Last news in Fakti

13 Октомври, 2023 15:45 1 768 3

8 грешки, които допускаме в грижата за зъбите

  • зъби-
  • устна хигиена-
  • грешки

Специалисти изброиха най-честите грешки в грижата за устната хигиена

8 грешки, които допускаме в грижата за зъбите  - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо дали сме от хората, които полагат стриктни грижи за своите зъби, или пък сме от онези, които са малко по-небрежни (включително и често отлагат профилактичния преглед при зъболекаря), вероятно има неща, които пропускаме или правим прекалено много по отношение на зъбите си.

И със сигурност допускаме редица, макар и неволни, грешки в грижата за устната си хигиена. Затова от BuzzFeed News се допитват до специалисти - зъболекари и ортодонти - за да разберат повече за най-често срещаните грешки, които хората правят, когато става въпрос за устата им. Ето какво казват те.

Агресивно четкане

Въпреки че е важно да мием зъбите си старателно, за да премахнем храната и натрупаните бактерии, трябва да сме сигурни, че не подхождаме твърде агресивно. И това се отнася както за ръчните четки за зъби, така и за електрическите. Агресивното четкане може да увреди емайла, да доведе до рецесия на венците и ерозия на откритата повърхност на корена.

Бързо изплакване

За да бъде ефективен флуоридът от пастата, той трябва да престои върху зъбите поне минута-две след измиването им. Затова е добре устата да се изплакне с вода след това време, за да се премахне остатъчната паста.

Използване на вода за уста

По същия начин не трябва да използваме вода за уста непосредствено след миене на зъбите. Подобно на обикновената вода, тя отмива концентрираната флуоридна паста, която е останала върху зъбите и отслабва нейните предимства. По-добре е да изчакаме няколко минути.

Четката за зъби

Четките са склонни да натрупват бактерии, а косъмчетата им се износват с течение на времето. Специалистите препоръчват на всеки три месеца да сменяме четката с нова, както и след заболяване.

Миене след определени храни и напитки

Грешка е да се измият зъбите веднага след консумация на сладки или кисели храни и напитки - включително кафе. Причината е, че така се ускорява ерозията на емайла. Вместо това е добре да се изчака минимум 30 минути.

Съхранение на четката

Важно е никога да не поставяме мократа, току що използвана четка за зъби в затворена кутия или шкаф. Това създава благоприятна среда за размножаване на бактерии. По-добре е да изчакаме четката да изсъхне напълно на въздух, преди да я приберем.

Почистване с конец

Включването на конец в грижата ни за зъбите е препоръчително от зъболекарите. Но те обръщат внимание на реда в който трябва се случва почистването, а именно: използване на конец, четка за зъби и почистване на езика. Почистването с конец винаги е преди четкането, тъй като той премахва частиците и бактериите, останали между зъбите, докато четката премахва плаката от повърхността.

Сода или въглен

Популярна тенденция, наблюдавана в социалните медии през последните години, е използването на продукти на базата на въглен и сода за хляб за почистване и избелване на зъбите. Експертите обаче смятат, че тези продукти са изключително абразивни, пише trafficnews.bg. И въпреки че могат да дадат краткосрочни резултати, дългосрочните ефекти могат да бъдат много неприятни. Те всъщност могат да разрушат външния, защитен слой на зъбите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен кръшкач

    6 3 Отговор
    Сученето на дамски ,топчести прелести е от полза за мъжките зъбки.
  • 2 мани беги

    5 1 Отговор
    си4куту тфа дъ съ прай слиед минюгата, жените да го знаят

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.