Last news in Fakti

11 Февруари, 2023 05:00, обновена 11 Февруари, 2024 05:11 14 367 5

Кой има имен ден днес, 11 февруари

  • имен ден-
  • свети власий-
  • църква-
  • почит

Почитаме Св. свещеномъченик Власий

Празникът е в чест на Св. свещеномъченик Власий, когото църквата почита на 11-ти февруари. В народния календар празникът е Власовден. Власи Севастийски е посечен заради Христа в 312 г., покровител е на домашните животни.

Свети Влас бил лечител и епископ на Себастея, Малка Армения, днешна Турция. Според житието му, той е умъртвен, след като е измъчван с побой, с железен гребен и накрая обезглавен. Известен е като Сан Биаджо в Италия и Сан Блас в Испания.

В иконографията Свети Влас често е изобразяван с един от инструментите при умъртвяването му – железният гребен. Той е лекувал заболявания, свързани с гърлото при деца и животни, извършвайки и много чудеса

Според народните вярвания Власий се приема за наследник на древнославянския бог Волос – бог на животните, лова, търговията и горите. За дедите ни той е бил само покровител и избавител на домашните животни и най-вече на впрегнатия добитък от болестта „влас“ и изцеряването им от рани.

Затова се смята, че днешният празник е в чест на впрегнатия добитък, за здраве на воловете, за да не заболяват от „влас“. Когато сутрин извеждали добитъка на водопой, стопаните слагали на рогата им специални обредни хлябове. След това ги наквасвали с вода и давали първо на воловете. После от същия хляб раздавали на минаващите хора и ги благославяли.

На този ден строгата забрана била да не се впрягат животните за работа, защото, според легендата, те разпасвали деветте колана, с които били опасани. Неспазването на забраната означавало болест или смърт за животното.

На много места празнуват земеделците, за да не ловят „влас“ нивите, т. е да не излизат стръковете без клас. Празнуват и овчарите, за да не се раждат агнетата с груба вълна, т. е „власати“.

От стопанството традицията се пренася и в домакинството, където жените не трябвало да месят, за да не „власява“ брашното и да не предат, за да не пада „влас“ в техните очи и на децата им. В този ден не се върши никаква „власата“ работа.

Власовден именници: Влас, Власи, Власка, Власена, Власенка


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    11 6 Отговор
    празник е в чест на "впрегНатия добитък" ? По-скоро на "впрегатНия" ! И други малки забележки , но като цяло любопитна и интересна статия !
  • 2 Роза

    11 3 Отговор
    Днес се чества и паметта на Свети великомъченик Георги Софийски,който е погинал за християнската вяра!
  • 3 според менъ

    4 7 Отговор
    братя Диневи да по4ерпят
  • 4 Мъдрият

    8 3 Отговор
    Честит празник на всички православни християни и честит имен ден на имениците!

    Статията отново не е добра: малко за Свети Власий и много за народните суеверия и поверия - това са празни и безумни неща - не пишете за тях! Освен това няма нищо за другите светци, чествани на днешния ден - особено важен, от които за България е светия славен и добропобеден мъченик Георги Софийски Нови - пострадал мъченически от турците и убит от тях, заради вярата си в Христа!

    В това житие има нещо много важно, което в статията не е споменато: свети Власий живеел в пустинната планина, наречена Аргеос. Тук той се заселил в една пещера и се подвизавал в безмълвие и пост, възнасяйки непрестанни молитви към Бога. При него идвали диви зверове и ако го намирали да беседва с Бога в безмълвна молитва, като разумни същества не прекъсвали неговото богомислие и заставали пред пещерата, очаквайки светецът да завърши молитвата си и да излезе при тях. Те не си тръгвали, докато той не възложел върху тях ръце за благословия, а ако някой звяр се чувствал болен, идвал при светеца и чрез възлагането на ръцете му получавал изцеление.

    Затова този светец се смята за покровител и на животните!

    На днешният ден се честват още:
    Света царица Теодора,
    Светия благоверен княз Всеволод, наречен в свето Кръщение Гавриил
    Преподобния Димитрий Прилуцки, Вологодски чудотворец

    По техните свети молитви: Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй и спаси нас! Амин!
  • 5 Ни йе вйерну

    3 5 Отговор
    Свети власий, свети влахий, свети влах и свети мук имат имен ден. Както и Генчо, Пенчо, Атанас и аз. И сульо и пульо…