Използваме маргарина за закуска, готвене и сладкиши като заместител на масло или други мазнина, но знаем ли всъщност от какво се прави маргаринът и безопасен ли е той за здравето? Редица публикации предупреждават за вредата от маргарина и препоръчват употребата на масло, но други подчертават неговите ползи и оспорват информацията, че маргаринът е вреден за здравето и създава опасност от сърдечно-съдови заболявания, пише actualno.com.
Трети дори го сочат като по-здравословния продукт, който не води до повишаване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Маргаринът дори е признат от редица здравни специалисти за здравословна мазнина, която е по-евтина алтернатива на маслото. Къде е истината няма да гадаем, още повече, че войната между маргарина и маслото е стара, колкото и тях, и се е водила със всички средства – включително чрез забрана на добавянето на оцветители, за да се запази белият цвят на продукта, който да отблъсне потребителите.
Ето защо ще ви запознаем със съставките, от които се прави маргаринът, за да решите сами полезен или вреден за вас е този хранителен продукт, намиращ често място на трапезата ни под формата на маргарин за мазане или като продукт за готвене и печене.
История на маргарина и от какво се прави маргаринът в зората на производството му
Маргаринът се появи на нашия пазар като заместител на маслото някъде след началото на демокрацията. Историята му обаче е далеч по-дълга и ни връща към 1813 година, когато е открита от Мишел Йожен Шеврьол маргариновата киселина, дала по-късно и името на маргарина. През 1869 г. Вилхелм Хайнц – немски химик – открива, че маргариновата киселина е комбинация от стеаринова киселина и преди непознатата палмитинова киселина.
По-новата история на самия продукт, а не на маргариновата киселина, е свързана с името на френския император Луи Наполеон III, който през 60-те години на 19 век се нуждае от заместител на маслото, по-евтин от него и подходящ за войската и бедните съсловия, поради което обявява награда за този, който го създаде.
Първият маргарин съдържа „олеомаргарин“, вещество, разработено от Иполит Меж-Морис, представляващо пречистена говежда мазнина, по-късно редуцирано до името маргарин. Първоначално продуктът не се приема добре от потребителите и бизнесът на създателя не е особено успешен, а САЩ дори въвежда скъп лиценз с цел ограничаване на производството и продажбата на маргарин през 19 век, за да се задоволят исканията на производителите на масло, видели в продукта евтин конкурент, застрашаващ бизнеса им. По време на и след Втората световна война обаче маргаринът се превръща в пъти по-консумиран продукт, тъй като цената му е много по-ниска, а обедняването е толкова осезаемо и масово, че малко хора могат да си позволят масло.
Именно това е периодът, в който стартира масовата консумация на маргарин, продължаваща и днес. Продуктът обаче се е променил като състав и освен че има жълт цвят, а не бял, както е било, той има и различни полезни за здравето добавки. Какво съдържа и от какво се прави маргаринът всъщност?
От какво се прави маргаринът днес?
Произвеждат се два основни вида – индустриален, предназначен за хранително-вкусовата промишленост, и такъв, който е за трапезна употреба и е обогатен с Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, които са незаменими и безценни за здравето. След 90-те години на миналия век маргаринът става все по-изчистен от вредни добавки и добива по-полезни качества и свойства. Премахнати са например частично хидрогенизираните (транс) мазнини от формулата и съставките на маргарина, които, както знаете, не са особено полезни за здравето.
Започва употребата на слънчоглед за производството на маргарин. След промените в състава на маргарина – добавянето на незаменими мастни киселини и премахването на транс мазнините, които са вредни, световни организации, заети със здравето, признават маргарина като полезен заместител на маслото, сред тях WHO, International Heart Association и други.
Дали обаче това наистина е така, или този път е победило другото лоби – не масленото – оставяме на вас да прецените. Ще ви кажем само, че съвременният маргарин е обогатен с витамини А и D и е с ниско съдържание на наситени мазнини, без холестерол е, изчистени са до минимум трансмастните киселини, а диетичният маргарин, подходящ за онези, които се стремят към тънката талия, е и с намалено съдържание на мазнини и калории.
Диетичният маргарин е създаден в САЩ през 1964 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) поставя под въпрос законността на продукта, но губи последвалото съдебно дело. Изискването е било маргаринът да е с 80% мазнини, ако не е диетичен, и с 40%, ако е, но това не пречи да се появи на пазара и продукт, който не отговаря на нито едно от тези изисквания и е с 60% мазнини. Постепенно се произвежда и маргарин с различно съдържание на мазнини – за нуждите на всеки.
Маргаринът днес е добре дошъл и за веганите, тъй като в него няма съставки от животински произход, а основното, което ще откриете в него, са: вода и растителни масла (соево, царевично, палмово, рапично, зехтин), както и сол, аромати и оцветители.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пулен боклук
Коментиран от #15
13:36 01.04.2023
2 Карнивал Роу
Коментиран от #7
13:38 01.04.2023
3 Вкусно и точкъ
Коментиран от #10
13:42 01.04.2023
4 Алфа херинга
13:46 01.04.2023
5 Публикувате неистини
Истината за маргарина:
Високата температура при обработване на растително масло за получаване на маргарин унищожава антиоксидантите, при което се образуват свободни радикали, които могат да причинят рак.
Растителното масло се втърдява с агресивен химичен метод - хидрогенизация или промяна на мастните киселини. В този процес се използват опасни химикали, чиито остатъци се намират в крайния продукт, който след това се намира по рафтовете на магазините.
Голям проблем е това, че и хидрогенизацията, и промяната на мастните киселини водят до промяна на молекулите на мазнините в такива форми, които изобщо ги няма в естествените мазнини и са напълно непознати за човешкия метаболизъм.
13:47 01.04.2023
6 шири
Коментиран от #9
13:48 01.04.2023
7 бешебеше
До коментар #2 от "Карнивал Роу":
Защото си бил млад и гладен а сега сит и богат за това не ти харесва..! А тогава нямаше 10 вида а 1 вид маргарин и нямаше още инфо за неговата вреда или обратно , въпрос на вкус и средства е всичко.13:51 01.04.2023
8 Некой си
Пропуснала е да спомене, че статията е платена.
14:00 01.04.2023
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 един от стадото
До коментар #3 от "Вкусно и точкъ":
та коя салата е полезна сега. Шопската ли, с турски домати, гръцки краставици и индонезийска палма направена на сирене, полята със зехтин трета цедка пречистен със бензин/да бензин, провери/. Затова си пийвам ракийката само със вода и минавам към основното. И то не е стока, ама за него другия път14:10 01.04.2023
11 шири
14:13 01.04.2023
12 Ха ха ха
14:15 01.04.2023
13 Малчо
До коментар #9 от "дрфтгъхуй":
А мислите ли, че ядете истинско масло?Коментиран от #23
14:18 01.04.2023
14 Некой си
14:25 01.04.2023
15 Тошко
До коментар #1 от "Пулен боклук":
Докато не започнах да отпускам заеми и да вкарвам определени стоки в страната, за което е и едно от обвиненията ми, за които ме издирват - все това съм ял и не съм умрял.14:25 01.04.2023
16 реване
14:30 01.04.2023
17 алооо
Коментиран от #19, #39
14:31 01.04.2023
18 1111
14:45 01.04.2023
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 Как
Не е казал филия с маргарин!
14:59 01.04.2023
21 случаен
15:07 01.04.2023
22 пенсионер
Коментиран от #24
15:20 01.04.2023
23 Няма такова нещо
До коментар #13 от "Малчо":
Като истинско масло.15:21 01.04.2023
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Дедо
15:38 01.04.2023
26 Грета
15:39 01.04.2023
27 Хахаха
Коментиран от #29
15:49 01.04.2023
28 Хахаха
15:54 01.04.2023
29 Шоколад - аломиний!!!
До коментар #27 от "Хахаха":
Има 16 mg алуминий на 100 g шоколад!При 17-дневна седмица за човек 10 mg алуминий на ден.
Със средно 16 mg алуминий на 100 g шоколад, тази граница е незабавно превишена.
Трябват 50 години, за да се изхвърли от тялото.
15:56 01.04.2023
30 Факт
15:58 01.04.2023
31 Канелата не е истинска канела!
Коментиран от #32
16:00 01.04.2023
32 Върос за канелата
До коментар #31 от "Канелата не е истинска канела!":
А защо мирише и има вкус на канела?Коментиран от #34
16:12 01.04.2023
33 Всичко е менте вече.
Коментиран от #36
16:12 01.04.2023
34 Разлика в канела и касия
До коментар #32 от "Върос за канелата":
Цейлонската канела е по-сладка, а касията е по-пикантна. Когато помиришете двата вида те имат и разлика в миризмата. Истинската канела е със светло кафяв цвят, докато Касия е с червеникаво-кафяв до тъмнокафяв цвят. Касията съдържа кумарин, което е токсично вещество е 1000 пъти по-голямо в касията, отколкото в истинската канела.16:17 01.04.2023
35 Сфинкска мас
17:51 01.04.2023
36 Ахъ
До коментар #33 от "Всичко е менте вече.":
До сънливост води хмелът в бирата. Та той има седативно действие.18:19 01.04.2023
37 Ани
07:15 02.04.2023
38 Мдааа
00:46 03.04.2023
39 Този коментар е премахнат от модератор.