10 Октомври, 2024 11:15 591 2

НАСА кръсти астероид на българин

  • наса-
  • астероид-
  • българин-
  • светослав александров

Честта е за Светослав Александров, който си сътрудничи с НАСА в граждански научен проект

НАСА кръсти астероид на българин - 1
Снимка: Shutterstock

Американската космическа агенция кръсти астероид на българин. Честта е за Светослав Александров, който си сътрудничи с НАСА в гражданския научен проект "Дейли Майнър Планет" (Daily Minor Planet).

Александров е български физиолог и астроном любител, изучаващ ранната еволюция на Земята и произхода на живота. Той е допринесъл за няколко граждански научни проекта, фокусирани върху малки планети, и е открил множество астероиди, съобщиха от НАСА на официалната си страница. В ефира на Bulgaria ON AIR Светльо Александров разказа как точно се търсят астероиди.

"Откритията стават на базата на телескопични данни, които се качват в пространството до няколко дни от получаването им. На тези снимки слайдове от снимки може да видите дали ама такъв астероид или няма. 115 000 изображения, на базата на това количество снимки съм открил десетки астероиди", обясни Светослав Александров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената шапчица

    2 2 Отговор
    След отменената среща в Рамщайн: Зеленски с европейска обиколка, ще говори с Марк Рюте, за утре е предвидена и среща на украинския лидер с папа Франциск. - За опелото де...
  • 2 Червената шапчица

    2 2 Отговор
    Израелски въздушни удари по Сирия: Пожари и разрушения след атаки - Накрая ще ударят израел и ще настъпи тишина...