Last news in Fakti

27 Декември, 2022 20:21 1 832 3

Десетки здрави делфини от защитен вид измират в Камбоджа (СНИМКИ)

  • делфини-
  • камбоджа-
  • масова смърт-
  • популация-
  • животински вид-
  • изчезващ вид

Риболовът в района е причина здрави представители на вида да измират и с това да поставят бъдещето на иравадийските делфини под въпрос

Десетки здрави делфини от защитен вид измират в Камбоджа (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Смъртта на сладководни делфини в интервали от десет дни тревожи природозащитниците в Камбоджа, съобщи Асошиейтед прес, цитира БТА.

Гибелта на третия здрав делфин за толкова кратък период е знак за "все по-тревожна ситуация и за нуждата от по-интензивно прилагане на закона в спешен порядък в местообитанията на делфините", заявиха от Световния фонд за дивата природа (WWF).

Смята се, че последният смъртен случай на иравадийски делфин е предизвикан от оплитане в незаконно поставена рибарска мрежа и това подчертава необходимостта от намеса на правоохранителните органи за опазване на вида, известен още като делфин от река Меконг, се посочва в изявлението. Популацията на вида в Камбоджа е критично застрашена.

От WWF казаха, че тялото на здрав женски делфин на възраст между седем и десет години е открит в реката в събота в източната провинция Кратие. Анализът на тленните останки сочи, че дългото почти два метра животно с тегло 93 килограма е било закачено и увито от риболовна корда.

През 1997 г. първото преброяване на делфините от вида установи, че популацията наброява около 200 екземпляра. През 2020 г. тя вече бе намаляла до 89 делфина.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    6 0 Отговор
    Между измиране и избиване има разлика.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Статист

    1 5 Отговор
    Дефакто кой е по важен делфина или човека???????