Last news in Fakti

24 Март, 2023 05:00, обновена 24 Март, 2024 04:56 3 938 3

Кой има имен ден днес, 24 март

  • имен ден-
  • празнк-
  • църква-
  • почит-
  • захария-
  • артемон селевкийски

Православната църква почита паметта на Св. преподобни Захария и Св. Артемон Селевкийски

На 24 март, ден преди Благовещение, Православната църква почита паметта на Св. преподобни Захария и Св. Артемон Селевкийски. Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество. Карион взел със себе си и Захария, понеже майката не могла да го изхрани. Макар и по-млад от много старци в манастира, Захария се удостоил с големи благодатни дарове. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата вътрешност. На запитването на Св. Макарий, кое нещо прави монаха истински монах, Захари отговорил: Онова, което непрестанно ни принуждава да изпълняваме заповедите Божии.

А на запитването на стареца Мойсей, що значи да бъдеш монах, Захария хвърлил своята килимявка и я стъпкал с нозете си, като казал:

Ако човек не бъде тъй сърдечно съкрушен, не може да бъде монах. Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа. Блаженият Артемон бил родом от писидийския град Селевкия, където отраснал и бил възпитан. Той водел благочестив живот, когато светите апостоли проповядвали на света Христовото учение. Веднъж Свети апостол Павел дошъл в Селевкия, където сред гражданите, подобно на светилник, който не може да се укрие, блестял с добрите си дела Артемон.

Понеже бил утвърден в Христовата вяра и в него изобилствувала божествената премъдрост, свети апостол Павел го определил за пастир и учител, ръкоположил го за първи епископ на Селевкия Писидийска. Блаженият Артемон ръководил добре и богоугодно повереното му паство. За всички бил пристанище на спасение. За вдовици, сираци и бедни бил незаменим покровител, чудотворен лечител на душите и телата. Прекарал живота си благочестиво и богоугодно и починал в дълбока старост.

Името Захари означава – памет за Бога.

Честит имен ден на всички, които носят сладките имена Захари, Захарина, Зарко и Хари!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Захари Потър

    7 8 Отговор
    Диабетий и Кариесий също празнуват.
  • 2 Как кой…

    0 2 Отговор
    Който му падне, той има имен ден.
  • 3 Мъдрият

    2 0 Отговор
    Честит празник на всички православни християни!

    Днес, първата неделя от Великият пост се нарича Неделя Православна и се чества празникът Тържество на Православието!

    Чества се победата на Православието над всички ереси и езически учения и суеверия!

    Нека и ние винаги твърдо да пазим и отстояваме нашата Православна вяра!
    (Особено в това смутно време)

    Нека Бог ни укрепва, пази, помага и закриля!