вярвайки, че тя лекува всичко – от болести на дихателните и храносмилателните органи, до такива на ставите, сърцето и кръвоносните съдове. Българите ценят куркумата заради нейния необичаен цвят, който придава на продуктите изключителна изисканост. Разбира се, и заради вкуса – храната, овкусена с куркума, става толкова привлекателна, че е трудно да се откъснете от нея.

Тук обаче не всичко е толкова гладко. Диетолозите смятат, че подправката не трябва да се използва от хора с хроничен хепатит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Куркумата укрепва тонуса на матката, така че бременните жени трябва да помислят за ограничаване на количеството ѝ.

Индийско орехче

Ефектът на индийското орехче се цени от източните народи векове наред. То все още е една от най-популярните подправки днес. Използва се от билкари, готвачи и винопроизводители. В малки дози е напълно безвредно. Но три или четири ядки от индийското орехче могат да бъдат опасни за психиката.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 124 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе,

    73 1 Отговор
    Изброени са подправки които българина не използва масово и ежедневно така,че няма опастност.Всяка полезност или вреда е в дозировката.

    Коментиран от #2

  • 2 Не съм сигурен

    81 3 Отговор

    До коментар #1 от "абе,":

    "Журналистите" явно прекаляват с индийското орехче!:))

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бачо ти Гацо

    28 5 Отговор
    Телешкото с канела е върхът на кулинарното изкуство. Сигурен съм, че са единици тези, които са го опитвали и почти никой не знае как да го приготви..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Здравеи те

    5 2 Отговор
    ЗНАЕ ЛИ СЕ НЕЗНАЙНОТО да ни пази господ и Природата че е страшно
  • 8 Тонус Матков

    23 2 Отговор
    "Куркумата укрепва тонуса на матката, така че бременните жени трябва да помислят за ограничаване на количеството ѝ." Кви глупости драскате бре?
  • 9 Ганю

    3 0 Отговор
    Всичко е отрова, Всичко е лекарство зависи от дозата
    Парацелз
  • 10 Топ подправки

    0 0 Отговор
    Уйски над 80лв. бут. + кашу + пура + кока кола + кока + напръщяла кака! 😁😁😁😁🥃🥃🥃🥃 Вие си яжте канели и др.прахове.😹😹😹😹😹💋💋💋👅👅👅👠👠👠👠👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰👩🏻‍🦰