Last news in Fakti

13 Април, 2023 09:15 940 7

Национално богатство на САЩ: Мадона с Like A Virgin и Марая Кери с All I Want for Christmas Is You

  • национално богатство-
  • мадона-
  • марая кери-
  • сащ

Вижте още кои хитове са включени в Националния регистър на аудиозаписите към Библиотеката на Конгреса на САЩ

Национално богатство на САЩ: Мадона с Like A Virgin и Марая Кери с All I Want for Christmas Is You - 1
Снимкa: БГНЕС

Албумът на американската поп дива Мадона от 1984 г. Like A Virgin беше включен в Националния регистър на аудиозаписите към Библиотеката на Конгреса на САЩ, съобщи Hollywood Reporter, цитиран от segabg.com. За национално богатство на страната също така бяха признати рождественският хит на Марая Кери All I Want for Christmas Is You, песента на Деди Янки Gasolina, All Hail the Queen на Куин Латифа (първата рапърка в регистъра), заглавната тема от видеоиграта Super Mario Bros. и други композиции. Общо в музикалната колекция на библиотеката има около 1 000 000 звукозаписи и албуми, притежаващи „културно, историческо или естетическо значение“ и излезли преди не по-малко от 10 години.

Други записи, селектирани от Библиотеката на Конгреса, макар и с европейски произход, са Imagine на Джон Ленън, Stairway to Heaven на група Led Zeppelin, Sweet Dreams (Are Made of This) на Eurythmics и Ани Ленъкс, Synchronicity на групата на Стинг Police, както и музикалната тема от холивудския екранен хит на британския режисьор Ейдриън Лайн „Флашданс“ – What a Feeling на Айрийн Кара. Тазгодишните регистрации включват и радиожурналистика от Втората световна война, както и аудиокнигата Pale Blue Dot на астронома Карл Сейгън.

Библиотекарят на Конгреса – Карла Хейдън, обяви, че общо 25 записа са били добавени към сбирката тази година. Последните селекции обхващат периода от 1908 до 2012 г. и довеждат броя на заглавията в регистъра до 625. Колекцията от звукозаписи на Националната библиотека включва близо 4 милиона елемента.

„Националният регистър на звукозаписите съхранява нашата история чрез записан звук и отразява разнообразната култура на нашата нация. Националната библиотека е горда да гарантира, че тези записи ще бъдат запазени за бъдещите поколения и ние приветстваме приноса на обществеността относно това какви песни, речи, подкасти или записани звуци следва да съхраним. Тази година получихме повече от 1100 публични номинации за аудиозаписи, които да добавим към регистъра“, каза Карла Хейдън.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 0 Отговор
    Хахаха.....Бесни Срари Пенсии !!! Вече и Холивуд , и музикалната индустрия в САЩ са толкова спрели , че ако им вземеш на едните комиксите , а на другите кавърите , буквално няма да има какво да работят !!!
  • 2 Колко

    6 1 Отговор
    мило. Тези, които подпалват войни, унищожават хора и създават конфликти в цял свят, се интересували и от музика... Душички.

    Коментиран от #7

  • 3 гост

    2 5 Отговор
    Ето и нашето богатсво- Камъните падат,Доко- Доко,Селската баня,Шопската салата,Тигре-Тигре и т.н.
  • 4 Идея

    3 2 Отговор
    Това наистина е страхотна колекция.
    Проблемът е, че вече не се правят хитове от този калибър или може би просто не се промотират.
    Това което се промотира е еднообразно, плоско и скучно.
    Крайно време е продуцентите да започвант отново да рискуват и да промотират истинско изкуство. Да, ще има и провали, но ще има и нови хитове като тези по-горе.
    ....
    Идеята ми е да издадете колекционерско ДВД с всички тези песни, в което да включите малко инфо за всеки изпълнител.
  • 5 лоза

    1 0 Отговор
    Pale Blue Dot -бледо синя точка
  • 6 Идън

    4 0 Отговор
    Надявам се бъдещите поколения да разграничават стойностната музика от бозата и лимонадата, с която вероятно е наблъскана тази библиотека.
  • 7 Емил

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Колко":

    Че може ли руската армия без "Катюша"?! Музиката е основното оръжие на руснаците (след водката, разбира се)!