Last news in Fakti

20 Май, 2023 21:29 3 537 27

Учени посочиха ползите от отворените връзки

  • отворена връзка-
  • ползи-
  • проучване-
  • табу

5 ползи от това да имате много партньори

Учени посочиха ползите от отворените връзки  - 1
Снимка: Shutterstock

Отворената връзка все още е табу за много хора. Човешкото его и чувство за притежание не могат да позволят мисълта за това половинката ви да се среща и с други. Ревността е една от най-типичните човешки емоции. Тя се проявява в различни форми както във връзките, така и извън тях в отношенията с другите.

И все пак има хора, които практикуват отворени връзки и са щастливи в тях. Изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science и цитирано от сайта yourtango.com установява, че отворените връзки имат своите ползи за психиката и за отношенията между партньорите, пише az-jenata.bg.

Проучването достига до заключението, че когато връзката е отворена и се противопоставя на традиционния моногамен стил на отношения, няма разлика в удовлетворението и усещането за щастие, ангажираността или страстта в любовта. Това откритие противоречи на това, в което толкова много хора вярват, а именно, че любов може да има само между двама души.

Кои са ползите от отворените връзки, според учените?

Липса на ревност

Ревността в малки дози е полезно чувство. То показва, че не сме безразлични към половинката си. Ако не изпитваме и капчица ревност, тогава вероятно не изпитваме и любов и привързаност към този човек. Прекомерната ревност обаче е разрушителна. Тя може да съсипе и най-любящите и хармонични отношения.

Проучването показва, че при отворените връзки партньорите не страдат от ревност. В отношенията си те са балансирани, не са стресирани, не изпитват постоянна нужда да проверяват съобщенията в телефона на другия и да се уверяват в неговата вярност.

Високи нива на доверие

При отворените връзки съществува високо ниво на доверие. При този тип взаимоотношения партньорите не се вкопчват в идеята тялото на другия да е само тяхно, защото смятат, че душата и емоционалната отдаденост са на много по-важно ниво. Това изгражда високо доверие помежду им, защото знаят, че любовта им не се изразява само във физическа вярност.

Много ниски нива на потискане
При много традиционни двойки стресът от това да бъдат постоянно ограничавани да мислят за други хора има силно потискащо въздействие. При някои партньори дори граничи със злоупотреба и емоционално насилие. Ограниченият достъп до другите, от които единият партньор ревнува, може силно да потисне и да тласне към изневяра или към желание за такава.

При отворените двойки този риск е много малък. Толерантността към желанието да бъдат с други кара партньорите в отворени връзки да се чувстват спокойни в отношенията си. Те имат много по-култивирано и обуздано чувство на притежание към партньорите си, което е в плюс за връзката.

Богат социален кръг

Ако сте прекалено привързани и постоянно прикрепени към партньора си, това може да отрови връзката. Прекалено тежък е товарът, който той трябва да носи, ако отношенията ви са такива. Ако цялото ви внимание е насочено към него и идентифицирате връзката си само с отношенията между вас, това може да тласне половинката ви към бягство.

Ето защо широкият социален кръг, приятелствата, заниманията и свободното поемане на дъх са важни за една връзка. Ако сте постоянно заедно и сте вкопчени един в друг, енергийно връзката ви ще се изтощи много бързо.

Не съществуват неуспешни връзки

Според проучването, когато една моногамна връзка или брак се разтрогне, това се смята за неуспешна връзка. При отворените връзки това схващане няма същата тежест, защото връзката в традиционния ѝ смисъл не е съществувала. Хората в отворени връзки не считат разделите си за провали, защото са научили нещо от всеки един от партньорите, с които са имали отношения. В този смисъл гледната точка към отворения тип връзки помага така наречените провали да се приемат позитивно.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лично мнение

    69 4 Отговор
    Не мисля, че е здравословно, една дъвка да я дъвчат пет души един след друг. Само казвам.

    Коментиран от #17

  • 3 гсджсд

    17 34 Отговор
    В Бг обществото не е дорасло за отворени връзки. Не е достатъчно човек да е широко скроен, трябва и партньорите да са такива. Трябва и обкръжението им да е надрасло стереотипите и комплексите. В Бг най- голямата ценност е да си женен, иначе обществото ще те дамгоса и ехидно ще те нарича стара мома/ерген. И цял живот ще натякват на нещастника/цата, че даже семейство не е създал/а.

    Коментиран от #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 няма ползи

    39 0 Отговор
    Когато обичаш някого, искаш да си повече време с него. Ако той поддържа паралелни връзки, времето ти се дели на 2, 3 и т.н., колкото е броят на връзките.

    Коментиран от #7

  • 7 бих добавил

    39 0 Отговор

    До коментар #6 от "няма ползи":

    Не е само проблема времето, защото човек понякога иска да бъде и сам, проблема е и в дезинфекцията, никога не си сигурен в чуждата хигиена.

    Коментиран от #25

  • 8 Хахаха

    47 1 Отговор
    Връх на простотията!
  • 9 яяя

    41 3 Отговор
    Учените казаха и че бублочеките са полезни, утре ще кажат, че е полезно да се убиват хора - каквото им заповядат срещу заплащане, това "откриват". Вече и учените са пълен фейк и подлоги!!!
  • 10 Перо

    28 3 Отговор
    Господ за това даде на джендърията СПИН! Природата да направи естествения подбор, но много се разроиха и няма кой да работи!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Грешници !!!

    27 3 Отговор
    Освен че ще горите в адският огън , само доказвате личната си комплексарщина с тези отворени връзки ! Такова нещо не съществува , връзката е само между хора , участващи в семейство! Другото е прегрешение , и пред небето , , и на земята ! Само задръстеняците са готови да полягат като дресирани кучета, без да се усетят , че е защото никой не ги е искал за нещо истинско !
  • 13 1212

    19 3 Отговор
    Май ни напомнят че все пак човека
    произлиза от маймуна
    Само те се плющят така

    Коментиран от #24

  • 14 дон

    20 2 Отговор
    Скъпи сънародници, трябва да започнете да разпознавате пропагантните статии.

    Много повече се крие за това което сте прочели и ако се видите световните тенденции ще сте наясно.

    Критичното мислене е критично важно.

    Оцеляването ни като нация зависи от това.
  • 15 Гост

    20 0 Отговор
    Тия така наречени учени, правят пропаганда. Така им е свише наредено. Те са само изпълнители.
  • 16 Гошо

    11 0 Отговор
    Отворена връзка = отворен дюкян.
  • 17 Гоше

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лично мнение":

    От една чаша да се подвват пет сламки...
  • 18 Малчо

    12 0 Отговор
    Да теглиш като вол и да гледаш чужди деца. Не, благодаря. Прекалено много се обичам, за да си го причиня.
  • 19 Ниво

    11 0 Отговор
    Най- ниското стъпало на елементарните потребности е животинското. Задоволяване на нуждите от секс, храна, дрехи.. Ако връзката е такава и е между хора с такова ниво може и да е положително- поне няма да се млатят в къщи.
    Но мисля , че има такива които са надрастнали елементарно животинското.
  • 20 Стас

    13 0 Отговор
    Имал съм много връзки,но мнението ми е,че не се получава едновременно да си с 2 или с 3 жени. Все някъде се издънваш и започват караници и проблеми.А и ако си домошар и имаш деца,полигамията не става. "Забиваш си нож в гърлото". Гушкай си жената у вас и си гледай кефа!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Коко

    8 0 Отговор
    При постоянната смяна на партньори мъжете ще пострадат най-много доказано е научно че мъжът който прави секс с много партньори и то без презерватив е вредно за простатата дори и да не се е заразил с венерически болести
    А никой от мъжете не иска по-рано да приключи неговият сексуален живот
    Това го четох преди няколко години в пресата
    И най-важното къде отиват човешките ценности тогава ще бъдем по-зле и от животните
  • 23 Идън

    2 0 Отговор
    Думата,,връзка,, винаги ми звучи нелепо, когато се отнася за отношения между хора.,, Обвързан и необвързан,,- също. Отворена връзка..т.е. няма връзка.Понякога връзките се превръщат в окови.А когато в една връзка се навържат и други- връзката вече се превръща в мрежа.
  • 24 сещайте се

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "1212":

    Точната дефиниция е от "общ прародител", който науката така и не откри.
  • 25 дезинфектор

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "бих добавил":

    А това дори не си заслужава се коментира в тази нехигиенична среда ...
  • 26 Нашенец

    2 0 Отговор
    Простотиите нямат край,сега пък цивилизованият набожен човек се връща към живот в стадо извинете отворена връзка.Към това като прибавим Дженд.р политиката и работата става сериозна.
  • 27 Нашенец

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "гсджсд":

    Какво израстване живот в стадо или в харем ама доброволен