Last news in Fakti

27 Декември, 2022 21:42 7 513 16

Астронавти забелязаха необичайни явления в атмосферата на Юпитер

  • юпитер-
  • температури-
  • сезони-
  • атмосфера-
  • наса

NASA забеляза температурни промени на повърхността на най-голямата планета от Слънчевата система

Астронавти забелязаха необичайни явления в атмосферата на Юпитер - 1
Снимка: Shutterstock

Нещо нетипично настъпва в атмосферата на Юпитер, разкри ново проучване на NASA, предава trafficnews.bg.

Четиридесетгодишни измервания на атмосферата на Юпитер от космически кораби и наземни телескопи разкриха странни метеорологични модели на най-голямата планета от Слънчевата система, включително горещи и студени периоди през дългата ѝ година (еквивалентна на 12 земни години).

Както е известно, Юпитер не преминава през сезонни промени като нашата планета. На Земята климатичните преходи между зима, пролет, лято и есен се дължат на наклона на оста на планетата към равнината, в която тя обикаля около Слънцето. Този наклон от 23 градуса кара различните части на земното кълбо да получават различни количества слънчева светлина през годината.

Оста на Юпитер обаче е наклонена към орбиталната равнина на гигантската планета само с 3 градуса, което означава, че количеството слънчеви лъчи, достигащи различни части от повърхността на Юпитер през дългата му година, почти не се променя. Все пак, новото проучване установи периодични температурни колебания, които се случват около покритото с облаци кълбо на планетата.

„Сега решихме една част от пъзела, която е, че атмосферата търпи тези природни цикли“, казва Лий Флетчър, астроном от университета в Лестър във Великобритания. и съавтор на новата статия, в изявление на NASA. „За да разберем какво движи тези модели и защо се появяват в тези конкретни времеви мащаби, трябва да изследваме както над, така и под облачните слоеве.“

Екипът е открил индикации, че тези странни "сезони" може да имат нещо общо с феномен, известен като телевръзка.

Телевръзката описва периодични промени в аспектите на атмосферната система на планетата, които се случват едновременно в части от земното кълбо, които изглеждат несвързани и могат да лежат на хиляди километри една от друга.

Телевръзката се наблюдава в земната атмосфера от 19-ти век, най-вече в известния цикъл Ла Ниня – Ел Ниньо, известен също като Южно трептене. По време на тези събития промените в пасатите на западния Тихи океан съответстват на промените в валежите в голяма част от Северна Америка.

В новото изследване учените установиха, че на Юпитер, когато температурите се повишават на определени географски ширини в северното полукълбо, същите географски ширини в южното полукълбо се охлаждат, почти като перфектен огледален образ.

„Това беше най-изненадващото от всичко“, казва в изявлението Глен Ортън, планетарен учен в лабораторията на NASA в Калифорния и водещ автор на изследването.

„Открихме връзка между това как температурите варират на много отдалечени географски ширини“, продължава той. „Това е подобно на феномен, който виждаме на Земята, където моделите на времето и климата в един регион могат да окажат забележимо влияние върху времето на други места, като моделите на променливостта изглеждат „телесвързани“ на огромни разстояния през атмосферата.“

Измерванията също така разкриват, че когато температурите се повишават в стратосферата, горния слой на атмосферата на Юпитер, те падат в тропосферата, най-долния атмосферен слой, където се случват метеорологични събития, включително мощните бури на Юпитер.

Проучването включва данни от 1978 г. насам, събрани от някои от най-добрите наземни телескопи, включително големия телескоп в Чили, Инфрачервения телескоп на NASA и телескопа Субару в обсерваториите Мауна Кеа в Хавай. Изследователите също така са използвали данни от космически кораби като сондите за дълбокия космос Voyager, които прелетяха покрай Юпитер през 1979 г., и мисията Cassini, която прелетя покрай Юпитер през 2001 г. на път да изследва Сатурн.

Преди това учените знаеха, че атмосферата на Юпитер включва по-студени региони, които се появяват в по-светли цветове, и по-топли региони, които изглеждат като кафеникави ивици. Новото проучване, което обхваща период от три години на планетата, за първи път разкрива как тези модели се променят за по-дълги периоди от време.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колкото повече научавате толкова

    25 4 Отговор
    повече не знаете

    Коментиран от #13

  • 2 Адам Хилтън

    6 10 Отговор
    Астронавтите на село Юпитер в Румъния ли са стъпали?
  • 3 Азз

    16 10 Отговор
    Те до Луната не могат да идат от 50 години, а за Юпитер разсъждават.

    Коментиран от #8

  • 4 Ъхъ

    28 2 Отговор
    Събина не прави разлика между астронавти и астрономи! Нищо чудно , нито един в сайта ф акти не е виждал глобус, или карта! Швеция и Швейцария, Австралия и Австрия, са им като тъмната материя! Много сложно стана!!!
  • 5 Баба Вуна

    11 4 Отговор
    На снимките се вижда че на Юпитер има живот.

    Коментиран от #9

  • 6 психо

    8 4 Отговор
    дай нещо за Грета Тумберг
  • 7 Амч

    20 6 Отговор
    Няма как да крият дълго, че в цялата слънчева система има "глобално затопляне" и това е абсолютно доказателство, че то не е причинено от човешката дейност. Ще трябва пак да се върнат на здравен фашизъм, защото екологичният не сработи.
  • 8 Хахахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Азз":

    Ти да не си от заблудените, които си мислят, че някога са ходили! Хахахаха, още има наивници!
  • 9 И то ясно!

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "Баба Вуна":

    Гола вода са всичките физици и астрофизици и всичките им теории! Просто се прехранват с това, да бълват хипотези и теории и така си им минава живота! НИЩО НЕ ЗНАЯТ ЗА ВСИЧКО , това е истината!
  • 10 марсиянеца

    11 1 Отговор
    Всичко в Вселената е свързано какво се учудват, че имало връзка с Земята. Това още древните са открили още в Античността с примитивните средства с които разполагали тогава. А ние в тука в този напредък още не можем да разберем нищо при толкова техника. Явно проблема не е в техниката, а в задпистолетното устройство.
  • 11 мдаааа

    3 0 Отговор
    Явно , ВКС-то саа размръдало ...
  • 12 да питам

    9 2 Отговор
    Срамувам се да коментирам ... Тука от професор нагоре бе ..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нещо нетипично настъпва в атмосферата на

    1 2 Отговор
    Юпитер ---- КАК НЯМА ДА СТАВА АЗ ЛОЕЦЪТ НА ВИРУСИ КАТО ХВАНА КОВИДАРИН ИЛИ ВАКСИНИРАН И ГО ТРЛЕПОРТИРАМ С ВИНДОВСА НА ОНЯ СВЯТ - ЮПИТЕРСКИЯТ
  • 15 зоната на здрача

    3 0 Отговор
    Май някой не е ходил на училище. Пише се във валежите а не в валежите. Повече подробности за начина на писане търсете в учебниците по български език. И като казвам че народа масово е неграмотен ми се обиждат..
  • 16 ква е тая статия?

    2 1 Отговор
    - отдавна е ясно, че тия циклончета и антициклончета и поясите на Юпитер се видоизменят, ми атмосфера е все пак, макар и по тежка от земната. Имаше преди време и промени в най големия циклон там - "петното на Юпитер". Нищо ново под Слънцето, единственото е, че започваме да разширяваме кръгозора си в Слънчевата система и отвъд!