5 Септември, 2024 15:45 1 466 8

8 причини за кървене на венците

  • кървене на венците-
  • симптоми-
  • устна хигиена

Този симптом не бива да се игнорира, тъй като може да е предвестник на по-сериозни състояния

8 причини за кървене на венците - 1
Снимка: Shutterstock

Кървенето на венците е често срещан симптом, който може да бъде сигнал за различни здравословни проблеми в устната кухина. Макар често да се пренебрегва, този симптом не бива да се игнорира, тъй като може да е предвестник на по-сериозни състояния.

Ето някои от основните причини за кървящи венци:

Гингивит

Една от най-честите причини за кървене на венците е гингивитът, който представлява възпаление на венците. Той обикновено се причинява от натрупването на плака - лепкав филм от бактерии, който се образува върху зъбите. Ако плаката не се отстранява редовно чрез миене на зъбите и почистване с конец, тя може да доведе до възпаление на венците, което предизвиква тяхното зачервяване, подуване и кървене. Ранното откриване и лечение на гингивита може да предотврати прогресирането му в по-сериозно състояние, като пародонтит, пише puls.bg.

Пародонтит

Ако гингивитът не бъде лекуван навреме, той може да прогресира в пародонтит - по-сериозно възпаление, което засяга не само венците, но и костите, поддържащи зъбите. Пародонтитът може да причини загуба на зъби и да доведе до други здравословни проблеми. Кървенето на венците е един от първите симптоми на пародонтита, заедно с отдръпване на венците от зъбите, поява на джобове между зъбите и венците, и дори разклащане на зъбите.

Неправилна хигиена на устната кухина

Липсата на подходяща хигиена на устната кухина е съществена причина за кървене на венците. Неправилното или недостатъчно миене на зъбите, както и неползването на конец за зъби, може да доведе до натрупване на плака и бактериален налеп, които дразнят и възпаляват венците. Освен това, твърде агресивното миене на зъбите с твърда четка също може да нарани венците и да предизвика кървене.

Недостиг на витамин С

Витамин С играе важна роля в поддържането на здравето на венците и зъбите. Недостигът на този витамин може да доведе до отслабване на съединителната тъкан в устната кухина, което може да предизвика възпаление и кървене на венците. В някои случаи, продължителният недостиг на витамин С може да доведе до скорбут - заболяване, което се характеризира със силно възпаление и кървене на венците, и загуба на зъби.

Хормонални промени

Хормоналните промени, особено при жените, могат да увеличат риска от кървене на венците. По време на бременност, менструация, пубертет или менопауза, хормоналните колебания могат да доведат до повишена чувствителност на венците и по-голяма склонност към възпаление и кървене. Това се дължи на повишения приток на кръв към венците и тяхната повишена чувствителност към бактериална плака.

Лекарства

Някои лекарства могат да предизвикат кървене на венците като страничен ефект. Лекарства, които разреждат кръвта, като антикоагуланти и антиагреганти, могат да увеличат риска от кървене в цялото тяло, включително и във венците. Други лекарства, като някои антидепресанти и лекарства за кръвно налягане, могат да причинят сухота в устата, което увеличава риска от натрупване на плака и възпаление на венците.

Пушене

Пушенето е една от водещите причини за проблеми с венците, включително и за тяхното кървене. Никотинът и другите химикали в цигарите увреждат венците и намаляват притока на кръв към тях, което отслабва тяхната способност да се борят с инфекциите. Пушенето също така намалява ефективността на лечението на венечните заболявания и увеличава риска от развитие на пародонтит.

Стрес

Стресът също може да бъде фактор за кървене на венците. Продължителният стрес може да отслаби имунната система, което прави организма по-податлив на инфекции, включително и на инфекциите в устната кухина. Стресът може също така да доведе до небрежност по отношение на хигиената на устната кухина, което увеличава риска от възпаление на венците.

Кървенето на венците е симптом, който не бива да се пренебрегва. Редовната и правилна хигиена на устната кухина, балансираната диета и редовните посещения при стоматолог са ключови за предотвратяване и лечение на проблеми с венците.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БоксЬор

    4 4 Отговор
    По принцип, след десен прав (без ръкавица) почват да кървят и зъбите. Но гледам, че сте я пропуснали тази причина.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Деси нотариуса срещу сдвр

    3 0 Отговор
    На владетеля ще му прата екип да бъде настанен в болница, как ще казва истината за моите кръвожадни свирки
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Роза

    5 0 Отговор
    Имам зъболекарка,която ми е лична приятелка.От нея знам,че най-добрата билка за венците е билката смрадлика.Оказа се права,преди години и моите венци кървяха,а сега са добре.Споделям това знание,защото може да е полезно за някого!
  • 8 Kaлпазанин

    3 0 Отговор
    Купувайте конци пасти четки май различни всичко за което прочетете демек давайте си парите за да сте модерни ,познавам доста хора над 70 които не са стъпвали в зъболекарски кабинет и виждам доста млади на които зъбите им падат като гнили круши ,отровата ни окупирала мозъците още с рекламата по медиите