Last news in Fakti

28 Януари, 2024 12:43 1 811 2

Как да разберем, че имаме зъбен камък?

  • зъбен камък-
  • устна хигиена-
  • зъби

Когато зъбният камък не се почиства с течение на времето това може да доведе до прогресивно заболяване на венците

Как да разберем, че имаме зъбен камък? - 1
Снимка: Shutterstock

Зъбният камък всъщност е втвърдена плака по зъбите, която се е трупала с времето, поради неправилното или недостатъчното почистване на зъбите. Зъбният камък се образува както по короната на зъбите, така и под венеца.

Веднъж втвърдила се плаката и образувала зъбен камък, може да бъде почистена само в зъболекарски кабинет, със специални инструменти и ултразвук.

Дори и да се грижите добре за зъбите си у дома, все още съществуват бактерии в устната кухина. Те се смесват с протеини и остатъчни продукти от храната, за да образуват лепкаво покритие, наречено зъбна плака. Плаката покрива зъбите, попада под линията на венците и полепва върху пломби. В плаката има бактерии, които могат да увредят зъбния емайл и да доведат до кариес. Редовното и правилното премахване на плаката предотвратява образуването на кариеси и зъбен камък.

Зъбният камък е съставен предимно от мъртви бактерии, които са се минерализирали, калциев фосфат, калциев карбонат и магнезиев фосфат.

Човек, може да разбере, че има наличие на зъбен камък, без консултацията със специалист. Лошият дъх, оцветяването на зъбите, особено от вътрешната стена на долните предни зъби, подутите, зачервени и кървящи венци са симптоми предизвикани от наличието на зъбен камък.

Хората, които не мият достатъчно зъбите си и не използват конец, консумират голямо количество подсладени напитки и високо въглехидратни храни, пушат, носят брекети и имат суха уста рискуват по-бързото образуване на зъбен камък.

Когато зъбният камък не се почиства с течение на времето това може да доведе до прогресивно заболяване на венците. Най-леката форма на заболяване на венците се нарича гингивит. Гингивитът може да бъде спрян, чрез коригиране на хигиенните навици и по-честото посещение на стоматологичен кабинет или да прогресира в пародонтит.

Пародонтитът е хронично, възпалително заболяване на тъканите на зъбодържащия апарат и има инфекциозна природа. Пародонтитът засяга всички структури, които поддържат зъбите стабилни - венци, кост и периодонтални лигаменти. Не лекуването на пародонтита води до загуба на костна тъкан, в следствие на което разклащане на зъбите и евентуално тяхната загуба. Хората с пародонтит имат по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания, инсулт, деменция и други сериозни здравословни проблеми.

Последствията от образуването на зъбният камък и прогресията в пародонтит могат да бъдат лесно избегнати със създаване на правилни хигиенни навици, пише puls.bg. Зъболекарите препоръчват миене на зъбите поне по два пъти на ден, използването на конец за почистване на междузъбното пространство и използването на вода за уста. Периодичното посещение на зъболекарски кабинет поне на 6 месеца, за почистване на зъбният камък, също е от голямо значение, тъй като подвенечният не може да бъде забелязан и почистен без намесата на специалист.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мини ъглошлайф

    6 1 Отговор
    Ако не знаете дали имате, значи че скоро не сте ходили на преглед, за да проверите. Така че, най-вероятно имате.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.