2 Януари, 2023 20:15 6 408 16

Колко често трябва да се сменя четката за зъби?

  • устна хигиена-
  • четка за зъби-
  • смяна

Ако не сменяме четката за зъби след определен интервал от време, това свежда до нула всичките ни усилия за правилно и пълно почистване на зъбите

Колко често трябва да се сменя четката за зъби? - 1
Снимка: Shutterstock

Всички знаем колко е важно значението на доброто миене на зъбите и редовното им почистване, за да поддържаме здравето на устната кухина. Въпреки това, дори когато спазваме указанията и инструкциите за правилното им измиване - което трябва да се извършва поне три пъти на ден, не можем да забравим колко е важна смяната на четката за зъби след определено време.

Ето какво обяснява зъбният хирург, периодонтолог и имплантолог д-р Серджио Каетано.

Ако не сменяме четката за зъби след определен интервал от време, това свежда до нула всичките ни усилия за правилно и пълно почистване на зъбите. Четките с износени косми губят своята ефективност при елиминирането на замърсяването и бактериите от зъбите, пише actualno.com.

Според специалистите четките трябва да се сменят задължително след 3 месеца употреба, максимум 4 месеца. Дори може да ги сменяме и преди този срок, ако установим, че вече са износени. Когато изхвърлим стара четка за зъби, заедно с нея се избавяме също и от милиони бактерии. Това е така, защото проучванията показват, че четката за зъби обикновено задържа около 10 милиона бактерии, които присъстват както в устата, така и в околната среда. Ето защо, ако мислите за бактериалното натрупване, което се получава за период от 3 до 4 месеца, със сигурност няма да имате съмнения относно необходимостта от купуване на нова четка за зъби. Когато избирате, предпочитайте четки с мек косъм и малки глави.

Повечето хора решават да сменят четката си за зъби едва след 12-18 месеца употреба. Такъв изключително дълъг период далеч не е препоръчителен, но често се случва, защото не обръщаме нужното внимание на този толкова важен детайл. Подобен навик е вреден за здравето не само поради натрупването на бактерии, но и защото четката губи ефективност по време на миене.

Независимо, че зъболекарите и другите специалисти в тази област на медицината препоръчват смяна на четката за зъби средно на всеки три месеца, все пак това е само приблизителна стойност: някои видове може да се износят както за повече, така и за по-малко време. Има много голяма разлика в резултата от миене на зъбите с нова и стара четка поради факта, че новата четка премахва по-лесно по-голямо количество отпадъци. Извитите, деформирани и неправилно подравнени влакна затрудняват почистването около зъбите, особено в най-трудно достъпните ъгли. Поради тази причина, когато забележите някаква промяна в косъмчетата или тъмна пигментация (замърсяване), не се бавете да си купите нова четка. Не се притеснявайте за цената; в края на краищата, избягването на евентуално увреждане на оралното здраве със сигурност си заслужава парите!

Добре извършеното миене има за цел да почисти устата, но не може да премахне бактериите. Те могат да се натрупат върху косъмчетата на четката поради влага. Например, гингивитът е вид заболяване, причинено от плака, която възпалява венците. Тези бактерии могат чрез кръвния поток да засегнат важни органи като сърцето и белите дробове. Редовната смяна на четката за зъби предпазва по-добре устата и зъбите ви.

Освен че здравето е по-защитено с нова четка, необходимо е да се обърне внимание на начина, по който тя се съхранява след употреба. Четките трябва да се измият добре, за да се отстранят всякакви остатъци. Отцеждайте добре водата и оставяйте четката изправена. Вашата лична четка за зъби не трябва да е в контакт с други четки, затова използвайте стойка с разделители.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да питам

    8 2 Отговор
    А ако немаш заби ?!

    Коментиран от #10

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 1 Отговор
    Като спрях да ги мия с четка и паста, cлeд 2 (две) години престанаха абсолютно всички проблеми със зъбите ми! Интересното е, че пародонтозата се появява през 20-те години на ХХ век, след масовото навлизане в употреба на четките и пастите за зъби...Cъжaлявaм, чe дълги гoдини ce ocлaнях нa дoктoри и зъбoлeкaри зa здрaвeтo cи, нo "пo-дoбрe къcнo oткoлкoтo никoгa"....Рeдoвнo ги чиcтя c кoнци зa зъби и дървeни клeчки зa зъби. Мия ги c чeшмянa вoдичкa c ръкa...Вaжнo e пocтoянcтвoтo, нaпиcaл cъм, чe прoблeмитe изчeзнaхa cлeд "двe гoдини"...Здрaвeтo e oт Гocпoд, нo ce иcкa cмeлocт зa дa пoвярвaш. "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.

    Коментиран от #4, #14

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 4 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ИНФОТО госпожа НАЙДЕНОВА
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    БЛАГОДАРЯ за ИСТИНСКИ ВЕРЕН ТОЧЕН пост господине написаното от ВАС е много ЛОГИЧНО и ВЯРНО

    Коментиран от #6

  • 5 село

    7 2 Отговор
    От няколко години държа четките си за зъби потопени в мензура със силна ракия. Околните се подсмихват, но резултатът е две години без зъболекар. Слагам пастата върху четката, топвам я отново в ракията и търкам. А аромата в устата е божествен.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Селския

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "село":

    Ако па си я сложиш отдзаде , ше се удивиш от постигнатото
  • 8 Фисура

    3 3 Отговор
    Аз четка ползвам само да си киречосам кенефа. Иначе дъфча тютюн и кози бурбонки...така от 10-12 години. Проблем със зъби нямам но с лошия дъх малко, но се жабуря с каша от счукан чесън,кромид лук и оцет ....Ефекта е уау..

    Коментиран от #13

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "ОТ ХУМАТА":

    нямате елементарно ВЪЗПИТАНИЕ
    ПРОСТОТИЯТА ходи по ХОРАТА
    МОЛЯ

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кви глупости

    8 0 Отговор
    само, винаги може да си почистиш главата на четката със спирт, или със сода за хляб, кьорава бактерия няма да остане.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 2254

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много ясно! Няма зъби, няма проблеми!
  • 15 Завеси от

    3 4 Отговор
    1. Дали си украинци
    2. Кво лапаш ежедневно
  • 16 Правилно му го рече

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като гледам тебе, истина е! Ти с една ръка не падаш ли като си миеш зъбите! Колко съм глупав, забравих че нямаш зъби!