Last news in Fakti

23 Април, 2023 10:12 1 201 2

Слънчеви бани през пролетта - за колко време и как?

  • слънчеви бани-
  • пролет-
  • кожа-
  • витамин д-
  • полезни съвети-
  • дерматолог

Излагането на слънце е полезно за кожата само в определени часове

Слънчеви бани през пролетта - за колко време и как? - 1
Снимка: Shutterstock

Слънчевите бани допринасят за производството на витамин D в организма, но за да не навредят ултравиолетовите лъчи на кожата, трябва да се вземат предвид редица фактори, отбеляза Елена Кудашкина, лекар, дерматолог и козметолог в интервю за радио Спутник.

„Трябва да се има предвид, че въздействието на ултравиолетовото лъчение зависи от типа кожа. Трябва също така да разберем по кое време на деня човек излиза да прави слънчеви бани: сутрин, на обяд или вечер. Позицията на слънцето, ултравиолетовата активност се променя. Трябва ясно да разберем, че слънчевата радиация е полезна за кожата само в определени часове.

Например, през зимата е напълно възможно да бъдете на слънце от 11 до 16 часа. Но през пролетта и лятото не препоръчваме да правите такива слънчеви бани. През тези сезони можете да правите слънчеви бани само преди 11 часа и след 16 часа. През пролетта се препоръчва да правите слънчеви бани не повече от 30-60 минути, а през лятото - не повече от 15-30 минути, а 30 минути е в 8-9 сутринта, а по-близо до 11 часа - само 15 минути, уточни Кудашкина, предава "Дарик".

Лекарят обясни какво да правим, ако кожата се зачерви от излагане на слънце.

"Дългите слънчеви бани са вредни, защото това е много голямо натоварване за кожата. Ако кожата се зачерви, значи сме я увредили и трябва да приемате антиоксиданти вътре, а отвън да използвате кремове, които намаляват тази реакция", посъветва Елена Кудашкина.

През пролетта по правило температурата на въздуха не позволява събличане до бански и мнозина излагат лицата си на слънце. В този случай важат същите правила - можете да правите слънчеви бани само сутрин и вечер, добави Елена Кудашкина.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    0 0 Отговор
    Ми те се правят на слънце.Когато волтаиците,тогава и те,лягаш до панела и се баняш..
  • 2 Фон дьо тен

    0 0 Отговор
    На дечицата от съседния блок им подариха телескоп с блутут, имайте го предвид когато се печете на балкона.