Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 12:56 2 611 6

Учени алармират: "Ледникът на страшния съд" се топи все по-бързо (ВИДЕО)

  • ледник-
  • топене на ледовете-
  • климатични промени-
  • глобалното затопляне-
  • туейтс

Необичайно топлата вода стига до слабите места на ледника и ускорява топенето му

Експерти, изучаващи огромния арктически ледник Туейтс, известен и като "ледник на Страшния съд", казват, че топлата вода, която достига до слабите му места, влошава топенето, предизвикано от повишаването на температурите, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Заключенията са публикувани в две статии в изданието "Нейчър", предава БТА.

Разтопяването на Туейтс, чиито размери наподобяват тези на щата Флорида, ще доведе до повишаване на нивото на Световния океан с над половин метър и може да дестабилизира съседните ледници, които могат да предизвикат покачване на водите с още три метра.

Екип от американски и британски учени е бил на ледника шест седмици в края на 2019 г. и началото на 2020 г.

С помощта на подводен роботизиран апарат, наречено "Айсфин" (Icefin), те са наблюдавали огромното образувание в точката, където ледът се среща за първи път с океана. Изследователи от Корнуелския университет констатират, че по-топла вода си проправя път в пукнатини и други отвори, причинявайки странично топене от 30 метра или повече за година.

"Топлата вода навлиза в най-слабите части на ледника и влошава състоянието му", обяснява пред Ройтерс Бритни Шмит, която е начело на екипа от учените.

"Това е нещо, за което всички трябва да сме много загрижени", казва тя, като отбелязва как промяната на климата достига до изолирана Антарктида.

В другата статия за изследване, по което Шмит също е работила, се казва, че около пет метра годишно се топят близо до линията на първия допир на леда с океанската вода - това е по-малко от прогнозираното от най-агресивните модели. И въпреки това изследователката смята, че топенето все още предизвиква сериозна загриженост.

"Дори и ако наблюдаваме по-малко топене... това не променя факта, че ледникът се оттегля", казва тя.

Учените разчитаха преди на сателитни снимки, за да наблюдават поведението на леда, но това затрудняваше изследванията на детайли. Сега в статиите за първи път са описани констатации на екип, наблюдавал мястото, откъдето "действието започва", казва Шмит.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре

    19 4 Отговор
    И холандия да изчезва

    Коментиран от #5

  • 2 ЛиБеРаст

    31 5 Отговор
    Яжте насекоми и си сменете пола за да спасите ледника!
  • 3 Високо планински джентълмен

    10 3 Отговор
    Дреме ми на сатенените прашки.
  • 4 Селянин

    12 1 Отговор
    Няма страшно. Урсула с електричките ще оправи работата.
  • 5 Тюх тц тц!

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Аре":

    За съжаление Ню Йорк няма да потъне!
  • 6 Някой

    17 3 Отговор
    Абе, да ви е идвало на акъла, че все още излизаме от последния ледников период? И това го казват учени.
    Нормално е да се топят тогава ледовете.
    Щото, ако се трупаха, вместо да се топят, щеше да е също толкова притеснително, щото идва глобално захлаждане. Някой пак щеше да трупа милиарди на гърба на масите по този повод.
    И запомнете едно - климата на нашата (и не само) планета е хаотична система, която винаги се стеми към баланс, но никога не го постига. Затова има и флуктоации на температура и валежи. Затова има и бедствия. Не заради човекшката дейност.