6 Май, 2023 10:05 3 975 4

Рецепта на деня: Печени картофи с пресни подправки

  • картофи-
  • на фурна-
  • подправки-
  • какво да сготвя

Хрупкави отвън, мекички отвътре

Рецепта на деня: Печени картофи с пресни подправки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 3 големи картофа, обелени и нарязани на филийки (6 до 8 филийки на картоф)
  • Сол и черен пипер
  • Екстра върджин зехтин
  • 3 до 4 смлени скилидки чесън
  • 1 с.л. пресни листа от мащерка
  • 1 ч.л. сух риган
  • ½ ч.л. лют червен пипер по желание
  • Натрошено сирене фета по ваш вкус
  • Шепа пресен магданоз по ваш вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете картофените резени в голяма купа и ги покрийте с гореща вода за 10 минути. Отцедете и ги разстелете на голяма чиста кърпа и подсушете добре.

Върнете резенчетата картофи обратно в сухата купа. Подправете обилно със сол и черен пипер. Поръсете около 3 супени лъжици зехтин екстра върджин. Разбъркайте като се уверите, че всички картофи са добре покрити.

Подредете картофите на един слой върху голяма, леко намаслена тава (незалепваща, ако е възможно). Ако нямате достатъчно голяма тава, използвайте две тави. Печете за 35 до 45 минути, като обърнете картофите след първите 20 минути печене. Когато картофите са хрупкави отвън и крехки отвътре, значи са готови. Извадете от фурната и внимателно подредете картофите в чиния за сервиране.

В малка купа смесете 3 супени лъжици екстра върджин зехтин, смлян чесън, мащерка, риган и кайен. С лъжица залейте горещите картофи със соса. Добавете пресен магданоз и натрошена фета по ваш вкус, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Час и половина за една гарнитура

    9 3 Отговор
    Вие луди ли сте?
  • 2 Ммммм

    2 2 Отговор
    След изпичането добавям пет лъжици бита сметана, за заливка. Да си оближеш пръстите.

    Коментиран от #3

  • 3 сериозен

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ммммм":

    Тури некоя мръвка, не се излагай.
  • 4 УСА боклук

    0 0 Отговор
    С олио не става ли?